用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨? [複製鏈接]

其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

7    0    0    0

回覆:yummivio 的帖子

其實上次低位5.3x 是錯過了, 因為當時自己都怕一路跌到五蚊邊, 結果緩步輾轉一路上, 但最强也只是在六蚊邊徘徊, 正因5.5,5.6 已相距上次低位不遠, 所以聽吓大家意見。

回覆:akvbi 的帖子

我暫時會使用x 隆銀行, 網上電匯價比較一般銀行來說匯價不差, 可以逐小逐小存入外幣儲蓄, 若累積有澳幣一萬或二萬, 可以去分行指示職員發一張澳元匯票, 費用現時(沒有加價)也只是收港幣一百元。
我打算怕寄失給囡囡, 就過去探佢或佢回來時親手給她存入當地銀行, 她說(佢那間)没有另外收費!
附帶提示: 銀行電匯, 香港銀行一般過港幣二百, 那邊銀行又會收charges。

回覆:tintinlam 的帖子

我答咗我所知的先, 各大銀行其實都係用SWIFT system 互通各銀行電匯服務, 所以身為一個顧客, 本地銀行一般會收取過二百港幣匯款手續費, 而收款人在澳洲當地又會被那邊銀行扣起約AUD15 甚至多一些的匯款手續費, 真是間間不同!
當然香港顧客可落指示費用全由發款人全付(應該都要HKD3~400起碼), 收款人可收足匯款,視乎發款人的指令。

回覆:168148 的帖子

附加資料,一般顧客今日做匯款, 最快都要下一工作天才收到款項。
不過如果兩地是同一間銀行, 例如收同發匯款款都是獅子銀行, 咁我就唔知會唔會做到即日online 收到?

me2 發表於 16-12-29 12:33
你女澳洲用的是邊間銀行?
My daughter use ANZ Banking Group

回覆:asa2012 的帖子

如果每次兩邊洗費共HK$350尚可接收, 不過每月出糧匯出, 一年計也要付港幣四千左右作為銀行服務費!

引用:Quote:168148+發表於+16-12-23+10:37+ 我暫

原帖由 akvbi 於 16-12-31 發表
Thanks
你囡囡去阿得萊德嗎?可介紹Agent比我嗎?讀私校定公校?我想去多間比較下,唔該你!
...
對呀! 但如果想要中學Agent資料,我反而沒有, 因為我囡囡讀緊類似阿大先修班, 出年完成便可上大學二年級。

好奇又想問讀中學咩情況吓會考慮Adelaide?

我囡囡過咗去兩個月多些, 在校內接觸的同學差不多全是中國內地同香港人, 另佢年尾過去, 2017 Homestay 屋主接獲校方通知每週費用加A$10, 幸好澳元紙水偏低補番條數。
另一方面,可能(Adelaide)中學會多些當地人仕,

引用:Quote:168148+發表於+17-1-3+08:46+ 我囡囡

原帖由 akvbi 於 17-01-05 發表
Adelaide 定Brisbane平d?各方面洗費、學費、生活費 邊到平d?金錢有限(因姐弟)平得就平
...
真的没有比較過兩地, 但正常應比墨爾本同悉尼平一點, 著眼看的確要在最大開支與及澳元匯率高低來做預算。
學費同住宿開支佔比率最大, 如果Homestay 價錢不太貴又包足咁多餐當然最化算! 出去食一餐真是不便宜, Adelaide 為例, 囡囡話香港三丶四十元, 嗰邊等同要六丶七十元, 所以如匯率再回升會相差得更厲害!

今日澳元又上返5.7兑港元了。

回覆:ricetaster 的帖子

今天澳元兑換港元, 大部份時間都在5.8樓上見!

回覆:Eyma07 的帖子

這個扣稅率似乎同我所收取的比例較正常, 正如我囡囡户口放了二萬澳元, 派了(每月計)約四十元, 扣税約二十元, 沒有了一半,比我覺得放在on line saving 也沒多大吸引之處!

168148 發表於 16-12-21 17:08
其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

隔了幾個月, 在6算樓下徘徊, 因美元轉弱, 昨日港元兑換澳元終於顯著升穿六蚊, 大家在這時間會隱手唔入住, 還是怕它一路升上去呢?

Today TT  AUD~ HKD 6.26
‹ 上一主題|下一主題