用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗有好小學嗎?
樓主: ankle
go

深水埗有好小學嗎? [複製鏈接]

如果學術上, 深水步學校都幾平均架,
天主教 - 荔天/瑪莉諾神父/嘉靈
基督教 - 聖紀文/協和/聖安德烈
無宗教 - 旅港開平

但操行/品格, 就真係好難講。而家全港18區都有操行/品格問題, 要睇返樓主你自己既STANDARD, 冇話津校一定差, 私校/直資一定好。如有時間, 自己行下學校四周, 睇下小朋友上下課時既表現, 信自己隻眼啦 。

另深水步除SFA外, 仲有崇真小學暨幼稚園, 我覺得校風幾好囉。

原帖由 ngwong2 於 11-1-6 13:10 發表
樓主,

你係住石峽尾果邊?還是李鄭屋;元洲邨果邊果邊呀?
至於培正好難入.校譽咁耐剩比番自己舊生仔女都唔夠分啦.而且我識人讀過小學唔係咁好.4年前冇"家教會"所以家長有乜意見唔會多聽. ...

呢個我都聽我朋友講過, 佢仔仔亦都因而轉校。
但其實佢由幼稚園上小學都已經一大班人, 都好少位比外校生了。

原帖由 LL889 於 11-1-6 13:54 發表

我有2個小朋友依就讀SFA, 其實SFA的功課並不是外傳咁多.  課程雖深, 但係我所見的學生都讀得開心.  幾年來, 我哋倆公婆都唔需要睇小朋友的功課, 但係2個小朋友的成績 so far so good la! ...

我朋友仔話個個月都有評估呢...其實會唔會好大壓力呢? 定係D小朋友已經"滑"哂, 唔會再覺得有壓力呢?
因為佢地擺明讀深一年(或者更高), 對小朋友黎講都唔容易了。

原帖由 fatherfather 於 11-1-9 21:13 發表
我會推介協和小學,基督教小學,好有愛GA學校。
每年都有開放日,都幾大型,有學生表演。

這學年轉了新校長, 聽聞開明了一些。而2011年9月份好似新校舍可以啟用了。

原帖由 LAUGHT 於 11-1-10 11:49 發表
聖公會嘉靈 vs 天主教善導: 現在頭痛緊邊間排第3志願.

嘉靈應該熱門過善導。排第三志願時要小心, 唔係一陣會派到無雷公咁遠。一陣大吉利是整間街坊福利會比你就死火啦...

原帖由 kyliejet 於 11-1-10 18:07 發表
培小只有30%Band 1生? 是否真的?

應該唔只吧...一間新校教署比佢地既BAND 1 / 2 / 3既比例係33 / 33 / 33, 如果只得30%, 咪衰過一間新校? 佢地歷史由久, 仲咁受人歡迎, 一定有佢既理由既。

原帖由 MySweetBB 於 11-1-11 12:48 發表
我識D SFA家長都係話功課量OK, 小朋友讀得幾好, 但上到來BK D 人就猛話SFA死谷, 辛苦到C, 校網又唔好, 狂踩, 最好笑就係踩D人係無小朋友響樹讀, 真係唔好好明 .

...

呵呵....因為你D FD既仔女叻呀麻! 如果小朋友係自動自覺, 比佢讀呢d學校又真係好ok架!

原帖由 lauhoching 於 11-1-11 14:48 發表
Daddy二十年前係嘉靈係舊生,
當年不錯, 有冇人知而家校風如何??
Thanks~~~~~~

而家都好似聽聞不錯。但呢d野最好自己走幾轉, 望下好d, 唔好聽人講呀!

原帖由 LAUGHT 於 11-1-14 09:54 發表
Up, any advice re the school in Net 40?
I know very little re:
聖安德烈
白田天主教

聖安德烈 - ok呀! 派位都唔太差, 校舍又大。我呢次幫呀女入表都係入呢間。
白田天主教就好似麻麻...不過唔太清楚, 不便多言。

原帖由 i_am_winnie 於 11-1-17 17:23 發表
Silvia,
你知唔知會搬去邊?

協和嗎?
上午校搬去長沙灣地鐵站隔離, 而家仲起緊, 不過好似拆咁d棚啦。今年9月應該可以用得了。
而下午校繼續用舊址(即太子果頭), 但這間不是40網, 而是油尖旺網。

原帖由 cherrieshum 於 11-1-18 14:05 發表
協和(長沙灣)遲些是否會轉為34網?因為本身地點就是深水埔區。

佢本身係34網, 而40網既校舍仲起緊咋! 你行開九龍工業中學果頭, 就可以見到有兩間小學起緊架啦。
上午校過深水步, 下午校留旺角。分開兩間之後就大家都轉全日。
‹ 上一主題|下一主題