用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

smiletai,

妳囡囡係咪b組,係遊戲週好似見過妳地,上星期我去過學校所以見過d燈籠,係幾塊膠做成一隻蝴蝶,陳老師仲叫我個囝搵返佢做個隻比我睇,d小朋友係隻蝴蝶貼左d碎紙係度,都幾靚架!

原文章由 smiletai 於 07-9-20 18:20 硐表
係囡囡話比我聽下星期先可以取走呀..我好想快o的看看係點...

我囝囝叫家楠,差不多係全班最高o個個.

原文章由 smiletai 於 07-9-24 19:03 硐表
Namson

係呀,我囡囡係b組.叫恩名..你仔仔叫什麼名字??

irene,

妳昨日又唔上網,我係k1 2007個邊同另一個媽咪講買咩size匙更.

原文章由 irenebaby 於 07-9-25 08:52 硐表
好慘呀...我昨晚再看多一次通告..原來是買匙, 不是買叉...但我買了一包叉比我個女帶返學...老師實話這個媽媽有無睇通告...真大獲

irenebaby,

我唔記得係咪逢二,五著運動衫褲呀?

TPL,

遊戲週妳冇去咩,第一日咪係地下o個層玩彈床o既,有風扇同冷氣咯.

原文章由 TPL 於 07-9-28 12:02 硐表
大家好,
其實我想知道一下學校課室室溫係點呀?......比較熱or比較冷.....有冇家長知 道?

maggie,

上星期梁老師都有打電話比我話唔小心整親家楠塊面,所以猛咁同我say sorry,如是我順便問下佢係學校情況,又係好general咁話ok冇問題,咁我問佢溝通有冇問題,佢話冇因為佢識同第二個老師講話比老師整倒,後來放學返黎見到有張紙寫意外通知叫我簽名,雖然塊面唔係好嚴重,但我都寫話希望下次小心d啦!

原文章由 maggie_tsui 於 07-10-11 13:07 硐表
琴日大概中午12:00, 梁老師打比我, 話卓軒排緊隊上校車時比後面小朋友成個推跌左,但無受到傷, (無傷做咩打比我,返緊工聽倒呢d電話比佢嚇親  ), 後來婆婆話可能老師驚卓軒返黎講比我地聽, 但又講得唔清唔楚,所以咪 ...

maggie,

Please check PM.

我覺得頭一年讀k1應該比佢地開心d,係咪真係要讀咁多本書至好呢?其實係活動中都可以學到其野,我好多時都會問阿囝今日學左d咩?佢有時會話唱歌,劃圓圈,做運動,A for apple,咁我覺得k1係教呢d架啦!況且仲係開學無幾耐,比d時間學校啦!其實如果有需要自己可以買d課外書教小朋友架!

[ 本文章最後由 Namson 於 07-10-18 08:31 編輯 ]

klty,

我囝囝都係講緊bb話,我每日放工就會返去問今日返學做咩,當然我個囝邊有咁叻一五一拾講晒比我知,我通常係估佢係學校做咩,然後問今日有冇唱歌,有冇做運動,有冇跳舞,有冇劃線,如果佢答我有,咁我就會問,唱咩歌叫佢唱比我聽,雖然佢仍然發音唔準但都哼到個音.如果有跳舞同做運動就叫佢做一次比我睇,劃線就比張紙同筆佢劃攞,因為我估學校離離去去都係做呢幾樣,小朋友仲細好多時都係唔能夠好清楚講返比我地知,我都贊成老師寫手冊,但我唔祈望佢會日日寫,因為咁多學生,如果一星期寫返一次過去一週做過d咩就夠啦!當然仍然要有咁多位媽咪報料啦!

原文章由 klty 於 07-10-18 20:50 硐表

其實我唔係要同佢温書,更加唔係要達到什麼止標,而係我個仔根本唔識講佢係學校做過乜(佢有時重講bb話 ) 佢需要誘導才能表達自己的意思,例如我從網上知小朋友上廁所要唱歌及歌詞,我就唱一次給他聽,那他就會唱很多次及 ...

uhv12549
新加入國民

UID 160842
精華 0
積分 2
文章 1
閱讀權限 0
註冊 07-10-7
狀態 離線

我係菠羅組媽咪:cry:  :個仔話菠羅組馮老師同陳老師經常扯開佢隻手 .同菠羅組老師講多陣電話都無耐性 ,你哋就好啦.我姪女係提子組讀都係馬老師.黃老師.陳老師教,佢哋話提子組老師都唔駡D小朋友,個姪女話好鍾意D老師.但係吾鍾意食荼點同D嬸嬸因為嬸嬸會駡人.你哋就好啦個囡係檸檬組同提子組讀書.我都想轉組,

我係檸檬組見到有個咁既留言,菠蘿組真係咁差咩?

