用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

原帖由 truthmr99 於 11-8-5 16:40 發表
Sylvia mama,

can you still remember the exact date of Good Hope interview last year?
many thanks.

上年係10月2日(星期六)面試, 只得一日。收到RESULT既郵CHOP係11月5號。

原帖由 chicken 於 11-8-8 17:28 發表
請問GH收唔收超大女(e.g. Oct )2005或細女(e.g. Dec 2006)?

SORRY, 唔知。但聽聞佢鐘意收有錢人/公務員子女...

呵呵...聽聞ONLY...不喜勿插, 我心靈好脆弱架咋。

原帖由 yipbebe 於 11-8-11 12:43 發表
想請教蕭阿姨,TSL同LMC是否兩所相近似的學校?
我對LMC的認識不多,只知道它是一間着重兩文三語並以活動教學模式來上課的學校,為什麼蕭阿姨當初覺得LMC更適合囡囡呢? ...

同是保良局學校, 是有點相似的。
不過呢兩間都唔係活動教學的, 要留意哦!但功課應該兩間都比較少。
LMC學第三種語言係ECA模式, 同TSL要課堂學+考埋試+測埋驗, 有唔同。可以選擇既語言亦都係唔同。
我當日覺得LMC比較適合呀女, 係因為佢係一個好介意人地點睇佢既人, 而佢亦會好努力表現自己比人睇。所以LMC校舍分初小同高小, 咁自然比小朋友既機會亦都較多。例如︰風紀, 每間校舍總要有, 咁係初小校舍, 小三可能已經可以做風紀了。TSL要突出既學生先可以參加ANNUAL CONCERT表演(或入左音樂方面既校隊), 但LMC好似唔洗的。太DETAILS我都唔係好記得...但總括黎講, LMC呀妹會少D COMPETITION, TSL就可能會捱得辛苦少少囉(因為佢學術上唔係太OUTSTANDING, 人際關係就好好既 - 世界女是也)。

原帖由 yipbebe 於 11-8-11 23:49 發表
明白晒,多謝蕭阿姨!
我係新手媽媽,阿仔嚟緊升K1,睇黎都要做下功課,深入了解下邊間學校適合阿仔。
蕭阿姨可以再請教你多一個問題嗎?以你所見,TSL喜歡收哪一類型的學生呢? ...

我個人覺得TSL收比較鐘意表現自己,活潑好動既小朋友。睇仔仔既同學仔, 十個有8個都ACTIVE的。

原帖由 wing 於 11-8-21 01:15 發表
樓主 ... 睇咗你D回顧 ... 開始覺得細女考得入TSL既機會好低LA .... 佢D英文除咗單字OK外, 要佢用英文對答真係唔識 .. .唉 ....
想問下LMC IN時係咪都注重英文?? ...

lmc都係in英文架, 不過1st in都係唱歌(英文歌), 2nd in先會有英文問題。

原帖由 angeemama 於 11-9-15 09:00 發表
Thanks for your sharing and tips.  

I would like to ask when your girl have interview with DGJS, she had used English, right?  How did you request to do so?  I don't remember there is a place where y ...

報名表上有得選擇的, 所以我幫女女選英文。

原帖由 pkfat 於 11-10-26 11:51 發表
蕭亞姨
好多謝你唧分享..幇咗我地好多呀!

你最後選咗tsl嗎?
為何呢?
smc同tsl都差唔多, 但smc有中學喎...

係, 我女而家讀緊TSL啦。

我唔覺得SMC既中學吸引我, 而且TSL既派位都好好呀! 我唔怕中學要再選過架。SMC我有三個朋友係入面讀, 但其中兩個(一個小學, 一個中學)為某些原因最後轉了校, 所以亦都令到我會扣分囉。(當然呢D都係個別例子, 唔係個個都咁好彩/唔好彩遇到)

再者, SMC既ACCEPTANCE LETTER入面有幾個POINT令我不安, 所以連留位都冇比就放棄左學位。

原帖由 pkfat 於 11-10-26 17:55 發表
吓......點樣個別事件而drop out呀??
咁tsl 你有冇唔滿意嫁?

我廢事公開講朋友既事, 不過竟然係個別事件, 就每間學校都有可能發生, 不必太放在心上。

我唔滿意TSL既校車公司, 所以今年冇坐。

原帖由 khashley 於 11-11-5 00:35 發表
想問一下當年妳個女去考女拔是否頭一批? thx

頭一批 = ?

