用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bonnylee71
go

校車服務 [複製鏈接]

我都係要自己打去, 冇人打過比我呢。不過好彩今年時間好左, 校車司機又ok, 不過校車公司接聽電話果位小姐就好似冇咩禮貌。好似唔想做咁.....

原帖由 flostangraphy 於 10-8-27 23:27 發表
it's strange, the school bus company called me 2 days ago and left me the telephone no. of the driver and the nanny.
tomorrow should start at 9am, so the bus will arrive school around 8:50am.
the qu ...

呀SUEBEECHENG個CASE仲經典呀! 激到佢尋日打比我呻左成半個鐘呢。

我呢次都係冇耐性等個司機電話自己打去, 否則我都唔知幾時先有人CALL我。

原帖由 88 於 10-8-27 22:20 發表

係勁無禮貌, 早兩日打去問, 佢已經係好唔好態度, 叫我等司樹電話, 話過兩日會搵我, 但果時已經係星期三!!!
點知等到e+都仲未有人搵我, 今日打去公司問, 又無人接電話....又話聽日試坐, 咁.... 即係點呀 !!!:badfee ...

又會咁差既? 會唔會漏左你個申請架? 你果日打去校車公司佢有冇話見到你小朋友個名先? 定係只推說叫你等司機電話?

BTW, 把聲係咪似80後90後果個女仔呀? 上次我係學校見到佢地呢班人都唔係咁冇禮貌, 但聽電話果個真係唔掂....

原帖由 TINGMUM 於 10-8-28 22:41 發表
我都忍唔住想呻幾句   之前住尾站5點落車,為左小朋友返學冇咁辛苦決定搬去另一條線4點落車的校車站,問過新校車公司話呢條校車線唔會點變以為大可放心,而家突然通知呢個站今年由頭站4點落車變尾站5點落車,最慘仲要係 ...

唔好咁啦...校車排線好多時都會"順得哥情失嫂意"架啦...不過校車統籌聯絡及接聽電話果位小姐, 就真係有好大既改善空間囉...

原帖由 TINGMUM 於 10-8-30 01:33 發表
silvia,

你根本就唔明發生咩事!!!   試想想你告訴校車公司你會因校車落車時間而決定住屋地點, 而新校車負責人話你的現址路線將會有變, 而另一條A線4點落車將變化不大.到你搬去A 線住, 突然佢地將兩條不同的線路KEY ...

其實呢D CASE, PTA有冇人幫人跟進呢?
果日我朋友佢試坐, 途中有個學生見係TSL車就準備上, 點知架車直行直過, 要家長打返比司機先再返轉頭接佢地...佢地真係一D PREPARE都冇...可能你而家條線, 佢地都唔知有冇試行過...

原帖由 TINGMUM 於 10-8-30 19:09 發表
有家長話我答萧亞E 語氣好掘, 我自己仲濛性性唔知, 而家上來同萧EE"灑LUM"道歉!

冇事冇事...希望你可以透過PTA幫到你。

我個人有小小意見...

1) 目前法例 - 並沒有硬性規定校巴要安裝安全帶。如萬一發生意外時, 如小朋友被安全帶弄傷, 有可能不能CLAIM保險。另太小的小朋友未必會於意外發生時自行解除安全帶逃生, 亦帶來一定危險。
但安全帶不是為了保障乘客安全嗎? 所以這個絕對是非常矛盾的一件事。如要投訴, 便應該向立法會議員求助, 因為一日不立法, 那些校車公司都是得過且過的。再者, 有一些新車是椅背加高, 以防太細的小朋友於意外時從椅背飛出, 但這是參考哪國的法例我已經忘記了。

2) 目前法例 - 1.3米高以下的小童, 算3人兩座位。因此一輪校巴最高乘客計算方法便有所差異。有差低年級學生較多, 便會多停幾個站, 哪行車時間便會加長, 以及就算有安全帶, 坐中間的小朋友便不會有安全帶保護了。但這些人數點算, 則要靠尾站家長去睇了。

3) 改校車公司 - 我估是學期尾時的家長問卷吧...不過而家換了之後, 發覺一蟹不如一蟹...

