用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?
go

全英教學既小學...係咪真係啱小朋友?   [複製鏈接]

睇你小朋友本身英文另定中文叻啦。你先最清楚小朋友, 你同佢報英文津校就想下呢點。反之報英文直資/私校, 就學校會決定小朋友基本功得唔得先收呢。

我兩個小朋友英文較好, 係英文小學讀就只追中文一科, 自己都有把握教佢中文先。但如果佢地入左中文小學咁就會辛苦好多, 除左英文科外, 科科都要追。因為常識等既中文都好深架! (相反英文教既常識都會深)

HaYi  agree, 因阿仔幼稚園同出去學Enopi 都係英數,  之前收個間中數, 怕成個暑假補中數都唔得, 依家TSL 英數相對來說我驚少左, 可以放多d 時間係中文上(佢好弱  發表於 12-8-9 19:58

jaycee_mami 發表於 12-8-9 21:21
我有一個疑問, 如果小朋友讀英小, 小學只讀中文一科, 咁升中時萬一入到band 2-3中中, 考入唔到band 1英中,  ...
而家好多中中都有英文班,我想在英小上去的,應該好大機會會被偏入呢d班。
我自己就覺得, 教佢中文都有d把握, 要我教佢英文就應該難d啦。所以讀英小可以解決到呢個問題,而家我地亦係中文科度努力緊囉...

而家兩個小朋友既英文程度, 應該都已經高過我了

marrowcream 發表於 12-8-9 17:03
我曾經都好想考入英小, 但一來考唔到 (DGS), 二來派唔到 (Maryknoll / Marymount ), 結果只有讀中小.  呢個 ...
去到中小可能初頭中文係辛苦d, 但之後會進步好多架啦! 反而要更加keep住英文水平,為將來升英中做好準備。因為有d中小英文書既程度真係一般呢。

mandy_lee 發表於 12-8-10 08:56
其實讀英小都不用太緊張, 因小朋友是慢慢學上去好快就會習慣, 個人覺得英文常識比較難.  ...
係啦....英文常識d字真係好深...
我好記得呀仔上小一, 睇佢本書有一個字characteristic, 我記得我中學先學呢個字, 雖然唔洗佢地串住, 但我都覺得好嚇人了...

仲有d花花草草既名, 豬籠草, 喬木等等..真係佢識我, 我唔識佢...所以家下一份學費, 一家人學呀

marrowcream 發表於 12-8-10 10:53
其實好多小學 (即使冇直屬 中學) 都會o係P.5 /P.6 加插英數 等幫佢地適應...只要英文底子好, 上英中一定冇 ...

main point....只要英文底子好.....但唔係個個都好似你咁叻係中小讀都會英文底子好架! 正如讀英小都唔一定個個中文差, 大把同學仔中文皆掂, 只係我家兩隻小鬼垃圾je。所以真係要睇小朋友個人情況而定....

樓主個問題係︰全英文教學係咪真係啱小朋友
我個答案就係︰每個小朋友都有自己天資,冇話啱定錯。遇到邊科有問題,家長就幫佢囉。至於小朋友會唔會虛不受補,就當然要睇個人體質啦!
‹ 上一主題|下一主題