用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

回覆:自行面試時明示或暗示會收生

直資面試完,隨時可以即時出offee letter俾你,唔使明示或暗示!只有學校擔心你唔接受個offer!

自行如果唔係超班,就算學校想收你,都睇唔到有明示暗示嘅必要,就算暗示咗,都唔保證學校履行呢個家長一廂情願祈望嘅承諾!

如果係超班,又有乜嘢需要擔心呢?

回覆:自行面試時明示或暗示會收生

互相都係騎牛搵馬啫!

老師面試時問學生點解鍾意呢間學校,當然數得出多個理由。到學生有更好嘅直資或扣門位時,唔通呢啲仲係承諾咩?

老師面試時見個學生唔錯,想收佢係好正常,但之後見到有更好嘅,唔通學校唔可以重新考慮咩?

5kin  Agree,in你時又唔一定係最後幾個,點知之後仲有無人踢你落嚟?  發表於 16-2-27 17:22

引用:Quote:myzoe222+發表於+16-5-19+11:14+同意

原帖由 王家爸爸 於 16-05-19 發表
當年我都係咁諗,但係深入研究之後先知道,唔公佈係有制度公平上既考慮。 ...
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

如果作下面嘅公開,會有唔公平嗎?

1. 考完呈三,抽獎之前公佈自行結果,咁自行成功嘅,唔使再浪費時間做啲冇意義嘅選擇!

2. 公佈學生嘅確實banding同隨機號碼,等學生知道如何選擇!(考完試都要收成績表丫嘛!抽居屋都知自己揀樓次序喇!)。毋須公開,只需通知學校同學生。

myzoe222  認同第一點 及 第二點 (但隨機號碼唔使知道, 否則好多爭拗)  發表於 16-5-19 17:52

回覆:papa71 的帖子

. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.
……………任何改變當然會影響競爭形勢,但又如何有唔公平呢?而且大家更清楚形勢至選擇,不是減少混亂嗎?

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...
……………只通知學生同家長,有何標籤?等同你100人考99,你唔講,邊個知?當然,你派咗B3學校,就冇得自我陶醉,當自己B1隨機號碼差!

大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?
………我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?
……………你唔講,冇人知,你想講,冇人阻止你,已經表示唔介意人家標籤,係家長嘅自由!學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,又怕乜嘢標籤!而家中學每人嘅D S E成績都清清楚楚,只係學校唔公佈之麻!

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力
………學校壓力當然加重,所以我估係最大反對者,但唔係犧牲大部分學生同家長嘅理由。

大家都想攞個平衡.
……呢點就完全同意!

利申:我細仔都中三啦,當年就係明明自行收咗,考完呈三,仲要玩……

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-19+發表我又

原帖由 mcl203 於 16-05-19 發表
自行早D公佈,確實會影响呈3賽果,以至整個呈分賽果,我個人少少經驗話我知

...
考完呈三至公佈就無問題喇!

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...
第一個問題papa71嘅解釋我已回應,唔重複。

學生Banding唔公佈為咗解決標籤效應,只係藉口,都解釋咗。

隨機號碼只會係大抽獎時係電腦內出現純粹因為唔想公佈,順便毀屍滅跡,唔俾學生家長上訴,想公布嘅絕對唔係問題!

我覺得而家嘅安排,純粹學校質素參差嘅問題解決唔到,刻意製造混亂,估唔到咁多人信佢嘅藉口!

王家爸爸  你有自由去咁諗。   發表於 16-5-20 08:56

“所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
這會否造成不公?”

每個制度都有好壞,有人唔接受,但與公唔公平未必有關。之前有網友覺得唔公平,應該係指公佈後呈三會改變banding結果,做成不公,所以我建議呈三後才公佈!

我聽過有網友話小學會在升中後獲通知B1,B2,B3人數,但個別學生嘅banding就唔知
!唔太肯定,有錯請更正!

制度唔完善嘅,對當屆學生家長影響最大,所以最多意見(年年重複),但一年匆匆而過,建議自然冇乜人會跟進,留俾下一年!

係好係壞,我可能係多事咗,就讓切身影響嘅自己去評價了!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-20+13:25+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
謝謝指正!

如此一來,大家就唔好怪責啲寶校話有33.33%係B1了!唔係佢唔負責任,係佢收唔到資訊!

‹ 上一主題|下一主題