用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-28 10:34 發表
囡囡的鋼琴老師是一位盡責而且具足夠資歷的老師,囡囡跟她學了大約一年,準備考二級.(囡囡第一位鋼琴老師因為經常更改學琴時間,所以換了這位老師.)

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Le ...

你囡囡幾多歲?

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-28 10:34 發表
囡囡的鋼琴老師是一位盡責而且具足夠資歷的老師,囡囡跟她學了大約一年,準備考二級.(囡囡第一位鋼琴老師因為經常更改學琴時間,所以換了這位老師.)

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Le ...

似乎你囡囡個老師都幾急進和自我!小朋友年紀還小,唔係個個小朋友都接受倒呢種教法,尤其對一D要努力練琴先交倒功課嘅學生,佢地要付出很多時間先應付得嚟,這樣落去反而會弄巧反拙,令小朋友吃不消,真係要同老師再溝通吓!
俾我遇到個老師係咁,我會帶少一、兩本琴書上堂,等佢想教都冇得教。

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

曾有幾次老師在示範完新歌後,問囡囡:「要唔要彈一次啊?」囡囡搖頭,老師就說:「咁返屋企練啦!」

你個老師喺呢方面都未算勁!我仔學緊2,3級嘅時候(4歲人仔),個老師除咗教幾首歌外,仲會剔多幾首叫佢自己返屋企彈,最多一次合共15首!你囡囡個老師有示範都好喇!

言歸正傳,我認同先練好考試歌和scales先,最好加2,3首其他歌仔啦!

醒目開學勳章

原帖由 tammyto2 於 10-6-30 20:54 發表
其實我覺得老師冇錯呢..
你諗下,如果佢配合你...cut 書既話...
你個女學少左野姐...
不過客觀d睇...彈多d學多d..
至於你個女唔肯練琴..我好明既...我細個果時都唔肯練~
唔肯練既..彈1本書1首歌都唔肯練架啦..
加上睇 ...

學多D歌當然係好事,但都要視乎個人嘅能力!迫個6歲嘅小朋友練琴 (個小朋友已經唔係懶) = 一手毀滅佢嘅興趣!
‹ 上一主題|下一主題