用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 2 頭的家長講進!
go

band 2 頭的家長講進! [複製鏈接]

回復 antia 的帖子

我囝是B2頭中一, 都好似你囡咁, 不過應該唔關Banding事, 是孩子自己欠缺主動性....小學hea慣左

華之里    發表於 14-1-13 13:19

回復 pris626 的帖子

我都唔想理咁多, 但有時見個囝懶懶閒既樣, 真是忍唔住要話佢兩句...

ppchan168 發表於 13-10-9 21:17
記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習 ...

我平時夜晚都是看住個囝做功課, 溫書, 瞓覺前(十點後), 先會睇一陣電視!

回復 兔仔得媽 的帖子

入定神功....如果用在學習上就好了

回復 bigfoothk 的帖子

降Band容易, 升Band難, 需要付出好多時間精力, 祝福你朋友的孩子!!

回復 bigfoothk 的帖子

我依家都就黎瘋, 個囝開學個幾月, 已有4次欠交功課(有一次漏簽名, 一次唔記得帶), 我一見到學校欠交短訊即時心跳加速...頭頂起煙..... 睇黎我同囝一樣, 都未適應升中....

回復 na..na 的帖子

唔好灰心呀, 中一開始係咁架, 我囝今次統測都低分(有一科肥左), 而且全玨都是差不多, 無咩特別高分, 很多人都是肥兩三科, 俾D時間佢哋, 大家都在適應階段 !!

回復 燁燁媽 的帖子

我都有同感, 個囝話上堂時有同學瞓覺老師唔理, 老師聽到同學講粗口又無反應...
唔知其他中學老師係咪都係咁樣, 原來中學同小學老師對學生的關懷和愛心真是差很遠....

Moliz 發表於 13-11-8 17:32
其實中學生的成績分数要幾多才算高分?聽聞係唔會好似小學咁容易有九十幾分?幾多分才算不錯?阿仔統測中文 ...

我囝中文都低分, 不過勉強合格, 佢話全班最高分都係七十幾(總分90)~
‹ 上一主題|下一主題