2nd in較頭既時間?

原帖由 khashley 於 11-11-7 17:26 發表
日期,十一月頭,中或尾。

上年呀女11月5號。好似TOTAL有13日, 由11月1號開始。

原帖由 khashley 於 11-11-7 23:21 發表
謝分享,見你個女都好叻,唔明女拔點解唔收

唔收都係一件好事, 費時呀女大過問我做咩人地收左佢唔比佢讀, 所以都係上天安排好d啦, 哈哈! 我好鐘意tsl架!

原帖由 blueblueclub 於 11-11-19 14:50 發表
蕭亞姨,謝謝你無私的分享。我相信TSL 的英文很強,但中文程度如何呢?想請教你TSL 的中文科是用廣東話/普通話授課,又有沒有加入普通話拚音課在正規課程呢? ...

中文都深架, 但大部份入去既小朋友都係英文強, 中文弱, 所以考出黎既成績會係中文差d囉。
小二開始全普通話授課, 小一開始已要學拼音。

原帖由 hoihoima 於 11-11-20 23:16 發表
蕭亞姨, TSL Primary 1 Chinese-English stream 的中文科是用廣東話?  Thanks a lot.

係, 小一用廣東話。小朋友會易適應d。

net 唔多, 好似得幾個。

原帖由 人地既阿媽 於 11-11-21 14:08 發表
蕭亞姨,我聽到有comment 話TSL 既老師唔夠caring同細心,另外學校只顧住叻既學生同佢地拔尖,唔多理其他學生亦唔會有補底,係咪真係架?你有乜野睇法呢?謝謝你。 ...

no no no... 間間學校都有好有唔好既老師, 今年呀仔遇到一個麻麻地, 但touchwood之前兩年, 再加呀妹今年既都ok。

至於補底係有架, 有免費補底course。精英小組亦都係唔洗錢上。

原帖由 hoihoima 於 11-11-21 23:40 發表
蕭亞姨, thank you.  My son is lucky enough to get an offer in TSL, but now I am struggling among TSL, WKF, Pui Kiu and TT......really headache, not know how to choose......

Initially, I am in favour  ...

WKF + PK 我都唔係好識, TT同埋 TSL就會知多少少。 TT 你係國際定主流? TT有宗教, TSL冇。TT有多D NET + PTH老師, TSL冇咁多。TT由小一開始用PTH教, TSL到小二先用。TT升中校網係深水埗, TSL係油尖旺。TT冇咁多外籍同學, TSL有大約5份一係, 朋輩影響學外語。TT好多閱讀PROJECT, TSL唔太多。

學校適合與否, 就睇你自己既PRIORITY啦!

原帖由 人地既阿媽 於 11-11-22 09:51 發表
明白了。TSL 應該係30-35人一班,請問佢地有無採用雙班主任(一中一英)既制度架?學校有無要求家長貼身跟功課,定係prefer 學生自發學習架?Thanks.

有呀, 雙班主任, 唔會一中一英 (除非其中一個教中文啦), 兩個都係英既。

要求貼身跟功課應該間間都會, 我個人就係唔跟功課主義者, 所以上星期都睇到老師寫呀妹手冊叫家長跟下功課, 但我只同呀妹照肺, 跟住呢個星期佢自己又OK返了。所以自發學習應該係TSL係WORK既。

原帖由 人地既阿媽 於 11-11-23 10:50 發表
另外我想問吓你,如果去年阿妹考到九龍塘小學,先唔好計因為阿哥係TSL讀同交通呢兩個因素,你會揀九龍塘定TSL呢?

SURE TSL啦...九龍塘谷架, TSL真係愉快學習, 唔多功課。我老公話我咁大個人, 做得最好既決定就係呢次喎 (嫁比佢都唔係最好既決定呢)

原帖由 hoihoima 於 11-11-23 13:27 發表
蕭亞姨, thank you.  My kid has already got offer from TT mainstream, still waiting result from international stream.  I guess (and hope) should have a reasonable chance of success.  

Are the NET in T ...

NET都係轉幾快架, 不過呢樣好難講既, 因為離鄉別井, 兩年返家鄉都差唔多啦(賓賓姐姐都兩年約, 哈!)

