用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

我仔仔同樣有呢三間OFFER, 一樣頭痛中。有個問題想搞清楚, RC 校長於INTERVIEW 簡介時講過, 答唔到會收番幾多高幼生, 只係話盡量向高小爭取60-70個位收高幼學生, 如果上下午班合共180人, 即1/3機會。係唔係BK 家長見今件5X K3 學生中, 有2X 幾人上到高小, 因此誤會了有一半機會? 其實當2013入K1收足180人, 而同時上高幼又只得如校長所說, 俾盡得70個位的話, 機會係低於40%, 請問我有沒有搞錯?

回覆:sasiuman 的帖子

我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承認高幼係其幼稚園,佢話高幼唔係高小高中同一辦學團體創辦,同佢地無關係,只係大家同屬一個港區天主教,佢地用左高主教個名創辦左間幼稚園,設計左一個能銜接高小的課程。我再問,既然無關係,為阿interview 當日有高小學生維持秩序,對方說高幼同高小只係有很多合作機會,因此高幼生是否入高小,仍很視乎interview 表現,讀高幼亦唔一定會有得second in,  只係當高幼生與外來生interview 表現差不多時,高幼生有個bonus point,  因為高幼生完成了銜接高小課程,所以高小會收後者。直覺上高小都好似有啲保留,一句都係睇番interview 表現,唔似其他龍校咁,會承認其幼稚園部,亦更加唔講會收番幾多高幼生。收線後覺得,難怪高幼校長都說只盡量爭取60-70個位,感覺上好似高小對高幼仍在觀察階段,從來都無應承高幼俾幾多位佢地。所以都好煩,都唔知值唔值得博。

回覆:Gerard 的帖子

贊成,我聽完都好confuse,  我直頭問,咁點解間學校叫高主教書院幼稚園部, 接電話那位職員話中小學係同一團體,但幼稚園唔係,但大家同屬一個港區天主教,呢間幼稚園用左高主教個名,設計左一個可以銜接高小的課程,但要入高小始終係睇interview 表現,但讀高幼就肯定有個bonus point,  當大家差唔多時,高小又會收番高幼,好模稜兩可。

回覆:Gerard 的帖子

我一直都好唔明,當日高小個職員點解咁答我,堂堂一個學校名,可以俾人用左開間幼稚園,又有咁多高小生在interview 日來維持秩序,然後答我,只不過係高小高幼好多"合作機會", 既然咁多"合作機會",個名又借埋俾人,究竟真係無關係,定暗地裡其實都有啲關係?可能高小想自保,俾自已多啲餘地,答得模糊啲,觀望下高幼生standard,  他日高幼生水準唔啱心水,收番少啲都唔怕影響自已間學校?但我就肯定高小唔似其他學校咁,人地會講到明收番自已幼稚園生先(可能某一個percentage) ,先再收出面學生。呢度係大家一樣interview,  不過高幼生有個bonus point,  我諗好似同宗教會收先咁。

回覆:Heima10 的帖子

我其實好混亂,當初收到offer 係想入高幼,但我無諗過打去高小問下,個職員會咁答覆,都動搖了信心,所以而家先煩惱,十五十六,唔知值唔值得博,高幼又咁新,如果同高小無關,咁辦學質素又點呢?所以都想多啲讀梗高幼,高小的家長分別向兩間學校了解再分享一吓。

引用:+本帖最後由+Gerard+於+13-1-23+08:33+編輯

原帖由 Gerard 於 13-01-23 發表
那很有可能70個位當中,要扣埋阿哥家姐高小讀,爸媽係舊生,天主教徒,七除八扣,所剩可爭的位無幾多。

引用:其實實際來説,如果港島,男仔根本都沒有龍

原帖由 hophopbunny 於 13-01-23 發表
其實實際來説,如果港島,男仔根本都沒有龍校選擇,如果高幼可以有差不多一半升小(都算有band 1中學 聯係 ...
唔好意思,一直想問點解咁多媽媽話有一半機會?因我聽校長簡介,一直無承諾收幾多,只係說向高小爭取60-70個位,咁照計數最樂觀爭取到70,都係得1/3機會,想問下係咪有其他資訊我唔知,實際真係收到一半?呢個point 好影響各位媽媽的選擇。

