用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!
go

男仔操作得B,成績頭十。地區名小校! [複製鏈接]

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

操行係冇標準嘅!學校鍾意俾幾多個A都得!唔俾亦得!

我兒子六年小學都係級一或二,但操行卻未攞過A,也無被老師投訴或缺點,問過老師,老師話佢上堂有時傾偈或唔留心,兒子解釋話因為教得重複同悶!當然有警戒兒子,但無見老師鬆手!

我自己覺得B+已可接受,佢已肯定乖過自己讀小學時候!我覺得(純粹自己感覺)得老師歡心嘅多數係女仔或者文靜形男仔!我兒子則係活躍形!

當年自行兩間1A學校都有得in,最後入咗自行一。校長亦有offer可以幫寫spcc推薦信,即係校長覺得操行無A都可值得推薦!

記得英皇曾經講明要操行要A先有得in,但到我仔果年已取消咗!聽唔到其他學校有同樣嚴格嘅要求。

操行無A嘅學生唔要得?我唔認同!我自己小學到中學從來唔係乖乖學生,未攞過亦冇諗過攞操行A,亦冇要求過仔女攞A,只係唔覺意揀咗個操行一向係A嘅老婆!

little_yolky  "只係唔覺意揀咗個操行一向係A嘅老婆"  發表於 16-5-4 09:26

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

操行只係其中一項計分標準,我估多數學校都有晒唔同嘅對比,知道點計分!有學校計重啲有計輕啲!操行唔夠人高,就要喺其他項目攞番高分!

如果知道有學校計得好重,我提議要考慮下至報,唔收你浪費咗個名額事小,收咗你適唔適合至大件事!如果你個仔太活躍,又改唔到,學校睇重操行唔會淨係收生標準,中學如果過分嚴謹,6年非人生活,想有心機讀書都難!

‹ 上一主題|下一主題