本 報 訊 】 生 防 護 中 心 昨 日 接 獲 一 宗 涉 及 廿 一 名 兒 童 出 現 上 呼 吸 道 感 染 徵 狀 的 報 告 。 受 影 響 的 兒 童 均 就 讀 沙 田 文 禮 路 的 聖 母 無 玷 聖 心 幼 稚 園 , 分 別 為 九 男 二 女 , 全 為 三 歲 , 他 們 在 本 月 九 日 至 廿 四 日 期 間 , 出 現 發 燒 、 咳 嗽 、 流 鼻 水 及 喉 嚨 痛 的 病 徵 。 全 部 患 者 均 曾 求 醫 , 其 中 四 人 須 留 院 , 除 一 人 現 時 情 況 穩 定 仍 留 醫 威 院 外 , 其 餘 三 人 已 出 院 。 防 護 中 心 已 抽 取 有 關 兒 童 的 樣 本 進 行 化 驗 , 結 果 發 現 , 其 中 兩 個 樣 本 驗 出 帶 有 腺 病 毒 。

點解學校無通知,等我比個口罩個囝帶呀!都唔知菠蘿組小朋友有冇份呢?

剛才我打電話去學校詢問菠蘿組有冇小朋友感染,佢地話冇係其他組別,並且昨天已進行消毒,家長可自行決定小朋友是否上學去.

maggie,

昨晚參加左我家姐個囡婚禮,家楠玩得好開心,因現場請左D樂隊唱歌,佢一聞歌就起舞走出舞池跳(到唔知點解孟咁扭ROCK),後來司儀直頭叫佢上台跳,D嘉賓有拍掌伴和,跳到不知幾HIGH後來跳到成11點都唔肯走,要我拉佢走.

MAGGIE,

咁咪好攪笑,著件長衫內衣出面著短袖恤衫,原先我諗住16/11至去買校服,依家可能叫工人下星期去學校買左咁可以12/11著,係呢我想問清楚15/11就唔駛返學,咁16/11係咪我10:30am至帶家楠返學呀?

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-2 08:00 硐表

namson,

家楠真係好叻仔 卓軒就好似隻鵪鶉, 比佢激c

好彩今日唔洗返學咋, 唔係d小朋友要著住套夏季校服就唔知點算
我琴日問左老師, 下星期凍都唔可以著自己d外套(因為我唔想買件白色冷衫), 佢話 ...

我覺得ok喎!得一本手冊,一本英文,一本中文,已經好少而且又薄仲要減?

原文章由 wing1206 於 07-11-7 00:28 硐表
各位家長
本人尋日去了學校,剛剛見到校長,同佢傾咗一陣,講番小朋友的書包內有太多書本,校長話會開會傾傾呢個問題,希望佢地會盡快解決.

各位媽咪:

昨天我幫家楠換了冬季運動衫,放學回來見手冊寫住每天都需要穿著綠色小背心,唔知您地有冇著呢?其實我買左都已經後悔,諗住唔著算數,因為件衫one size,家楠都著得好迫,仲要話日日都要著,件運動衫已經比白恤厚,著左咪好似機械咁人唔晒做運動啦!

maggie,

小背心係one size冇碼,可能婆婆係講件冷衫,因為我問過老師佢地話呢件one size背心係要著到上k3,真係無奈.

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 08:44 硐表
namson,
卓軒本手冊都有寫呀!  我都覺得著運動衫都要著綠色小背心會好怪
家楠件綠色小背心係咩size? 因為買校服果日,咁啱當值既老師同婆婆講,話件小背心要著3年,叫婆婆加5蚊買件XL size,所以卓軒果件係XL, 其實 ...

好呀!明天見!

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 13:01 硐表

namson,
我剛再問多一次婆婆,佢話係小背心, 再check一次小背心係寫住XL size, 不如我聽日比你睇睇, 睇下size係咪有唔同, 定係婆婆比老師老點左

上星期五件背心換左加大碼啦!

原文章由 MARSTEN 於 07-11-20 11:00 硐表
背心係得一個碼架

各位媽咪

因為我放聖誕假前一星期已經同我個囝去左旅行,我想confirm下係咪明天開始返學呀?Thanks!
‹ 上一主題|下一主題