我遇過大部份既NET都勁好, 只有一個....哈哈, 我唔知點解好唔鐘意佢...不幸地呀仔比佢教左兩年, 呀女比佢教左半年。

回復 1# 葡萄花生 的帖子

不足的地方如下:
1,學校的環境,相對報名的其他學校,學校比較小比較舊,尤其學校入口,確實小些。想問下學校的安全防護措施做的如何?有沒有定期的防火演習等?
[ANS] 火警演集一年兩次。安全防護措施意指什麼? 不明。但因校內有幼稚園生, 我會比其他冇幼稚園既更安全。入口小有什麼問題?! (反而出入口有三個)

2,周圍有朋友聽我心儀TT,說TT是街坊小學。因為不止一個認識的人這樣講(有老人也有年輕人),所以我比較困惑。因為我的瞭解只是網站和openday。
[ANS] 街坊小學 = ? , 校車線去到將軍澳西貢新界西, 那是否不是"街坊小學"? 不明街坊小學意指什麼, 是貶低這間學校嗎? 還是覺得有"街坊街里"的親切感?

如果學費不是比較貴,蕭亞姨會選擇TT嗎?
可以問下你喜歡TT的原因和不喜歡TT的哪些方面嗎?
[ANS] 會,因為好多NET, 好多野學, 同埋老師校長工友姐姐個個都好好人, 唔鐘意學費貴囉。

另外也想比較下蔡繼有vs崇小vs聖瑪加利vs港同(不考慮學費和車程),請給意見。

不會比較這些學校, 不好意思。

回復 1# hoihoima 的帖子

1.        Amount of homework everyday and the nature of homework
[ANS] 大約3-5樣啦, 中文作下句, 寫詞語。大量老師出既worksheet囉, 呢間學校好多worksheets的。

2.  Does the school encourage reading?  I noted from the school website that there are 3 reading lessons each week and reading scheme (am I correct)?  Any other encouragement on reading?
[ans] 成日都會叫小朋友睇書架啦, 睇書換禮物囉。中文同英文都有閱讀計劃, 不過又唔會好push小朋友寫好多野既, 我兩個小朋友鐘意睇書, 但唔鐘意記低係本簿度睇過咩書, 所以冇咩獎換過返黎。

3.  Do you think the school syllabus is difficult?
[ans] 我地自己唔知架喎, 不過我有比過d教小學既朋友睇, 小一既英文水平可能係津校四年級先教既。而其他科都係同外面一樣囉。但可能全英文啦, 我睇常識科(gs)學既英文生字都幾深架, 不過唔洗佢地串字(p.1-3唔洗, 之後我唔知)

4.  I note from the school website that there are 2 tests and 2 exam every year, am I correct?
[ans] 係, 兩測兩考, 仲要每次都係大假期前完成, 小朋友可以放過happy既長假期。

5.  I note from the school website that there are listening and oral exam in Chinese subject.  Are these in PTH for P2 to P6?
[ans] 小一都有pth學, 只係唔係用pth教中文科之麻。小二之後就用pth教中文。小一既pth同聆聽/識字係唔同既考試, 分開架。

6.  I note from your previous posts that the third language (e.g. Japanese) has test and exam.  Is it a lot of pressure if parents do not know this language?  Any parent support from the school?  Do you find the students able to communicate in this foreign language after a few year's study?
[ans] 我地雖然有考試, 但成績並唔會影響平均分及排名。網上有少少教材比小朋友溫習,但我自己就放手比佢地自己學。佢地會唔會係幾年後同人溝通到, 我又冇咩研究喎, 因為我都唔會無啦啦去考人呢。

7.  Does the school report includes the ranking of each student in both his/her class and all 5 classes (e.g. ranking in P.1 in TSL)
[ans] 成績表上考試排名每班只show 頭 20, 全級只show 頭50。

8.  Is extra curricular activities fee charging?
[ans] 每星期fix死果堂就唔洗錢, 其他你再想學其他野就有可能收錢。

9.  Is instrument learning a must and is it fee charging?  How many can the student choose?
[ans] 學樂器應該係要比錢既。我小朋友冇學, 我唔清楚。

10.  How is the school's support for secondary school interview?
[ans] 小朋友未到呢個階段, 唔知學校有咩support。
‹ 上一主題|下一主題