引用:因為我們今年的K1都是唔多過120人,就算計

原帖由 Gerard 於 13-01-23 發表
因為我們今年的K1都是唔多過120人,就算計埋插班150人,收到70人都有半吖,但如果人數如來年K1有180人,那 ...
gerard,  唔好意思,想問下你大仔是否正就讀高小?如果你地高小家長問番高小,會點收番高幼,答案會唔會比我地自已打去高小問準確很多?對不起,恕我冒昧,確實為小兒選校問題煩至睡不著覺。

allysharlin 發表於 13-1-23 15:59
其實大家入高幼先不要期望入高小有任何優先權,當係一間較為深的幼稚園讀,我自己覺得會好d,唔會梗大壓力 ...

似乎總合大家意見,  高幼高小關係唔算密切, 高幼校長盡量爭取, 高小卻承諾唔到俾幾多位高幼, 就算讀高幼對入高小有優勢, 都仲要扣除有世襲、同宗教的小朋友, 小朋友亦要KEEP住成績於前幾十名, 先叫有些希望入高小, 呢個遊戲好似好艱辛。 我同時有RHS 同 KY OFFER, 大仔, 天主教徒, 應點選擇?

引用:回復+longbear+的帖子 我見高幼同高小既資

原帖由 cowboy_mama 於 13-01-23 發表
回復 longbear 的帖子

我見高幼同高小既資料寫辦學團體都係"天主教香港教區", 想問辦學團體有咩唔同呢? 唔 ...
我決定明日打多一次去高小問清楚,我都想知會唔會係上次個職員問題,明日再update 大家,大家都好想搞清楚。

BBQQmomi  Thx a lotssssssss!!!!!  發表於 13-1-24 00:05

引用:會唔會都打去高幼,或者用其他方法請高幼校

原帖由 ce_leung 於 13-01-23 發表
會唔會都打去高幼,或者用其他方法請高幼校長解釋一下同高小既關係、同高小係咪有溝道中?
我覺得好難要求 ...
agree!  我一直都諗唔明,叫得幼稚園部,點都有少少關係,點解個職員講到咁含糊,所以我決定明日打多次去高小問,睇下會唔會係上次個職員有問題,你知有時唔同人接電話,答案可以差很遠。

引用:+本帖最後由+hophopbunny+於+13-1-23+23:16

原帖由 hophopbunny 於 13-01-23 發表
想請教一下高小上高中機會是否很高?

回覆:smalltigerwly 的帖子

我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度好過上次,佢今次解釋得好清楚。首先,高小,高幼其實都屬同一辦學團體,係港區天主教。

我問點解上次我朋友打嚟,有職員話小學同幼稚園無關係既?點解高小高幼之間關係好似好含糊既?職員解釋,正確咁講,現時高主教書院幼稚園部,前身係聖猶達幼稚園,唔係高主教書院的中學或小學部所創立,本身係無關係,但聖猶達用左我地高主教書院改左名後(職員係exactly 咁講),現時幼稚園與我地小學屬有"聯繫"學校,但唔係直屬學校,因此小朋友不能直升小學部,仍要interview.  但高幼生有很多機會與小學合作,例如,參觀小學等等,而高幼學生對入小學係會有個優勢,因為完成高幼課程的小朋友上高小係容易啲pick up 到。(呢個答案比起上次答我那個職員明確又明朗好多)

我問,個優勢係咪例如會有second in 的機會?職員答,唔一定,一樣視乎表現,如first in 表現唔好,都無second in.

