用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

原帖由 midcochow 於 08-9-3 11:06 發表
OK, 收到啦.

Yes sir, 報到!

原帖由 PenguinBoBo 於 08-9-5 17:12 發表
Hello P2 parents,
Could anyone please advise and describe today's maths homework/classwork? My son said he has no idea of it at all and just only know that it's about shapes. Thank you very very much. ...

你有無攪錯咗 ,佢地教緊百位數wor! 即hundreds digit, e.g. 99+1=100; 432 = four hundred and thirty two, no shape wor! 個Shape 可能就是形容100嗰圖=100個方格 or 40= 4條10格長條 or 3 = 3粒方格,你個仔邊班,我呀女1E, 你呀仔係唔係插班生呀?

原帖由 freddielau 於 08-9-6 15:31 發表

仲記住1E.....升咗2E啦

soli soli, 是2E至真, 昨天收唔收到我個email?

原帖由 midcochow 於 08-9-6 17:02 發表
emailyfamily, piglet328, freddielau, dennisk, yiuyo, margaret
我sent 左e-mail 給你哋, please check 啦.

收到喇!已回覆!

回覆 # 的文章

點解你地咁好見到d老師嘅?

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:32 發表
emailfamily

我剛剛打去ymca 問上次8號風球返唔到學, 係咪會寄張coupon 比我哋, 佢話昨天剛剛寄出晒, 仲話張coupon 有效期一年, 你依幾日留意下信箱有冇收到啦. ...

收到幾日啦!唔記得話你知tim! 無記錯的話是四百幾,但唔知報嘜好wor!

點解你咁小心掉咗本音樂書呀!原本我老公都話唔要架,好彩比我喝住無比人咋!

呀女話呢幾日Edison要佢幫佢開支果汁先生wor,你睇Edison幾醒,識得叫女仔服侍佢!哈哈哈哈!

回覆 # 的文章

請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師!

原帖由 yiuyo 於 08-9-12 09:54 發表
各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎! ...

Yiuyo,
多謝跟進!

原帖由 freddielau 於 08-9-13 22:27 發表

我只報了足球,亦已收到通告,交了支票

仲無收到wor!

原帖由 midcochow 於 08-9-16 12:11 發表
我剛剛已打左去學校問啦, 佢哋話收到我份form, 不過個課外活動已full.  唉... full 左都通知聲呀, 唔好等我哋係度等嘛...

今日打電話去,佢地都係咁同我講!

原帖由 MaMaCandy 於 08-10-10 15:58 發表
大家會否覺得 P2的默書範圍太淺了, 只得幾個生字及2句句子.  本來我都不以為意, 但上個假期同阿女以前的幼稚園朋友燒烤, 一傾之下, 發覺原來我們的範圍太窄了.  
其實, 我學得 EC 學生的水準一般都幾好. 因我覺得阿 ...

其實我自己覺得ok, 可能自己懶, 當然範圍越淺越好啦! 而呀女又唔駛咁辛苦,自己又唔駛咁勞氣, 其實除了學校默書, 平時你都可以幫佢練習下寫字, 如默書bonus個part, 同她估會是什麼, 然後再叫佢查下字典 (今個學買個本呀, 重到死 ... )有時就會睇報紙時, 問下呀d生字囉, 唔駛下下都要老師/學校迫嘅!

可能觀點唔同, 反而小一有些家長話實在太多野要溫了!太多默書及quiz!

原帖由 elderflower69 於 08-10-10 19:13 發表

Oh, you're talking about the English dictation. It's not hard for my son either and  I suppose students that are good at english might enjoy the success of getting higher marks while students of low ...

十分贊同

原帖由 freddielau 於 08-10-15 21:39 發表
今天才知悉2E班有兩名小朋友(一男一女),由於經常蝦其他同学,要見社工,聽聞都幾冬受害者,前日仲有血光.....

嘩!無入來幾日呢度突然變得咁熱鬧嘅!

唔聽見呀女講有惡霸wor!等我明天了解下先!

至於英文默書,Part 1&2我都無特別同佢溫,最多是賽後檢討咋!

原帖由 midcochow 於 08-10-16 00:49 發表
嘩, 有惡霸O甘嚴重, 真係冇聽edison 講過, 只係聽到佢成日話有個同學成日哭, 仲要係男仔tim.

問過呀女, 佢都係"檬成成", 唔知wor! 只係話小息時玩star wars嗰d男仔好naughty, 最搞笑問佢小息玩嘜時, 佢話叫edison扮狗, 另外個女仔扮貓wor!

Midco, edison 咁受女仔歡迎睇怕edison 第日都係一個女人湯圓, 人見人愛, 你同呀ten有排煩呀!

原帖由 freddielau 於 08-10-22 21:29 發表
各位小二家長,又收到Life Wide Learning 的outing 通告了,有冇興趣搞番個集体行程,順便聚聚?

good idea!

原帖由 hoyhconnie 於 08-10-23 23:17 發表
佢下爬聯咗四針......

我好心痛.......

我明天會去學校搵老師了解吓...點解在PE堂容許小朋友走得咁快時又咁貼????????可以跌到咁傷...咁"應"...

我只希望佢以後每天平平安安上學去,平平安安回家來...

其實我每次 ...

呀女都有同我講,希望Ian快D好番!

原帖由 Dennisk 於 08-10-27 16:55 發表

Why? Upload the story needs to take one hour? The games cost $400? Is it another stuff instead of the game, course I let Daniel start to play already.

Different things!  Free for writing a story (not compulsory); $400 for reading story online.

原帖由 freddielau 於 08-10-28 00:05 發表

even the story writing...hayden spent time to finish the story but I tried more than an hour to upload...still failed...give up

Me too! Manman has done it twice but still failed to upload ....

原帖由 Dennisk 於 08-10-29 15:40 發表

上年老師會在小朋友借書之前為他們來一個評估,進而決定他們可以借什麼程度的書。程度由A~Z,A係最淺如似類推。不過就算老師評定了小朋友可以借到F級的書,但他/她絕對有權或可以借低過佢程度的書回家看,只在乎小朋友喜歡便 ...

絕對同意!況且本圖書淺唔代表學校的英文程度淺,如果第一次就比本好深的圖書佢地睇, 你估佢地下次仲睇唔睇? 其實最重要是先陪養睇書的興趣, 以後再慢慢地由淺入深!

原帖由 midcochow 於 08-11-3 09:55 發表
中文語工20? 我都冇wor.

應該未派,只係做到18!
‹ 上一主題|下一主題