用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

記性好,海量閱讀,中英不拘,速度快,一目十行,領悟力強,會融匯貫通。

好奇心重,從小每事問,為什麼為什麼,打爛沙盤問到篤。大了自己會google

鍾意瞓覺,睡眠充足好重要。

有睇卡通片,每天限時一小時。

冇補習。考試前一兩星期做適量補充練習,以適應做卷的時間管理。

疫情下在家網上學習,難免專注力稍遜,會魂遊或邊畫公仔邊上課

運動麻麻,幸而愛行山遠足探索,滿足對大自然的好奇心之餘,也算鍛鍊身體吧。

小曳人    發表於 21-2-14 08:25

PTL_L 發表於 21-2-14 12:49
真級頭,是不太需要家長、補習老師輔助的。
記性好、好勝、專注力強、會主動學習。

真級頭點解仲要洗自己錢去省靚人地招牌?
不如留返時間和錢去發展自己的興趣好過。

ar_mak 發表於 21-2-23 18:55
漏左唔記得講埋你。

係,各位網友。學習最重要係快樂,快樂就自然會主動,主動就可以唔使點理,唔 ...

你講咁多野,我最同意你這個。
愈快樂愈主動成績愈好,愈來愈快樂,更加主動⋯愈唔駛點理,愈和諧愈快樂⋯
皆大歡喜
但也要有天份加Happy School
要天時地利人和配合

Jane1983 發表於 21-2-26 21:09
希望係,其實好sad,父母咁錫咁多資源放落去,成材又如何,唔開心有乜意思。
...

其實資源多係唔係會多d快樂?
我估又未必。
以前邊會一放假就要飛去旅行?最多咪去海洋公園已經好快樂了,搭飛機是一件大事
也不會有咁多資源去課外活動體藝,去圖書館公園已經是節目了。
依家小朋友資源多,生活「充實」很繁忙
但我又不覺得他們精神上比自己小時候更快樂,特別係社會給他們向上流的機會似乎比以前少。

qpalzm 發表於 21-3-12 22:15
我預計係新立會下, 十年內醫學界會有重大轉變, 首先會大幅加大輸入海外及內地醫生數目, 最終會內地同香港專 ...

遲早AI也可取代大部分醫護的工作

ar_mak 發表於 21-3-16 01:44
唔使AI啦,我自己睇YOUTUBE都學識左好多醫護既工作,普通傷口聯針果D好簡單姐,割野應該都問題不 ...

呢d手術好少意思,Robot 一定識搞。
‹ 上一主題|下一主題