咁我再問,明白要interview 睇表現,但高小會唔會同高幼align, 收番一定比例既高幼生?因為我地聽過高幼校長講爭取60-70個位?職員答,其實我地小學校長都講過,小學部本身都真係唔知會收到幾多高幼生,一切視乎嗰年小朋友表現。

再問,咁以今年來說,apply 的高幼生收唔收得番一半?職員答,都有一半。

再問,但我見高小得140個位,高幼2013 有180個位,咁到時又會唔會收有一半?職員很老實回答,咁真係未必會收到一半,所以家長要自已衡量,最重要係到時自已小朋友interview的表現。

希望今次幫到大家決定。我自已亦無咁混亂。不過都好想高小職員睇到呢個post,  回答家長查詢,以後唔好再咁草率,好似上次個職員咁,講得唔清唔楚係會令家長好confuse,甚至令人做錯決定。希望大家正在選擇的家長,而家有進一步了解。

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+13-1-24+12:2

原帖由 florence.lau 於 13-01-24 發表
very good question.  我都想知高幼教學有什麼做得好,有什麼做得唔好。其實大家都係客觀分析,理性討論,無需太刻意維護,或太刻意講差學校,大家都只係想知道facts ,而幫自已小朋友選擇。

引用:真相大白!咁大家係唔係最後揀高幼呢? +

原帖由 Heima10 於 13-01-24 發表
真相大白!咁大家係唔係最後揀高幼呢?
暫時都係首選,其實一早都諗住讀,係上次打去高小問完覺得好confuse,  先十五十六,昨日的職員解釋得好清楚,釋除了我的疑問。當然,我都好想知,高幼課程深,但老師教得好唔好呢?小朋友明唔明呢?係咪屬活動教學,定要坐定定上堂呢?其實教恩係活動教學,幾好,但基督教,我prefer 天主教學校,而我仔仔卻是較活躍,不知道是否适合高幼教學方式,始終牽涉關乎小朋友學校選擇,可能諗得會比較多,見諒。

引用:對我嚟講,高幼上高小如有30%,我是收貨的

原帖由 florence.lau 於 13-01-24 發表
對我嚟講,高幼上高小如有30%,我是收貨的,因一早知不是guarantee 的。
本人更關心是學校質素,因還有KV  ...
你可以睇番之前家長gerald 的post,  佢有小朋友讀完kv 入高小,而家細個位小朋友讀高幼,佢有提過兩間學校的分別。

引用:其實心裡面係好想揀高幼!但是,因為我有兩

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-24 發表
其實心裡面係好想揀高幼!但是,因為我有兩個小朋友,供起黎,的確會有點吃力!亦因為咁,高幼升高小嘅比率 ...
咁又好明白,但如哥哥上到高小又曾讀過高幼,細佬咪更加容易入?但確實如有兩位小朋友都要俾學費加補習,其他興趣班支出,再加兩位小朋友都讀私小,確實有點吃力。

引用:點解個個都係講RC+同+RHS+而冇乜人提KYS嘅?

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-25 發表
點解個個都係講RC 同 RHS 而冇乜人提KYS嘅? KYS 同依兩間冇得比咩?
KYS 同另外兩間教學方法完全唔同,如果你有去簡介會,你會好明白佢吸引之處,我亦有朋友讀過,佢唔似一般學校,坐定定教生字,行活動教學,著重體驗,小朋友係會明哂老師教既野。例如小朋友k2已經要環繞一個topic做project (當然家長要幫手), 小朋友明哂内容,再由小朋友自已出嚟做presentation, .另外很著重閱讀,每星期要睇一本書做報告,家長自已要花時間陪小朋友做project 同閱讀。不過小朋友train 出嚟大部份識廣角度思考,轉數快,我朋友話對面試有幫助,當然學術方面都要出去補習,朋友個仔最後考到港大同學會。據講大慨有一半會上到小學,而小學四,五,六年級行精英制,力谷小朋友,其聯繫中學係匯基(band1). 不過,亦有人話佢幼稚園課程教得淺,我所知係咁多。對我而言,間學校係幾好,但因宗教原因,本人較傾向選天主教學校。

引用:Quote:smalltigerwly+發表於+13-1-25+11:15

原帖由 florence.lau 於 13-01-25 發表
Your comment is very detailed. And that was why my preference was RC. Some schools train up academi ...
really?   咁我又放心好多,一直只見到家長話教得深,但無提老師點教,很擔心RC 係好傳統,坐定定式教學,佢地有著重presentation skill?  因我十分著重教學模式。

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+13-1-25+12:2

原帖由 florence.lau 於 13-01-25 發表
sounds great!  i like this prespective very much!  可唔可以問下你朋友,佢地上堂係唔係活動式教學?

‹ 上一主題|下一主題