用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
樓主: Elsamouse
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫. 所以我也為明年選校而頭痛.  哥哥就很合適選了直資傳統小學.

很希望有更多真道家長現身說法. 因我是擔心真道的英語及普通話或一些學術上較弱, 明白到針是沒有兩頭利, 又要恩考好, 又要學術好, 又要語文好普非一件易事.   但好想聽下日常課堂中會學些甚麼, 怎樣的教學形式.. 請真道家長指教

回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.

傳統直資學校我大仔讀緊, 非常適合佢, 因個性真比較守規炬, 他可以好專心上堂. 故成績追得上.

如果小朋友唔鐘意抄寫, 極具創意, 係咪適合入真道呢 ?  

回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個個都會留心上堂, 無疑, 佢地係語文方面亦係唔錯, 起碼日日全英語上課, 所以對於講聽寫作問題唔大, 反而我覺得比津校更有發揮.  
此外, 同你一樣, 都會擔心去到小三小四真道才用英語, 會否比較遲 ? 或是IB早期應該沿用中文教學, 學生比較易掌握及明白?

那天問起細仔, 佢話好想同哥哥一間學校, 但我心想, 你們兩兄弟性格完全不同, 思維發展又大大不同. 真係苦惱,

回復 ozoz 的帖子

total agree.

講真, 而家係學校揀小朋友, 真道我下年都會照報. 大仔校又報, 看看到時收唔收到先.  因而家學位有限, 要爭一個位都唔易.  

ozoz如果再有資料, 都期待你的分享心得. thanks  
‹ 上一主題|下一主題