用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶鈴書院
樓主: 加菲貓
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

回復 mabebe 的帖子

學校好唔好,好多面睇! 最重要係睇小朋友鐘唔鐘意間學校。好似小兒為例,佢自己情有獨鐘NPL,有其他英學校收佢,佢都唔想放棄,佢會解釋到佢唔想原因eg唔鐘意男校,唔鐘意讀聖經,厭棄某某英中o既英文老師講啲英文唔好.....小兒鐘意此校,係因為佢想參加學校o既天文學會和步操隊。我自己就好關心校風,呢間中學真係好嚴,眼見小兒啲同學都好馴品。NPL除了英文中學之外,同時普教中,唔好睇小老師年輕就年資淺,佢哋真係好有熱誠。學校功課都頗繁忙,如果底子打得唔好,我會覺得會有壓力。喺我角度嚟講,最重要係睇小朋友意向,佢鐘意o既嘢,自然會有原動力去追求。至目前嚟講,小兒還可應付得來,仲有好多時間,玩佢鐘意玩o既嘢!
祝你哋揾到你哋心儀o既學校啦!

chemk
唉吔! 唔好咁講!
小兒喺新界一間直資小學讀書,本身佢哋係英文及普通話教學。
面試只係考學生。以我記憶中,小兒講過要讀一篇英文及中文,之後老師會考你中英數,只係口語講返個答案出嚟,最後就係英文小組討論。
希望我呢啲資料,可以幫到你啦! Good luck!

chemk
你唔咁担心小朋友能唔能夠配合到中學生活啦! 不論邊一間中學,佢哋都有Bridging course 比準中一生,等佢哋慢慢去適應中學生活! 你再唔放心o既話,暑假去報讀一啲中學預備班。雖然我仔仔無讀過,不過我心信會有一定幫助o既!

chemk
唔好咁客氣啦! 我上年都嘗試過呢啲滋味,真係好難捱! 無論如何,全力以付,到時收到信,再作決定啦!
論功課 - 好老實講!每一班啲老師教學模式都不一樣。小兒有時會對我有些微言,點解自己嗰班會比其他班辛苦?! 好多功課做! 我咪答佢: No Pain No Gain.  加油努力啦!
至於隔壁學校,對唔住! 我係比唔到咩意見你,因為小兒自己返學放學,但係到目前為止,無聽到佢喺街道有咩問題,可能初中生係唔可以出外食飯關係啦! 加上,小兒放學又有好多課外活動,離校有時,有時都講緊成六點鐘幾.... 睇怕都撞唔到其他學校學生lu!
你唔好咁担心自己應付唔到英普啦! 學嘢係仔小朋友,唔係家長,小朋友上到中學,已經係另一階段,我哋要學懂放手,等佢哋慢慢學懂自立呀!
加油!

課外活動要收費。體育堂會有游泳堂,堂數總共五堂,男女生分開唔同時間上。學校有泳隊,可以考慮下參加。

唔好傷心!你試下電話去學校問下啦!
你同小朋友有冇去過學校open day 同埋聽講座呀? 每間學校都有佢哋唔同o既特色,要好好參詳喎! eg 高中係未都係用普教中,通識料係英文定中文教,課外活動啱唔啱你小朋友等.
Good luck!

回復 judytlbb 的帖子

judytlbb

今年跟往年唔同,小兒無第二次面試。睇返網頁,我諗今次係考一般應對及小組討論呢?

Good Luck!

回復 viewer 的帖子

上年小兒都有被你所講的學校取錄,可是小兒不喜歡此校。
直資學校好唔好,真係好難定斷,因為每一間直資學校o既教學方法、設備都各有特色。好似小兒為例,佢好喜愛天文學,此校有天文台及天文學會比學生參加。小兒因為小學時已經同英文和普通話教學,所以希望中學時期,仍然可用樣教學模式上學。Anyway, 揀學校最重要係小朋友鐘意,佢喜愛o既,就有原動力去學習。

聽人講,倒不如自己親身體察實情,所有閒言閒語,就會盡掃而空。

中一本地生可以報讀法文作為課外活動。學業成績要在全級頭30名內,中二時才可有資格選修法文。

除了校隊,所有課外活動都要收費。至於中二學生可選修外語,我就唔知道要唔要收費。

回復 thx2000 的帖子

開學時,印象中都係比下一些雜費for extra notes,home economics... 唔會太多錢.... 至於課外活動,就睇下你要參加啲咩啦!

回復 andy_pa 的帖子

選NPL最主要原因是小兒的決定。小兒參觀過多間學校開放日,始終情有獨中NPL。
NPL本身學校設施比較多樣化,校舍新翼有室內游泳池及天文台,看看小朋友喜不喜歡游泳或天文學啦! 小兒很喜愛天文學,近日常常掛著嘴邊五月尾可以去西貢觀星!
不如你問下小朋友意願啦! 始終讀書係佢嘛!
‹ 上一主題|下一主題