用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
樓主: zzzlam
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

唔好意思!我地去唔到呀.......

原帖由 cheuklokmom 於 09-6-17 14:20 發表
muichujamie, chy1015, zzzlam & all mama,

我1家會參加以下活動, 吾知你地有冇興趣1齊join呢 ?
如有興趣, 快 d 打電話留位先 la.

機構:保良局劉陳小寶家庭及兒童綜合服務中心http://www.hkkids.com/images/new.gi ...

超人爸爸條片upload左.......
不過下午班係錯左呀!!無得睇........................ :(

原帖由 jk923 於 09-6-18 20:48 發表

個時間好長呀!

cheuklokmom & chy1015,
Pls check PM.... Thanks!

當你preview條片時,你click一click條片,就會automatically download架喇!

原帖由 mikoyau 於 09-7-1 21:38 發表

我都想知, 有冇人可以教點樣capture條片呀?

下年又同一班喇!

原帖由 cheuklokmom 於 09-7-9 13:13 發表
THANK YOU !!

暑期工作紙

幼兒班 ─ 暑期工作紙
幼低班 ─ 暑期工作紙及練習寫中、英文姓名
幼高班 ─ 暑期工作紙
暑期工作紙是小朋友在暑假內的功課,完成後無須帶回園

升幼低班園生返校日暨家長會(家長攜同子女出席)

日  期:        2009年8月23日(星期日)
時  間:        上午班─10:30 ~ 12:30
下午班─2:00 ~ 4:00
辦理事項:
幼低班家長會
購買校服、工作袍。
與新班主任及新同學聯誼。
與褓姆車負責人接洽。
交新輕便白色運動鞋一對。
交回兒童學習檔案及兒童發展定期評估表
派發新學年書籍(請自備環保手提袋)

備註:如當日上午7:00天文台懸掛三號風球或紅色暴雨警告,活動取消,改為8月30 日(星期日)原定時間舉行。

升幼低班園生適應事宜

目的:由於停課關係幼兒班園生放了一個較長的暑假,為使他們回校時較容易適應新學年的校園生活,園方作了下列措施。

08-09年度幼兒班將會原班升上幼低班,不作重新編班。
為升幼低班園生設適應活動。
日期:2009年8月31日(星期一)
時間:上午班 9:00至11:00
下午班1:40至3:40
交通:褓姆車接送
活動內容:老師編排活動於各場地進行(包括課室、二樓開心天地、三樓唱遊室及王子‧公主禮堂),從而讓園生適應新環境及認識幼低班的學習模式。

原帖由 chy1015 於 09-7-9 14:05 發表

Thanks for the advice. 但這通告是從學校網哪裡找到呢? 我搵唔到,請告知.

我想問下學校派返果隻碟係咪jpg相黎架?
唔知點解我部computer detect唔到隻碟!!激死!

Okay...我陣間打返去換過隻!
我用2部電腦都read唔到,第二部入左隻碟後直情出唔返黎.....攪左幾耐!!真係嚇C我!

原帖由 天藍 於 09-7-13 12:00 發表
muichujamie,

我唔係好識電腦, 唔知d相(碟)係咪jpg,
但我開到隻碟, 家長日個日老師話如開
唔到可打返去學校換個隻碟, 如真係開
唔到你打去學校問下?

...

同我個女剛好相反,泳喬最鐘意fireman and policeman....佢話大個都要做policewoman! 咁巧研睇到列火雄心會唔會驚架?
其實會唔會比佢參加D暑期班or興趣班,等佢接觸多D唔同嘅人會大膽D呢?

原帖由 chy1015 於 09-7-13 15:00 發表

Thanks for the greetings.
巧研好番晒lu,不過就成塊面都尖埋.
趁佢好番就喺星期六果朝帶佢去影學生相,下午交俾老師.
正好老師退返晒d舊學生相,对比以前塊面珠dum肥du du,更顯得而家瘦晒.

其實巧研於停課 ...

用DVD機才開到....咁咪save唔到D photos去電腦囉?

原帖由 AnitaHo 於 09-7-13 21:28 發表
要用DVD機才開到.....

唔得呀!我部computer係DVD drive,都load唔到隻碟!
我頭先打左電話叫老師burn過隻比我喇!

原帖由 AnitaHo 於 09-7-14 10:19 發表
又唔係喎, 只要你部电腦有dvd機, 入咗碟, 佢自然load到, 跟住你可 "複製" 碟內所有圖片, video 出黎,  你試下.....

咁佢可能係細膽D,應該大D會好D!

原帖由 chy1015 於 09-7-14 14:52 發表

我會報d暑假班,之前佢病唔敢報住.
佢唔驚人wor,同好多唔識嘅小朋友or大人相處又so far so good lar.
不過當佢見到d佢唔like 嘅野or人物(Bob the builder, 滿面鬍鬚嘅人, 怪獸, 狼,....)佢就驚, 佢好鍾意睇vcd,但如 ...

我save到幾條咋, 有D片我save唔到!
我1/8比我有果D files你啦!

原帖由 cheuklokmom 於 09-7-14 17:12 發表

你有冇 save 左幼兒班過去1年有份表演的video ?  If you  have, 可吾可以燒隻碟比我呢 ?

我有9-11月&1月, mother and father's day...total 6條,到時比隻碟你啦!
你可唔可以都burn你有果D比我呀?thanks!

原帖由 chy1015 於 09-7-16 13:52 發表

我对電腦都好c,我姐姐burn 咗d video俾我,只有:
Nov 2008
Dec 2008
Jan 2009
Feb 2009

你有無sept, oct, (因soka website 已經沒有這兩個月d野了).
and march, apr, may including "媽媽 l love u  ...

ai..... 我唔記得左呀!

原帖由 chy1015 於 09-7-17 13:59 發表
大家留意吓呢個星期日(19/7) 3:30-4:00 p.m. 無線電視有個頒獎實況&老師專訪related to SOKA kindergarten.
‹ 上一主題|下一主題