用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理一問
樓主: ACHOI
go

樂理一問 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 12:13 發表

我聽琴行個職員講 , 話我女果個老師都係唔教樂理 ,
因為佢係台灣人 , 驚解釋得冇咁明白 :(

即係我都要搵人教樂理    好貴呀 !!!

就算教琴老師教樂理都要另外收錢!琴行學都唔係好貴,個別都係$600左右/45mins,如果你囡囡學,應該半年內就考倒!我仔依家要俾兩份錢,俾起琴行貴好多,又學得慢,有排都未考得,我俾錢俾得好肉赤! 可能你囡囡考完我阿仔都未考!

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-13 13:16 發表
洛婷,
昨天,囡囡老師都叫我囡要去考樂理. 佢話佢已經4年級, 所以要去考樂理, 唔係好難學上去

學上去唔難,只不過報唔倒六級或以上琴試!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:20 發表

我女緊係未考啦 , 我問定咋

我女如果係琴行搵埋一對一教樂理 ,
一個月要比二份錢 , 諗起都 :(

我女岩岩先開 5 級 scales :loveliness:
佢考完 5 級再學樂理就差唔多 !!! ...

好多都係考完5級琴先準備考樂理,不過如果暑假得閒都可以叫你囡囡學咗先,起碼唔駛好似我個仔咁趕頭趕命!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:20 發表

我女緊係未考啦 , 我問定咋

我女如果係琴行搵埋一對一教樂理 ,
一個月要比二份錢 , 諗起都 :(

我女岩岩先開 5 級 scales :loveliness:
佢考完 5 級再學樂理就差唔多 !!! ...

你囡囡準備今年年尾考5級或是明年4月考呀?

醒目開學勳章

原帖由 BallBallMaMa 於 10-4-13 13:36 發表
琴老師係我囡三年級時話:"你今年學校功課少d, 不如學左考左樂理先, 免得遲d功課多先學太辛苦"

所以我囡今年8月先考五級琴, 不過去年10月已經考左樂理OK左tim啦 ...

你就好啦,我就有排煩!請問你阿囡學咗幾耐樂理先去考試呀?

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:38 發表

今年肯定唔得啦 , 岩岩先開 scales ,
考試歌書都未買.....haha  

我都唔知佢幾時考 , 我諗最快都要下年 4 月 :loveliness:

等新考試書?

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:51 發表

我都唔知呀  , 等老師通知 ,

佢叫我先買

完全明白!
不過準備成年先考琴試,你囡囡會唔會覺得悶?

醒目開學勳章

原帖由 BallBallMaMa 於 10-4-13 14:52 發表
我囡學得很慢ga, 佢三年級的11月開始, 一星期30min, 1 to 1, 學到四年級的10月考 (8,9月操pass paper), 足足一年

吓!你阿囡都要學一年,我阿仔咪有排學?

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-13 15:59 發表

唔係剩係彈考試歌 , 仲有其他書 ,

Piano Pieces For Children 同 SONATINA

岩岩彈完 CZERNY , 所以開咗本 Scales

阿仔用咗7個月左右預備考琴試,除考試歌外,老師同時都有2-4首歌教佢,練到考前2,3個月,阿仔已經對住D考試歌發顛咁濟,我唔敢叫佢多練,驚佢會將D考試歌彈爛晒!

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 00:40 發表

welcome..

如果講單對單學...真係唔平架..尤其如果小朋友係學得慢0既話...我曾經遇過一個學生,佢之前係一間琴行學左成九個月都有 (個度我相信都用差唔多成萬蚊都有啦..)..

turn out個result係 ...

我個仔真係學得超慢,學咗十幾堂單對單,每堂45mins,上星期問老師,佢話依家學咗好少,10月考唔考得都成疑,如果可以10月考,都仲有半年學,冇萬二、三蚊都埋唔倒單!如果一take過都ok,最怕佢唔合格要重考!

醒目開學勳章

原帖由 wcandtt 於 10-4-14 12:22 發表
我們小朋友小二個暑假先開始讀, 一切由零開始, 不過佢識彈琴, 用了3個多月學+狂做20份 past paper,  OK la.....pass 了o

我個仔係一對一學, HK$200 per 45 mins, 點解你地那麼貴????????  我用了14堂左右的時間巳可 ...

我阿仔好多時都唔明老師講乜!老師話佢學琴同學樂理簡直係天與地之分,我都冇佢符,豬仔係咁上下!

醒目開學勳章

原帖由 wcandtt 於 10-4-14 13:20 發表

你可否和小朋友一起上堂???  由於我個囝比較細, 所以我和他一起上樂理, 我負責 drop notes, 佢負責尊心聽, 有時我都聽唔明, 佢又OK。可能不用 drop notes可以專心一do ...

我曾經諗過一齊上堂,但係我唔想佢依賴我,而且佢唔駛drop notes,老師會幫佢!你囝囝幾多歲學?

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-14 13:54 發表

咁你諗住慢慢學下年考定谷佢 10 月考 ???

緊係谷佢10月考,學多幾個月咪俾多幾千!

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 10-4-14 14:52 發表

其實教樂理同教琴係真係好唔同...識教琴並唔等於一定識教樂理...教樂理亦要睇下係用咩方法去教...唔好彩遇到個唔識教0既..就真係晒$$晒時間架啦... ...

佢個老師教樂理我絕對唔會質疑,因為哥哥都係跟佢學琴同學樂理,哥哥半年內考倒merit!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-14 15:15 發表

可能你仔仔細

原本老師都唔想佢咁早學,逼到埋身都冇辦法!依家開始試吓同佢備課,睇吓會唔會吸收得好D!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-14 21:04 發表
\

點備 ???  你同佢 ???

阿仔依家用嗰本樂理書都係哥哥嘅,我冇擦去老師當年寫嘅嘢,盡量將老師當年教哥哥嘅嘢解釋咗俾佢知先,仲有加埋曾經做過嘅練習,盡我所能啦,可能到時連我都可以報埋一齊去考試!

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-15 15:34 發表

如果家長為他備課, 要小心很多concept千萬不要搞錯, 有時有好多野以為表面上做到, 到了另一個情況就唔得, 其實係背後concept錯左

尤其是transposition和數音程, 對小朋友來說最難搞

還有那些判別調性的題目, 老 ... fcbttkw, 如果你在樂理上有什麼問題, 可以pm我, 我可以為你解答

首先要多謝您先!

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-4-15 15:48 發表

您唔好笑我啦!其實我想考咗好耐,只不過冇決心,我有考試恐懼症,如果唔係當年就唔駛為咗5級琴試而放棄學琴!
‹ 上一主題|下一主題