用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯小學
樓主: Gogojuly
go

聖類斯小學 [複製鏈接]

為何甚少家長提及/分享?  

很想知道多些資料喔...........
   0    0    0    0

原帖由 hiellen 於 10-11-5 01:05 發表
真係無乜人講e間學校, 可能名氣唔夠其他學校出名; 咁你收到信未呀?

仲未收到..........

上次見好多人去interview,但卻沒人分享.少有.........

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-11-6 20:17 發表

我都想知多D資料呀??
今日收到信啦,收左呀囝~~

我亦收到"取錄通知書"了

真係好少人評論............

原帖由 Isaacmommy 於 10-11-6 23:11 發表
Which one is better, St Louis or Kiangsu Chikiang?

Kiangsu Chikiang 中文即係邊間?

原帖由 hiellen 於 10-11-7 10:07 發表
蘇浙

謝謝回覆

原帖由 jnwchan 於 10-11-8 15:51 發表
今曰去左註册
期待上導向課程,希望呀仔鍾意
我估學校超收左少少(所以我仔被收),因為他們預計會有部份收左唔讀

我諗每間學校都會多收少少.........

去年有家長分享話"導向課程"非常好,今年18堂只收$200

原帖由 iantsang 於 10-11-9 13:05 發表
It is a very good program which have been running for few years already.

What you have described is somehow a tradition among us (I am also an old boy of SLS), although we graduated from the school f ...

聖類斯是一所英小,其校內講英文的氣氛濃厚嗎?學生在校內是否也用英文溝通?

通告是中文的,會否不是全英文教授課程呢?

原先打算比小朋友入讀官校/津校,但見聖類斯是英小.希望將來上中學時在英文方面可佔優.因其學生平時慣用英文.

另外,其校風嚴謹嗎?我見學生們的穿著隨意.

原帖由 nicolemummy 於 10-11-9 06:30 發表
我好感謝SLS有這樣的安排. 因囝囝係快樂幼稚園長大, 我好想這一年能有一些學術性的小一準備課程. 估唔到, SLS有這樣的一個課程, 正是我或好多家長想要的.

我認識這校, 都是因為我一個大學同學兼好友. 佢係班裡公認 ...

我因其有這樣的適應課程,又比家長参加大抽獎. 覺得間學校好"仁愛"咁...

想揾多D資料,決定是否比仔仔入讀.

原帖由 hiellen 於 10-11-10 23:27 發表
我聽人講這間學校既小朋友好有禮貌, 程度亦不是太淺, 面試個日有個學生義工家長講轉了副校車後, 副校長想提高學校質素, 所以收生會俾較嚴緊; 今個星期六我都會去學校先留位, 同報讀導向班, 看看仔仔是否適合這間學生 ...

亦有人說中學部會與小學部脫鈎,不知是真是假.

原帖由 iantsang 於 10-11-10 14:01 發表
From what I know, shouldn't be using English in all subjects but only science and math are taught in English.

校風嚴謹 or not is in comparative term.  I don't think it is too strict and secondary sec ...

謝謝回覆

今個星期會去交留位費
‹ 上一主題|下一主題