用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE開考,仔考左2科
樓主: TAKTAKB
go

DSE開考,仔考左2科   [複製鏈接]

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 00:21
我女個師姐都係今屆,未考DSE之前已經考到ielts 8.5,但佢話份卷唔係易
...

我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平時好大意的),最後得返5分鐘複卷,平時係學校可以有半個鐘剩架。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 18:35
你仔醒  正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

呢科差唔多係唯一一科可以爭取雙星,打死要睇清楚啲 情願寫多唔好寫錯寫漏。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 20:08

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以用IELTS頂DSE呀!so far好似浸大可以用IELTS 6定係6.5代替DSE嘅3,就算IELTS 8.5都只會當你3。
每日都要有充足精神應考,否則會睇漏好多細節,佢不嬲都大意,所以今日都讚佢有帶腦

miriam 發表於 21-4-28 21:21
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局2012年對照,IELTS 7.XX已經同DSE 5**

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

miriam 發表於 21-4-28 21:21
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到7.5喎。(Alternative English language qualifications第二項)

P1001S 發表於 21-4-30 23:51
也不是,cutoff point 每年都不同。http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

我覺得cut off應該每年差唔多(睇1-5嘅得分),上落好少。以中文科攞3為例,過去幾年都係53%左右就可以,我估今年應該就算份卷易咗,攞3個分應該差不多。但要上5*或5**,就應該要75%先有5**?(睇2013數據就似係咁,攞3唔洗高,但5**個percentage就拉高咗)所以我覺得係個cut off score預早已訂定,但星唔星就到後尾先知了。
‹ 上一主題|下一主題