用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

原帖由 yy13 於 11-4-25 15:28 發表
我目前想證實D 資料
未清楚前我唔想影響人
如果證實左我會公開佢o既資料等其他媽咪知道
無論浪費真正想搵補習o既媽咪時間
不過我可以講o既係佢收得唔平
要$150/鐘

...

個價錢真係幾貴, 不過, 都要視乎佢係甚程度和經驗, 你在這裡問人意見, 即係你都懷疑個補習老師的水平, 那不如不補吧

如果真的要補, 低小, 每星期補1至1.5小時已經好足夠, 個小朋友都沒有那麼好專注力啦

原帖由 yy13 於 11-4-26 12:41 發表
如果真係1個半-2個鐘教到應該要教嘅野
$150/鐘我都覺得OK
出面學野1:1X 平均都要$1XX/堂
但佢貴在超時都要我比
頭2堂佢話要睇下我仔能力有幾多
所以加鐘我都無問題照比
到第3堂中作又話要加
佢就話係我仔唔識諗點作/ ...

好的補習老師, 大多數都唔會係agent 搵到, 多數係要由熟人介紹, 佢係唔係有實力或有技巧去幫個小朋友, 補一兩堂便知, 睇唔睇佢張證書唔多重要, 有學歷都唔一定識補, 但佢收禁貴, 一定係大學生兼中/英文取A, 如果唔係, 你飛左佢啦

我唔明點解佢要超時, 就算唔收錢, 我都好反感, 因為阻住做其他野, 佢連時間都唔識掌握(亦好似唔多識幫低小補習), 似乎係想呃鐘兼呃錢多d  , 你可唔可以講下佢點同你個仔補作文呢?佢無理由唔去guide個小朋友, 而只說他唔懂得, 比錢佢就係要佢的技巧去教個小朋友, 而唔係由個小朋友自由發揮

我都找補習老師找到好氣餒, 而加自己跟, 好好多

原帖由 yy13 於 11-4-26 14:57 發表
我都係唔會過問老師教法嘅人
總之攪得掂有改善就OK
亦都明白語文要浸返黎+要比時間大家去磨合
只不過今次呢個老師咁樣
所以先問大家意見
因為唔想怪錯人
不過早幾日比我search 到D 資料
應該......:;pppp:

...

你唔駛問佢點教, 係你自己睇得出佢點教個仔
例如: 佢利用mindmap/範文/詞語引導作文,

個老師好明顯係呃鐘, 因為有良心的老師, 唔會一開始便補3小時, 你如果認為佢有料而又想佢繼續教, 不如直接同佢講, 只補1.5小時, 過鐘不計錢,

佢操手好有問題, 雖然唔係壞人, 但一定唔係好人, 妳可否PM我知這位老師的姓名, 好等我日後唔會找佢,

, 真係好長, 多謝你打曬出來

好明顯, 這位老師係一個唔識教人, 只識呃鐘及臉皮好厚的人, 真係第1次見識, 究竟佢日間在那間學校教呢, 真係替佢d學生慘, 比錢佢補的仲慘
‹ 上一主題|下一主題