用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁結果
go

陳守仁結果 [複製鏈接]

Second interview result will be announced at 10:00a.m. on 22 Nov 2010 (Monday)

之前封信寫9:00, 但網上寫了10:00。

GOOD LUCK TO ALL OF US!
   0    0    0    0

原帖由 phoebecyl 於 10-11-22 13:01 發表
蕭亞姨
好傷心我仔 ,你囡囡入到嗎?

我女入到啦! 你唔好傷心, 出年6月再戰!

多謝哂各位! 真係再有咩OFFER都唔會要, 有咩WAITING都唔會WAIT架啦! 正式收工!

如果今次未得既朋友仔, 記得操FIT個小朋友英文, 出年6月再戰! 機會是留給有準備的人, 加油! 唔好咁易灰心+放棄!

原帖由 emileleung 於 10-11-22 14:08 發表
TSL 收左我個囡,不過首輪就抽唔中, 如果我小朋友係文靜我就唔洗唸 ! 我依家仲有個細響個肚到, 簡左TSL 亞妹冇晒分 ! TSL 第時又唔知收唔收亞細 ! 真係唔知點做 ! ...

是的...我已經聽到有兄姊就讀係唔收既CASE了。如果你真係擔心, 就要想清楚了! 但你大同細相差咁多年, 你就算係唔係同一間小學都冇咩所謂。唔似得我地重疊幾年, 唔一齊就好麻煩了...

女拔收都唔會要的了!

原帖由 bec2460101 於 10-11-22 15:36 發表
我想問陳守仁幾點返學及放學? Thanks

8:10-8:30 class period

14:30~15:30 homework/ECA/reading

原帖由 phoebecyl 於 10-11-22 16:20 發表
雖然GT已註冊,但TSL我真係好鐘意,所以今朝好唔開心,真係忍唔住哭左出來 。但自已真係無心血再去等待這個過程,所以決定讀GT算。
恭喜所有入到架小朋友~
...

唔好咁啦! 你6月唔試啦? 試下啦! 有一間係手再去試, 個心情會唔同, NOTHING TO LOSE, WHY NOT THEN?

原帖由 bchi 於 10-11-22 16:40 發表
蕭阿姨,
上年想住同你做tsl 朋友, 做唔成, 出年又想住同你做lmc朋友 , 都係做唔成, anyway, 多謝你之前比我咁多有關tsl 的意見, 希望之後我地仲可以keep 到做朋友啊.
好開心咁恭喜你同女女啦 ~~~ 衰鬼 :e ...

呵呵...SURE LA! 鬼叫校長放我地係WAITING, 等我唸都冇得唸下, 爸爸一句就話"人地都唔收你, 咁一定同哥哥一齊啦!"...冇計啦...

BTW, 之後都有可能麻煩你呀, 我兩個姪女可以黎緊考插班P2 & P3, 如果有關LMC既問題, 我到時去問你, 你要答我呀!

原帖由 bb00 於 10-11-22 17:02 發表
蕭阿姨
請問你可唔可以PM有關tsl嘅資料比我?thx

我冇咩TSL既不可告人資料喎
你有咩想問呢? 因為我唔知要PM D咩比你!

原帖由 harbinhk 於 10-11-22 17:10 發表
蕭亞姨,
Would you tell us what is the chance of getting a seat in next June? Normally how many seats will be left over for next June?

上年有710人考2ND PHASE, 聽副校長講大約有10個位。

原帖由 alexyanyan 於 10-11-22 17:27 發表
may i know what means class period??? do it means, the school time need arrived school on 8:10am. right?

8:10-8:30 class period

係...8:10前要返到, 但又唔係即刻上堂。

原帖由 i_am_winnie 於 10-11-22 17:42 發表
I'm very worry about it, even I have empolyed english teacher for him.  i don't know we have any chance or not???  everything is unknow woo.  

做好準備就好了...大半年後小朋友都大個哂, 到時表現都唔同架啦! 加油!

原帖由 bec2460101 於 10-11-22 18:02 發表
Does it mean that it allow students to do some homework at the school?  If yes, how many percentage of the hoemwork they will finish at school?  Thanks

好難講, 有時呀仔會做哂返屋企, 但有時果D時間去左SCHOOL TEAM訓練, 就會冇做。講到尾, 都係睇小朋友做得快唔快, 自唔自律。

原帖由 Wing126 於 10-11-22 21:25 發表
蕭呀姨:
想問下TSL是否小二才正式用普通話教中文, 老師是內地人還是本地香港人?

係呀, 小二先用PTH教中文。但我未見過個老師,我唔知佢係內地人定香港人。我估應該係香港人吧。但呀仔學返黎D PTH都OK幾標準, 我想而家要教PTH既老師, 都要過左測試先可以教吧。

原帖由 Annngan 於 10-11-22 22:48 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 18:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
Hi Silvia_ng
恭喜你囡囡能順利入讀TSL真是替你高興,你囡囡真係好叻女呀!想請教吓你關於TSL的waiting list名單 ...

我都唔係太清楚上年WAITING機會有幾多喎。但而家唯一可以做既, 都係希望D 家長HOLD太耐個位, 因為到12月底, 所有WAITING都CLEAR架啦! 咁放棄TSL既總有人在, 因為每個人既價值觀唔同, 要既野都唔同。

各位唔當TSL係首選既, 真係快D GIVE UP, 大把人等緊個位呀!希望有心既家長, WAIT得到啦!

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 01:15 發表
我對呢間學校好失望, 因為竟然比d好pk家庭入到去, 究竟佢地有冇睇清楚個學生&家庭, 真係天冇眼,真氣c人呀!!

呢位施主做咩咁激動呀?!
BTW, TSL唔IN家長, 唔收PORTFOLIO, 所以唔會睇清楚人地既屋企架喎。再者, 就算收, 當時人都唔會自認PK架!

原帖由 fatfatchuchu 於 10-11-23 01:03 發表
Dear silvia_ng,
Please check pm, thanks.

REPLIED

原帖由 Sinman68 於 10-11-23 09:46 發表
昨天, 我一早9:00多便捕左係部電腦度, 期望tsl 提早公怖, 我不停reflash 個screen, 個心跳足半個鍾, 手心出西汗, 直至成功login到入去, 見得左, 我直頭開心到哭左出來..., 總算有間心儀的學校收左啦... ...

我都係...開心既眼淚即時流左出黎, 嚇親當時企我隔離個老師

原帖由 bchi 於 10-11-23 09:49 發表
蕭阿姨,

出年p2, p3插班 ? p3 可能都ok,  出年p2, 即今年p1 囉, 每班已經三十幾人, 好似full full 地喎....... 窄小小啊, 不過都係要試下先, 插班d 野你要過去lmc 問d 前輩啊.

係而家插, 考完個上學期, 想插下學期呀!到時過去LMC果邊搵人幫先得。

原帖由 Sinman68 於 10-11-23 10:04 發表
蕭亞姨,

想請問你知唔知道課外活動如何收費, 有無強性要參加? 什費多唔多? 每月不計學費, 要額外付多少錢?

Thanks a lot!

我仔仔一樣都冇參加, 所以我都唔知幾多錢。不過入左校隊既項目, 係唔洗錢既。每個月只係學費, 冇其他錢。但如果坐校車就另計, LUNCH一餐16.5。
‹ 上一主題|下一主題