用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田區91網家長入黎傾下計
樓主: eeec6
go

沙田區91網家長入黎傾下計 [複製鏈接]

如果呢四間比較的話,似乎朱正賢略勝一籌,我睇書佢入band one的%高過另外個d.當然四間都係唔錯既.

原帖由 eeec6 於 09-8-6 12:31 發表
有無人可以交流下呀....

我同妳一樣都係得15分,如果我第一輪揀D有宗教的學校就一定入唔到,所以我頭一輪會揀胡素貞上午校,雖然比唔上呂小,但都係一間唔錯小學,況且佢係我屋企附近.到第二輪大抽獎我都會博一博第一城呂明才既.

原帖由 eeec6 於 09-8-8 12:36 發表

Hi Namson,

所以我初初都係諗住第一志願會揀朱正賢, 但亞女學校D老師又話04年係出生率最少個年,所以叫我試下揀呂明才,但我只得15分, 睇怕都係陪跑多...

係呢!你有無咩心水呀,大家交流下呀。 ...

如果大抽獎唔得我冇諗過叩呂小,因為我都話左諗住博一博啫.

原帖由 cherriemama 於 09-8-8 23:00 發表
據我所知, 要第一輪及第二輪都揀呂明才先有機會叩門, 所以如果第一輪冇揀呂明才, touch wood第二輪又抽唔中, 就叩門都唔受理!

沙田區小學其實都唔錯,除左呂小比較突出,其餘都差不多.胡上成績同呢兩間不相百仲,唔會差太遠.如果剩係呢兩間比,朱小比較好小小因為入到BAND ONE中學%高D.

原帖由 eeec6 於 09-8-10 15:45 發表

可唔可以介紹下胡上呢間學校呀, 因為我不過太認識既間學校呀,同埋你覺得朱正賢同蕭漢棵兩間學校邊間會好D呢???

如果冇記錯出年轉全日制,上午班繼續係沙田第一城,下午班搬去乙明村.

原帖由 eeec6 於 09-8-11 10:50 發表

Hi Namson,

多謝你的回覆。我會留意下胡上呢間學校,請問這間學校係唔係仲未改全日制嫁??

兩間比係講緊朱小同蕭漢森,希望唔好攪亂啦!另外第一城呂小今年有74%入英中.

原帖由 Namson 於 09-8-11 08:40 發表
沙田區小學其實都唔錯,除左呂小比較突出,其餘都差不多.胡上成績同呢兩間不相百仲,唔會差太遠.如果剩係呢兩間比,朱小比較好小小因為入到BAND ONE中學%高D.

...

Shatinbb,

好多謝妳既分享,但有d野我唔係好明想請教妳,我上去校網睇返今年個3間小學派英中的比率是:
梁鉅繆57% 胡上61.3% 朱小48.1%,咁點解朱小屬於一線而胡上同梁就屬於二線既?

原帖由 shatinbb 於 09-8-21 01:06 發表
91網的學校真係唔錯,一線的呂小、培基、朱小等各有特色,各有捧場客。二線的有沙循(較少人討論但是一間不俗的學校)、蕭漢森、胡素貞上午校、主風、及梁鉅繆也不錯。(但個人不喜歡後三間全年有四次考試),小孩子會有壓力,家 ...

KW,

請問妳當年是否第一輪同第二輪都放培基做妳第一志願呀?

原帖由 KW 於 09-8-24 10:45 發表
我仔9月己升小二了.當年第三輪我都有扣幾間門,幾間都收.我當年又係好似你咁,幼稚時期己開始就周圍找小學資料,有机會的話就藉開放日親身去學校參觀,直接去問教職員課程的問題,又或者問一下就讀的家長朋友.你若果以成 ...

KW,

多謝妳回應,另外妳話去了幾間學校叩門,可唔可以分享下係邊幾間同妳對呢幾間有咩感想.謝謝!

原帖由 KW 於 09-8-24 14:30 發表
係呀,第一輪20分入唔到,第二輪又抽不中.扣門時被取錄.

ShatinBB,

多謝妳詳盡解答,有時我都好混淆,當然上網可以睇到學校既理念,但做唔做得到又是另一回事,所以唯有希望能夠同多d媽咪互相交流得到更多資料.正如我係另一個topic見到有d媽咪就話一呂係一間功課多及傳統學校一樣,而以妳所知原來胡上及梁鉅繆功課仲比一呂多,如果唔問真係唔知.

原帖由 shatinbb 於 09-8-25 08:18 發表
Namson,
我也說過一、二線只是受歡迎程度。家長送子女到某學校原因有很多,不能「只」看升英中率。如胡上及梁鉅鏐,雖然升英中率不錯,但功課較多及傳统,本人就不會選,(但也會考慮派不到心儀學校時作後備叩門)而一呂的理念是 ...

yipsfamily,

呂明才有兩間,點解妳選擇沙呂,而不選擇一呂既?

原帖由 yipsfamily 於 09-8-25 13:01 發表
我亦很認同~ 雖然升英中率亦代表該校的程度,不過每間小學也有其獨特之處及著重的方向。家長在選校時除左係 “選校“,亦係為貴子女精明地做 ”配對“;即係要睇睇自己子女的特性、性格、學習吸收程度。。。等等,否則就算派 ...

妳應該將一呂放係甲乙部第一,甲部第二唔好再填啦!因為電腦去晒甲部至去乙部架,所以胡上應放在乙部第二就好.

原帖由 *i* 於 09-9-17 12:18 發表
有問題啊!!!!

如果心儀一呂,將它放在甲乙的第一位,甲第二係胡上,
乙第二又係胡上,第三係朱小的話。。。。
看天書話唔好將所有熱門放晒在頭,那麼便要將第三或四放些不太熱的,但乙部又話要寫晒本區所有學校,那麼沙呂,培基,明知 ...

我聽人講話下午班D老師好有愛心,由其是對於一些特殊有障礙的小朋友更照顧就到,成績方面都唔錯今年有小朋友考喇沙中學第一輪就已經收左.

原帖由 kwankwan23 於 09-9-20 15:24 發表
大家對胡素貞下午校有咩睇法呀?
大家都話胡上係好好,咁胡下呢?

係兩個唔同校長有唔同老師,上午校比較谷D,下午冇咁谷.

原帖由 kwankwan23 於 09-9-20 23:28 發表

但上午校同下午校老師係唔同嗎?

每間唔同有d要求要回郵信封,最好上去校網睇或者打電話去問清楚.

原帖由 蘑菇 於 09-9-24 16:57 發表
我都想知呀? 唔同人有唔同講法, 但我睇番份表格, 好似冇其他野要帶喎.
‹ 上一主題|下一主題