用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華VS陳守仁VS德信
go

英華VS陳守仁VS德信 [複製鏈接]

陳守仁英文教學, 講真最後都想小朋友入BAND 1英中, 如果英小畢業, 他日升到上去冇咁辛苦囉。

個人又唔覺得陳守仁名氣大, 起碼坐的士去好多司機大佬都唔識路既 XD

其實講真呢D TOPIC真係幾難答...

各有各好, 做咩一定要比較呢? 個個人把尺就一定唔同架啦! 睇醫生都要夾病人啦...

再者, 我真係覺得只有極其少量家長有三個小朋友分別讀三間唔同既學校囉...唔係入面讀, 又點知入面有咩好, 有咩唔好呢? 始終聽途道說再講出黎都唔係一件好事, 對學校好唔公平架。

我個人黎講唔怕比小朋友再考中學的, 因為有適當既壓力, 都可以算係一件好事。再者陳守仁派位黎講, 我係收貨的。英華我兩個表弟讀緊, 中學部果個真係不願致評, 因為我相信樹大有枯枝, 更好既學校都有HEA爆既學生。而細果個讀緊小學部, 佢都OK既。(津校)

自己知道自己要乜就得了...

原帖由 catcatmom 於 11-8-30 22:31 發表
Hi 蕭亞姨
其實邊間小學對邊間小學, 我都好少回應, 因各有各好處, 有中學既 ; 又唔冼煩, 無中學又要煩, 但相對做家長又會睇緊好多.
英華仔其實男校來說, 算係乖同純架! 因之前我有留意D男仔放學. 不過中學既學術程 ...

係呀...所以最重要自己小朋友適合, 我情願小朋友開心有自信, 好過入出名學校讀到親子關係都冇埋。

不過有時睇唔過眼知少少/ 齋話某校唔好而冇SUPPORTING既POST, 先會出一兩句聲囉。我地呢D上左岸, 兩個都考哂小學既, 都係黎呢邊八掛下架咋...家下都去睇升中派位果邊收下料好過。

原帖由 HaYi 於 11-8-30 18:48 發表
我自己會首選英華, 因為對林校長的理念及學校的教法認同,
次選陳守仁, 喜歡此校的多語言及多課外活動, 可惜冇中學, 多人去的顏保玲我覺得好一般.. 好的去九華就好些.
沒考慮過德信, 因為同它同一類的選擇都很多,  ...

去顏BOWLING多, 因為呢間有法文讀, TSL有大約5份1小朋友係FRENCH STUDENTS, 其他主流中學選擇真係唔太多。

原帖由 tomcathui 於 11-8-30 23:31 發表

坐的士 you should say near 富榮 太興,D司機大佬都識路
旅遊巴司機都識陳守仁,as many school bus or tour bus on Saturday and Sunday get on near TSL.

司機大佬問我係咪去"油天"
‹ 上一主題|下一主題