用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 9月升小六, 你地會點部署????
go

9月升小六, 你地會點部署???? [複製鏈接]

黎梗升小六, 你地會點同你D小朋友預備升中,
如果1-5年級成績都係全級15名之內, 但報分試落左去全級30名, 敢自行分配選英中係MIC無咩機會???
   0    0    0    0
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

會ng會參加多d學術既班呢:;pppp:
原文章由 0120 於 08-7-12 11:35 發表
黎梗升小六, 你地會點同你D小朋友預備升中,
如果1-5年級成績都係全級15名之內, 但報分試落左去全級30名, 敢自行分配選英中係MIC無咩機會???
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

HI ECHING :
我小學頭65名都是BAND 1,
我意思係如果我仔落到30, 敢選BAND 1 TOP 機會會少, 因自行分配BAND 1 TOP多數首選1至20名內 容希望亞仔報分試NG好失手LA
原文章由 EChing 於 08-7-14 17:28 發表

個人覺得不是沒機會的. 因有很多因素要看.

1. 因比重不同, 再加上有些科目不作計算的, 故極有可能出現呈分試名次跟成績表的排序不同. (比方我的小朋友, 呈分試成績很好, 但成績表排名卻較後.) 故可能少少失手(平 ...

LEE D 我都有準備, 只係怕編號NG 好叩門, 如果NG係頭10名內, D英NG中收姐
原文章由 deonman6612 於 08-7-16 09:35 發表
當然一定要KEEP住在BAND 1組別內,始終是有優勢,但一定要參與多些校內及校外課外活動及比賽等等,如隨機號碼不好,這些資料便作為將來扣門時的其中一環申請文件,很有用的,這一點是我今年派位體會的。很重要。 ...

有無胡少渠既學生自行分配入左陳瑞芝呢??
我仔學校同梁球琚有聯繫(25%), 所以會有好多人選梁中, 陳中會否比較好d
原文章由 deonman6612 於 08-7-16 09:35 發表
當然一定要KEEP住在BAND 1組別內,始終是有優勢,但一定要參與多些校內及校外課外活動及比賽等等,如隨機號碼不好,這些資料便作為將來扣門時的其中一環申請文件,很有用的,這一點是我今年派位體會的。很重要。 ...

無人回覆架
你地重未準備??
原文章由 0120 於 08-7-17 11:41 發表
有無胡少渠既學生自行分配入左陳瑞芝呢??
我仔學校同梁球琚有聯繫(25%), 所以會有好多人選梁中, 陳中會否比較好d  

我就1張1頁,
原文章由 jazzmama 於 08-7-18 14:45 發表
請問大家做 profile 時
d cert 會一張一頁
定係縮細一版幾張
d 中學會唔會睇
定係 cover sheet 用文字打哂出來會清楚d

你地會NG會谷D小朋友?
我仔暑期活動全部都係玩, 怕佢玩到心散哂,
9月點算

都係ga la
原文章由 gigibb 於 08-7-23 22:36 發表
想問下什麼是『社會服務』的同學? 童軍 或者公益少年團計唔計呀?

其實做服務係mic真係有用架
原文章由 701003 於 08-7-25 02:40 發表
\
都算係ga 多D做義工、賣旗、探訪.....

如果入左英中, ng達標學校會否叫你轉校呢??
lee牌電台成日講有好多英中都係敢bor
原文章由 dder 於 08-7-24 16:02 發表
暑假補補英交 lor....

HI 701003:
真係??
我仔成績全級11, 但從來沒有參加LEE D服務TIM,點算
原文章由 701003 於 08-8-1 13:35 發表

第一round自選,或叩門時好有用!當然要成績優良為先啦!社會服務正係當其他學生都有同等成績,例如10名學生全屬band 1,中學只得5個位,咁學校就會揀"課外活動"、"社會服務"有良好表現ge學生入讀啦! ...

點解NG參加自行呀, 幾大都要博下
原文章由 701003 於 08-8-1 23:30 發表

我仔全級17,只有參加漫畫班 但考過下兩三個國際試優良咁啦,所以我傾向唔參加自行派位,只靠大抽獎!

有得博梗係會博la, 除非成績好差姐
原文章由 lk362 於 08-8-4 11:58 發表

好多小學都冇一條龍
Band幾都好
起碼自行可以揀間校風好

我都係唸梗谷定ng谷個仔好??
我見跟佢尾果d同學都開始發力上, 我怕個仔又ng洗補習, 又無咩學術班上, 懶散哂,到時drop落去30就變左ng係band 1 top架la
原文章由 Henrymama 於 08-8-5 16:03 發表

jazzmama,

我HB咪又係咁, 咩都唔理
連自己嗰區有咩BAND 1, BAND 2, BAND 3 中學都唔知,
仲話讀書有咩難姐, 以前佢讀書又係靠自己.

我就同佢話, 你估阿仔是BAND 1頭材料咩, 看少D都走左去玩
男人真係 ...

HENRYMAMA :
HI!!
就算band 1尾都要try下la
有機會好過無ma
原文章由 Henrymama 於 08-8-5 17:29 發表
我仔BAND 1尾, 雖然自行都無咩希望, 但我都會同佢去試下, 等佢開下眼界, 見識多D都好.

所以其實ng應該, 小朋友有時真係好易失手架
原文章由 feclagnes 於 08-8-7 15:31 發表
據我所知,只係計呈分試ge分數,所以1-5年級ge上學期成績點好都係作用不大。唯有六年級呈分試努力d啦
‹ 上一主題|下一主題