4) 公開投標 - 唔知是否PLK有很多校車公司以供選擇,所以投標也不用安排, 話換就換。所以通知時間太短, 校車公司也不能即時配合。我覺得應該以公開投標方式, 跟校車公司簽定3年合約(兩年死約, 一年生約), 以免經常更換。而選擇校車公司時, 亦應由家長及校方抽票決定。

5) 公開行車路線及到站時間 - 9月頭讓家長可於網上瀏覽不同路線, 增加透明度, 以減去家長之疑慮。

6) 家長義工跟車 - 可看車身清潔, 急救設備, 到站時間, 司機駕駛態度, 路線安排等等是否有改善空間。

尋日正常返學, 司機約我3:55~4:00, 咁我就3:55落到站等呀仔。點知3:20都未見車黎, 我就打比司機問, 係咪架車有咩事定係有意外先會咁遲?
點知司機一野"DUCK"埋黎, "我架車冇意外, 係班O靚仔出得黎遲"
我忍.....

但到呀仔到左之後, 我再問佢, 咁我聽日要幾多點等你架車呀? 佢答我: 聽朝話你知。

今朝, 就叫我4:05~4:10等車, 點知又係等到4:20....我帶住個細囡, 一齊等哥哥車...真係熱到就中暑....

今日收到校車袋, 480蚊, 但要交10.5個月車費。我記得之前好似交10個月既, 是嗎? (跟學費一樣10個月)

原帖由 Bluestar 於 10-9-7 17:23 發表
以前分long months, short months
12月, 2月, 4月係short month,
如果搭全年, 7月免費
所以唔係10個月計

以呢個方法計, 我平均計係貴左2蚊....

我想起當時換校車公司時, 佢地同我標榜自己個價錢平過舊公司, 但就唔會再分長短。我聽到已經即時話佢: 你成年拉均計平到先講啦。估唔到係真既....

原帖由 principal 於 10-9-8 14:01 發表
Bluestar,

How come I could not find such words on the envelope last night?? 

Is it different treatment for different routes??

我都唔見有呢..

今日又遲左返屋企..但我最嬲係校車上竟然冇保姆??!!

法律規定就算只得一個小朋友, 校車上都一定要有保姆跟車! 我仔話因為有個P1小朋友媽咪未到, 所以保姆落車陪住小朋友等媽咪。

點解個媽咪會唔出現? 點解要保姆落車等呀媽呢? 係咪我第時都唔洗企定定等校巴, 只要保姆落車等我呢?

呢個係一個非常壞既先例, 唔知點解咁""有經驗"既校車公司都會犯呢個錯???!!!

原帖由 emilykwy 於 10-9-10 13:29 發表
而家夏天小朋友起床都無禁辛苦, 冬天就....
我係太子上校車都要7:15分. 落車要4:25分. 都唔知點解早上校車.

你是否22號?

我到今日又轉落車地點+時間啦!!!!! 我比佢地煩死啦!!!!!!! 已經係第三次轉啦!

由原先約定步行去落車站兩分鐘, 3:55到。點知遲到4:20-25。
尋日改大車, 步行到落車站5分鐘, 4:30到。
今日我話唔可以咁遲, 上年我地都係4:00到, 小朋友放學學野唔得。
所以又改, 步行到落車站10分鐘, 4:10到....

唉.............人都癲, 難為小妹要陪我行出行入接哥哥放學...

原帖由 ahchoi 於 10-9-10 23:54 發表
我都唔明, 我的情況也跟你差不多, 可以說更壞!真是欲哭無淚!! 或者該校車公司以為可以將貨就價, 可是, 我們要的是有質素的服務啊!省下來的, 也不夠失去的. 卻又苦無辦法討回公道.心情亦因此事大受影響!!!真是 ...

我都心情煩躁...不過睇校長通告好似3年先投標一次...會唔會仲捱多兩年架? :(

其實我在仔仔幼稚園時, 已經是他學校的PTA委員(幼稚園+小學部的), 跟了校車服務兩年。今年校車監察組召集人寫了一篇有關校車服務及法例上的細節給家長們參考。如你們有興趣一看, 我可以SCAN完SEND EMAIL給你。

看完後, 可以先攪清楚再作投訴, 又免得再讓校巴公司單方面繼續任意妄為...目前...他們已經到了我的底線...

原帖由 emilykwy 於 10-9-13 13:24 發表
Dear silvia_ng,

係呀, 我個囡搭22號車. 我哋都轉咗落車地點(遠咗小小).

今日都遲左10分鐘...但我小朋友冇返學, 只係請佢地帶功課。
‹ 上一主題|下一主題