用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
樓主: sunnygirl
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

原帖由 kat0318 於 10-3-15 14:04 發表
maybe she's a perfectionist. and agree that it's difficult to work with her.

i however disagree that only those teachers who are not 'good' enough are being screened out and this is good for childre ...

其實我都好想知佢係學校係咪真係言行一致. 佢每次訪問或者講talk 都好有感染力. 如果佢講同做既係一致, 作為佢既學生, 尢其係非傳統聽教聽話果種, 可能會好幸福, 因為佢既包容性好似好強.

我問亞女佢學校既校長係咪咁, 佢話唔係, 佢對校長只有早晨一句, 絕唔會咁close, 亦唔會好似烏"英"見蜜糖咁追住個校長.

所以我都好想問下英華既同學仔, 依位校長係學校係咪都係咁 !

原帖由 meowmeow 於 10-3-15 22:04 發表
我昨晚都有睇, 覺得上鏡個幾個小朋友係呢間學校讀真係開心.  個問題係, 有幾多個學生可以好似佢地咁一齊去開會, 發表自己想法, 而又得到校長同同學既認同?

不過, 有d小朋友可以有咁既機會, 總好過一D填鴨學校, 一個 ...

同意, 就算有少部份小朋友有咁既待遇, 總好過一個都冇既填鴨學校 !

原帖由 Era 於 10-3-16 15:02 發表
我唔係好清楚國際學校既運作,教學情況,學生係咪"真正愉快學習".只可以就我所知既講,就係我囝囝的確好愉快咁樣去返學,亦都好愉快咁樣做功課,溫書預備默書測考.咁樣我已經好滿足啦!

至於有默書測考既壓力, ...

again, 我個仔都係連2nd in都冇, 不過我覺得以學校依家既明氣, 根本不用再作此高調既宣傳; 就算校長係做戲, 都要佢係用時間同肯去做, 這總比一般學校的只坐在校長室, 高高在上的好. 就算只有一少數學生有此待遇, 總比一個都冇好 !
這純係個人經歷及感受, 我當日同亞女睇依個節目, 佢都話如果佢係男仔就好, 因為有機會考依間學校 ! 當時她的眼神是流露着既羨慕又失落的樣子, 作為家長就可知她心裹既感受吧 !
‹ 上一主題|下一主題