用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 三年級的中文深了很多
go

三年級的中文深了很多 [複製鏈接]

em.....我都覺得d老師要求高左好多...
我仔小三,作業有2句看圖作文,並要有"就能"呢兩個字係句子度

1.一個小朋友在寫字
我仔作左:我做完了功課,就能玩耍。

2.一家三口係度山頭睇風景
我教左我仔作:我們一家人到山頂,就能看到風景。

最終老師比左"丙"我個仔,
一黎佢漏填色,二黎呢兩句野錯晒.......

老師正確答案係:
1. 我每天練習寫字,便能寫得一手好字。
2. 我們一家人登上山頂,就能看見美麗的風景。

好彩我仔而家都係看圖作文150字,
都仲可以慢慢引導佢,
叫佢留意下幅圖畫上面有d乜野...

原帖由 grace_xian 於 10-10-7 17:23 發表
我反而覺得, 確實老師的內容豐富了許多, 比如登上, 比上貼切, 美麗的風景加上了形容詞, 而且可以教小朋友如何擴張句子

好的就要學, 不要一味覺得老師要求高

...

無錯...老師果句的確係好好多,
但係作業題目只要求有"就能"呢個字,
其實基本上句子達到要求,
而且第二句老師加上的形容詞,唔加句句子亦唔會錯,
因為三年級第一次做作業,未知老師既要求係咁,
咁今次係作業,如果係考試呢?

所以如果考試,都只係可以背一句老師認為啱既答案囉....勁無奈....

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 10:04 發表
那麼, 你小一小二時的測驗考試是怎樣的, 小三就會是怎樣, 對於中文來說没有什麼標准答案吧, 尤其是寫作以及作句子。

我相信如果小朋友將美麗的風景改寫成如畫的風景、漂亮的風景, 老師都會給足分的。

加油 ...

小一二只要有特定詞語,句仔通順便可~
但小三就唔係囉....

我大仔以前都係靠死背,
考試前咪唯有背返之前迼句既功課囉...

咁如果個句句字冇左形容詞=錯嗎?

原帖由 Radiomama 於 10-10-8 11:02 發表
我仔仔唸國際學校,中文不多也不深,但見他英文的進度,我有一些看法。
聽、講、讀、寫是必然的步驟,小三學生寫不出150字的文章,正因為讀得不夠,另外就是沒有想像空間及寫作動力。
小兒讀year two(即小一),已可以用英文寫故事( ...

都啱既....
雖然我仔個第一句比老師改,但都係佢自己作,
就算老師改左,我都係同佢講,
老師改完之後係好好多喎....
叫佢學習返,提返佢可以點改善,
佢都有睇圖書,一星期最少3-4晚陪佢講故事,
但小朋友始終唔太識運用....
唯有盡量提醒佢囉~
‹ 上一主題|下一主題