用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田區91網家長入黎傾下計
樓主: eeec6
go

沙田區91網家長入黎傾下計 [複製鏈接]

我亦很認同~ 雖然升英中率亦代表該校的程度,不過每間小學也有其獨特之處及著重的方向。家長在選校時除左係 “選校“,亦係為貴子女精明地做 ”配對“;即係要睇睇自己子女的特性、性格、學習吸收程度。。。等等,否則就算派到一間好的傳統小學,對你的子女亦未必係一件好事~

以我個人來說,在看過各校的資料、特點以及一些書本的分析後,我比較喜歡沙呂小,所以我會選佢做第一,第二應該會選梁鉅鏐,因為呢間似乎比較容易入。。。。 不過我想問下 shatinbb, 乜梁鉅鏐都有勁多功課做架咩? 我聽聞佢數年前還是上下午校時就真係多。。。有時仲10樣 tim~ 但在合拼為全日校之後,好似已經少左好多。。。你識唔識有朋友的子女係裡面讀呢?

如果大家對梁鉅鏐及沙呂小有野分享,都無任歡迎~~

原帖由 shatinbb 於 2009/8/25 08:18 AM 發表
Namson,
我也說過一、二線只是受歡迎程度。家長送子女到某學校原因有很多,不能「只」看升英中率。如胡上及梁鉅鏐,雖然升英中率不錯,但功課較多及傳统,本人就不會選,(但也會考慮派不到心儀學校時作後備叩門)而一呂的理念是 ...

KW: 先多謝您既意見~ 不過我現時都未有其他心水。。。

Namson:我選沙呂,因為以我個仔既性格,我相信佢會頂唔順一呂咁谷既學習生活。而且我看過兩間既資料,睇過佢地D家長既對話後,我就更加覺得沙呂會比較 “適合”~ 請留意,我只係話適合,而唔係最好!正如我所講,間間既小學都有其特色及不同,我之喜愛沙呂,因為:

1/ 校長具有遠見,亦勇於創新,除了學業亦注重學生健康,給學生有多方面的學習及体驗:eg.  室內泳池,數碼天文館。。。等等

2/ 著重家校關係,設有愛心家長計劃;在開學頭一、二個月,可讓家長回校助老師協助小一學生

3/ 有彈性家課政策:如家長認為功課過多,而其子女亦已識做,可以運用這個方法,免交功課~ (當然唔可以經常唔交)

4/ 每日堂數少DD,其中有一堂亦可讓家長學生自選

從總体來看,沙呂需然都有一定程度的 "谷“, 但比較活動式一點,亦以學業與健康並行發展~  因此,蹤然佢既派英中成績不及一呂,我仍然會以佢為第一選擇~
:)

原帖由 Namson 於 2009/8/25 01:30 PM 發表
yipsfamily,

呂明才有兩間,點解妳選擇沙呂,而不選擇一呂既?

因為我希望選一些不是只求谷又較傾向活動式教學的小學... 我現時都只是列出了首選沙呂小, 其他的就很難選取...  不過排序會作為第二及往後選擇的名單, 也只有一呂、梁鉅鏐...  

唔知各位 91區家長對其他各校又有冇乜野見解? (例如: 循道衛理、培基、崇真、基覺、 聖公會主風、禾輋信義學校...)  好讓大家可以互相報料分享下, 在9月底選校前, 對區內各小學的特性、教學方法... 等有多一點的了解~ 謝!

p.s. 由於我希望選基督教的小學,所以其他的小學只會排在較後位置~

原帖由 shatinbb 於 2009/8/27 10:49 PM 發表
i.cream,
小心沙官不是91網,是88網的,我細個嘅時侯都不錯的,現在真的不太清楚。網頁沒有公佈升英中%,只sell愉快學習,課程沒甚麽特色,但有2間聯系官中(沙官及梁文燕),應該都穩陣,沙官中學就不錯。88網的學校沒有91網咁平均,較 ...

很好的教導!人在不足時仍能心感滿足、面對自己比別人有所不及而不自卑地作比較;這些確是不易去學習的功課! 相信妳倆的身教言教,定必影响孩子他日的身心發展~

原帖由 Venuscheng 於 2009/9/18 10:03 AM 發表

我同老公一知道這做法, 第一個念頭係學校好識「搵錢」, 但第二個念頭係如果個仔有個名係天文館, 真係好開心, 對學校會更有歸屬感. 我反而覺得這做法對小朋友來說利多於弊.

事實上, 在社會比較是免不了的. 我無法 ...
‹ 上一主題|下一主題