用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區平均分86.5要選B3 中中???
樓主: Moniquemum
go

中西區平均分86.5要選B3 中中??? [複製鏈接]

回覆:中西區平均分86.5要選B3 中中

中西區一向都係多B1位,多年來聖類斯同聖嘉勒都分別係B1男女生嘅保險線,亦係B2生嘅B1希望,兩間每年都收唔少嘅B2生而能在會考同DSE保得住B1成績,確係唔簡單!同中西區係強區有關,好多B2生其實都有全港B1嘅水準。

而聖嘉勒兩年前嘅DSE更有超水準,贏咗好多B1B,因而去年據聞有B1生都入唔到,保險線可能要後移,B2生唔知仲有冇機!在繼續人少位多嘅時候,我覺得仍可一博!

另外,中西區嘅B2生,應向學校了解下,睇下自己全港係B1定B2,最少甲部填法好唔同!

回覆:中西區平均分86.5要選B3 中中

考到5科5級在SPCC已經可以打入前63%(去年)或66%(今年),應該有唔少B2全級前幾名有呢個成績!

其他考到呢個成績嘅學生,亦不必為當年SPCC唔收而梗梗於懷!

引用:Quote:原帖由+chrischeung+於+14-07-17+發

原帖由 IloveJJ 於 14-07-19 發表
金文咁差嗎?咁揀咩?
好多B1生唔揀金文泰,唔係因為佢唔夠好,只係因為佢係中中。khmama排佢係B1B,主要係睇會考成績。

收B1尾B2生而保持到B1B成績,你滿意嗎?

引用:Quote:原帖由+Band5+於+14-07-20+發表好多B

原帖由 IloveJJ 於 14-07-20 發表
咁如果我係b1b生,應揀邊間?
如果鍾情於中中,金文泰係必然嘅選擇。否則,中西區B1生英中學位充裕,金文泰放在心水學校之後,亦不失為保險線之首選!

利益申報:對金文泰並無確實的認識,亦無留意任何親友為教職員或學生家長,只參考過少量網上資料。去年選校此校是放於英中之後。

建議選校前應作實地參觀並與校長老師學生詳談。

‹ 上一主題|下一主題