用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

Hello各位, 我仔今年叩門入到嚟做新生,希望佢應付得到啦!
[/url]

原帖由 surewin 於 10-7-6 22:44 發表

Hi, ETET,
好熟口面喎印象中妳好像叩門多間小學喎! 妳囝囝好叻仔呀! 亞仔學校有幾個同學叩門都不入呀! 請問妳囝囝派到那一間小學? 明天便要到學校做校服和收編班資料啦! 看看我們的小朋友是否可以編到同一班 ...
Hi, surewin,
咁都比你認到
無辦法啦!阿仔派到石圍角小學,仲唔揾幾間試吓叩門,嗰陣時個心情都唔知幾咁失落
真失禮了....我好肯定講我囝囝不是叻仔,因為佢面試時唔駛2分鐘就出返嚟,仲要5個英文字唔識串4個,所以我到宜家都仲未明點解會收佢.....
乜聽日就知編班資料咩?我以為淨係攞入學証/安排校車/做校服呢d....不過我要返工,會叫老公去攪!
以後大家保持聯絡呀!
[/url]

原帖由 熊媽 於 10-7-7 22:41 發表

我仔仔分左係D班,你們?
我仔係B班呀!
[/url]

原帖由 sweetman 於 10-7-8 09:43 發表
我囡囡都係B班呀, 第時可以交流功課la
要多多關照呀!
[/url]

原帖由 wingwinglee 於 10-7-8 18:21 發表
恭喜你哋, 我個囡都係讀官小, 不過9月升2年級
你囡囡讀得開心嗎?功課多唔多?在學校有咩要注意請提點,因為我驚阿仔成舊雲咁矇矇吓!
Thanks!
[/url]

原帖由 wingwinglee 於 10-7-9 14:16 發表

我囡囡讀得都幾開心, 但功課真的比較多, 而且會有很多抄寫的功課, 所以我相信你們要先習慣這點,而另一點要注意的是要幫小朋友備課, 因為老師的授課速度比較快, 小朋友可能未明白內容, 老師已再教授第2課。 ...
唔該你呀!好等我有個心理準備點樣應付都好
[/url]

原帖由 raneepoon 於 10-7-17 11:20 發表
hi all,

我囡囡派去A班, 請各位多多指教!

我想問下, 有無好的補習舍介紹, 因為家長要上班, 回家太夜, 只能用好少時間為囡囡睇功課..謝謝
我都想知呀!我又係煩緊放學後嘅安排
[/url]

原帖由 waiwing 於 10-7-25 16:57 發表
咁岩既, 我仔仔都係派左去石圍角小學mouth:" />mouth:" /> ......
係囉咁啱嘅,原本喺石圍角做同學,宜家就大家一齊喺荃官小做同學,不過可惜唔同班
呢度咁多A班嘅,只得Sweetman個囡同我個囝係B班!
B班同學仔你哋喺邊呀)))

[/url]

原帖由 donaldL 於 10-7-28 15:31 發表

Hi Surewin

我仔仔入左A班! 月頭我無去到家長會,所以想知道學校午餐開始申請未?  (打去學校叫我打去供應商,打去供應商又話學校未比資料佢地,我唔想仔仔返學無飯食!)
...
乜月頭有家長會咩,我只知27/8有小一新生及家長日,會唔會到時先講訂飯啲嘢!
[/url]

原帖由 surewin 於 10-9-14 22:53 發表

他覺得體育/電腦/普通科的老師都好惡又沒笑容, 妳的囡囡是什麼老師教? 我已經安慰他老師只會閙頑皮的同學, 老師不會閙乖的同學, 但可能佢覺得那些老師閙同學的態度很嚴厲而嚇怕了他呢! 唯有希望他可以慢慢適應吧... ...
我問過阿仔佢都話體育老師好惡,見到佢都想匿埋喎
[/url]

原帖由 surewin 於 10-9-17 23:19 發表

妳亞仔都係咁講? 好攪笑喎!
不過現在亞仔又話個普通話老師仲惡喎, 同體育科老師有得fight呀 唉..希望亞仔快些習慣啦!
可能幼稚園老師同小學老師真係有分別,對小朋友冇咁呵護,加上講嘢又大聲兼冇乜笑容嘅話,咪覺得惡死囉!遲d大家應會習慣的!
[/url]
‹ 上一主題|下一主題