用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

唔洗擔心, 好易收, 我已交留位費,但心目中係想讀樂基,可息唔收。

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-9 15:04 發表
我19號去帶 B B 去 見啦...好担心唔收!因為我好近,都係住德福,好想近 d ,唔駛煩!

大約要等一星期,先之會收到信,係指定日期前交留位費。你知唔知呢間學校好唔好?

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-10 10:53 發表
真的,但我見有 D 媽咪話 failed n1 ,真的好驚!

係未即見,即 confirm ,即比留位費?!

HK$3,160 for internal class

原文章由 CandiceMaMi 於 08-1-14 13:25 發表
How much fo N1. /Tks.

你地d 小朋友, 有沒有學到嘢? 我個仔有一日指住月餅話mooncake, 指住張紙話paper, 攪到我好開心。
其實我都唔清楚佢有沒有喊, 因為佢上星期已經開始搭校車, 而最初返學頭幾日有少少喊, 本身我係6月初已開始比佢返並其它幼兒園, 等佢可以學習自理。初初返學係會經常病, 最好同小朋友打流感針。

上星期, 我個仔塊面都刮花左少許, 普通話老師亦有致電給嫲嫲, 說可能自己手指甲或同學整到, 所以我覺得學校係會同家長解釋。如果有十幾二十達瘀傷, 我相信學校一定很緊張, 不可能不會向家長交代。

原帖由 marcus526 於 08-10-1 21:55 發表

請問你是否讀IN班, 你小朋友是否本身已說普通話或英文, 你們用那些教材, 是否也是上學去+ABC,你覺得小朋友學習情況如何, 是否真的3:00才開始上課,我是全日班,下午會去國際班,怕他不能配合下午上課時間 ...

係IN1班, 我的小朋友本身母語是講東話, 教材都是用上學去+ABC,佢識說"Mooncake & Paper", 有時唱歌,但聽不清楚。
最不習慣是, 我的兒子於下午午睡, 所以上上下堂會午睡
你的小朋友習情況如何呢?

我的小朋友係國際班, 至於老師方面,我相信有三位老師同時教導二班學生, 因手冊有Freida, Esther and Miss Sze印鑑, 而我和家人收過兩次Miss Sze電話, 但Miss Sze 係說普通話, 所以我覺得溝通沒有那麼好。

原帖由 030316 於 08-10-7 00:19 發表
Big-Mouth ,marcus
請問你地係全日班定係國際班?
全日班的下午係咪與國際班一起上堂?
我見國際班分兩班,一班係miss esther,另一班係miss filda,請問你地覺得如何?
我考慮緊好唔好轉班...... ...

想請問你地有offer未? 金巴倫已收, 星期二交留位費。

今晚睇左通告,聖誕節party貴左d, 要成$70元, 小朋友唔會食好多嘢,除非份禮物好貴重啦!不過都會比啊仔參加。

我唔清楚以前收幾多錢,不過我覺得貴左少少。

原帖由 rabbitgirl 於 08-11-15 07:09 發表
乜以前冇噤貴咩?...

你快d 同學校講,我想同個仔轉上午班, 但學校話無位。

原帖由 Big-Mouth 於 08-11-19 09:17 發表
我唔清楚以前收幾多錢,不過我覺得貴左少少。

rabbitgirl

你有無其他收左, 今日根德園應該有消息。民生我都有報,但沒有interview. 明天 Int 培正, 真係好希望今日收到好消息!

宣小係好學校, 如果收啊仔讀, 我會好開心, 所以我覺你一定要報, 當後備都好!

原帖由 rabbitgirl 於 08-12-3 06:33 發表
好煩丫...好多野要諗.....都唔知點好....

觀塘...油塘....藍田....我諗都係 d 幾區!...

因為計來計去都係得15分!...除非去宣小啦..噤就有25 - 30 分...但我見老公(佢係到畢業)讀成噤...都怕!... ...

我個仔係讀國際班, 英文都係一般, 間唔中講一兩個英文生字,其實最主要平時在家說邊種語言, 先之最容易學到, 我都想轉上午中英文班, 可惜無位。

原帖由 我係女仔 於 08-12-11 18:21 發表
你地有無比bb讀國際班呀, 覺得小朋友學唔學到英文呢

我估係兩班一同上堂。
原帖由 030316 於 09-1-13 16:47 發表
依家A班係黃主任代祁老師,有冇人知道IN1班的情況,
好似英文有FEIDA和ESTHER,普通話施老師,仲有位助教張老師,係每位小朋友都會接觸咁多位老師,定係再分GROUP? ...

rabbitgirl
可能工人湊問題, 現今好多少朋友都比較遲說話,我既小朋友一樣係遲說話, 直至二歲三個月才說, 現在都OK, 我也曾經好很緊張, 我同意fostermark說, 多些和他講嘢, 比嘢佢食時,教佢講出食物名稱, 出街多同他說周邊的事和物。

以下是一個很好的早教websit,有時間可以考!
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu

培正也唔收,應該會讀根德園。

原帖由 rabbitgirl 於 09-1-14 06:57 發表
我知啦..d家都係係噤同柏謙講野..係未都講...有時...連我都口都好攰..

祈老師病左冇人知...梁老師教 B 班又冇人知...我唔鐘意佢地噤秘密,有乜都講...家長乜都唔知仲担心....電話又冇個,通告又冇張...

唉...冇野講!..

...

saiwai & poohzzz,

大家好, 我兒子都係INI, 佢係九月已經返學, 我每次問佢有關學校或同學名, 佢一樣唔答, 但有時自己唱一些不知名歌, 有時會說一些生字 mooncake 、paper etc. 而佢係由爺爺送返學。

原帖由 saiwai 於 09-2-21 00:46 發表

poohzzz多謝你的回覆!你囡囡係唔係由婆婆帶返學,早兩日同位婆婆講兩句,佢話佢個小朋友都係11月才插班唔知係唔係你囡囡呢?

poohzzz,
係呀!爺爺帶眼鏡, 你係唔係全職媽咪呢? 我都有比啊仔搭過校車,後來發覺好少同學校溝通, 所以麻煩爺爺送返學。

原帖由 poohzzz 於 09-2-21 22:24 發表
我女女同你仔仔一樣都係9月讀到現在, 我係自己接送放學的, 因為好似得一個是爺爺接送(爺爺是帶眼鏡),所以我可能都估到邊個是你兒子,

saiwai,
我個仔都幾曵架!
坐校車會少左機會同學校溝通,所以先找爺爺接送 。

原帖由 saiwai 於 09-2-21 16:12 發表

big-mouth您好!我知道你囝囝係邊個,每日都見到爺爺帶佢返學,我囡囡下個月開始坐校車,請問有冇坐校車小朋友媽咪知唔知當小朋友落車後由邊個負責帶小朋友返學校? ...
‹ 上一主題|下一主題