用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

回覆 1# Cathleen 的文章

我女女都係呀..好開心~~

大家好,我女女都係1b班呀~之前太忙要攪佢功課d野~所以都冇時間上黎~我女女都有報到普通話才藝班,都收左佢呀~同埋佢要上英文輔課...我之前都有同佢報到自修計劃,不過後尾聽高年級既家長話其實都係做功課,所以我放棄左呢個計劃..

放棄係因為我覺得佢地最尾個堂都已經係功課輔導,咁已經有老師同佢地一齊做功課~如果再+埋3點至4點半呢段時候都係都功課既話~好似個時候比較長少少..雖然我唔知道自己呢個決定岩唔岩..不過可以聽下你地既分享丫..~~

乜佢地係班入面有分組既咩?我只係知道佢地係分5定6 group人一齊坐囉..佢好少聽佢學校入面d野..佢只係話佢好開心囉..哈哈..佢叫JoJo呀~~

大家多d交流丫..

原帖由 ksltd 於 09-9-10 00:05 發表
又多一個1b的媽咪, 打個招呼先.  

有2班普通話才藝班, 我亞女上星期一, 你女女呢?

佢上星期五呀~

原帖由 hellokm 於 09-9-10 19:26 發表
對於點書呢一環我個囡係全無經驗0, 加上英文又唔係太叻, 希望佢!過關la

睇見10月22日的dict內真係有點汗顔

我個女英文都唔係好叻,頭先同佢睇左bk p.4-5,d英文讀左幾次都唔記得,希望聽日返到學校老師教佢會好d啦..

係呀~真係估唔到咁快dict都可以咁深~因為始終都係岩岩返工冇耐...

"返學冇耐"先岩.

原帖由 hellokm 於 09-9-10 22:26 發表

公司那一份工係兼職
屋企那一份才是正職

哈哈..講得好..

原帖由 ktmama 於 09-9-11 18:37 發表
請問你哋有無人報名參加多元數呀 ?  如果有報, 你哋收到消息未呀 ?

我有報呀~不過仲未有消息..

原帖由 ktmama 於 09-9-11 18:37 發表
請問你哋有無人報名參加多元數呀 ?  如果有報, 你哋收到消息未呀 ?

今日睇阿女d通告,收左佢喇..

原帖由 KAnn 於 09-9-15 14:34 發表
收到通告,本英文書有CD賣,妳地覺得買不買得過? 之前我有些圖書有CD碟,亞女很少要聽, DVD就好些,我怕買咗唔聽,就浪費la.

時代不同了,以前亞媽無時間無能力教自己功課,現在,亞女學什麼自己差不多都要學和去埋一份,自 ...

我都唔買d cd碟喇.因為我怕佢會冇心機聽,寧願真係買dvd俾佢一路睇住聽好d...

係呀,時代真係唔同晒,以前咩都係自己搵掂晒,阿媽點會理你架,而家d細路係唔理唔得囉...

原帖由 hellokm 於 09-9-21 21:33 發表
我會買cd
反正個囡都唔會自動自覺去溫書
比我都唔會

哈哈..我都係只係買cd

我都冇報到呀~

各位1b家長,請問你地有冇今日(23/10)手冊上中文功課既"工(八)"呀?因為我見唔到女女有呢樣功課...唔知佢係唔係冇帶返黎屋企?

原帖由 Cathleen 於 09-10-23 23:11 發表
阿女有bor, 係一篇閱讀理解呀

咁阿女一定留左係學校喇...

原帖由 ksltd 於 09-11-23 23:12 發表
今日手冊有寫 "常作改", 電話問過一個家長, 答案相同 "無派回"  , 己經第2次出現這樣的情形, 希望唔會有第3, 第4次吧

係啦~女女都冇..希望唔會再有下次..

女女only買左3文治渣,因為諗住同佢放學去食野...

女女都話悶,仲要俾蚊針,佢仲話有同學(唔知邊班)俾蜜蜂針,call左救護車

我女女今次既英文都一般~不過我覺得份卷係比較淺。當然唔係話我小朋友考得特別好,我只係覺得好多內容都係冇出到,例如,how many, these are, this is 咁,好似比平時做既Grammar同TB都容易。我只係怕小朋友到時升上去既時候會追得好辛苦。

另外,我相信都有家長既仔女係一齊讀禧年,不過唔知你地有冇發覺到,今年小一既英文比上一年所學既較為淺~~因為我睇番上一年一年級既英文工作紙,同今年我細女所學既英文工作紙有唔同,相對係比較淺左。

原帖由 hellokm 於 10-1-20 13:52 發表

係ar, 第一頁填充d字有d阿囡係唔明ga "授課"
又有d差不多意思的詞 "早睡早起" "休息"

後面又有問答題, 識少d字都唔掂, 同上一份卷差好遠

還有圖畫題...
- 原來阿囡原未見過班馬線, 以為圖中的小朋友冇睇燈過馬路 ...

我女女都有錯到斑馬線呢題,佢都以為係小朋友冇睇燈過馬路....

有呀~~做到成8點幾呀~
‹ 上一主題|下一主題