用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
go

求美國升學意見   [複製鏈接]

小女是今屆DSE考生,怕她成績未如理想,正計劃看供她到美國升學(多一手準備),但見大部分媽咪都是讓子女到英國繼續學業,未知兩者之間英國是否較為理想,希望jm能提供資料。同時亦希望有子女在美國升學或準備升學的jm能分享心得,謝謝!
   20    0    0    0

引用:Quote:原帖由+Vansi816+於+15-03-18+發表小

原帖由 poonseelai 於 15-03-19 發表
你意思是女兒今年9月準備升大學?我今早聽介紹嗰間大學1月中已截止申請,4月大學會通知結果,唔知是否間間 ...
朋友講好多人會選擇俾仔女先去讀2年community college,之後再升讀2年大學,唔知係唔係呢❓

引用:我囡也是在英國讀中學,+不過姪女1月啱啱去

原帖由 angie_ma 於 15-03-19 發表
我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無 ...
社區學院是否community college?

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:29+朋友

原帖由 dlam141231 於 15-03-19 發表
確然是這樣, 其實早20多年前, 我在美國的時候, 已經有好些學生循這途徑入讀大學.  最近又聽說有位女孩, 先 ...
請問循這途徑2年community college 再接上大學難度高嗎?或須要成績很標青呢?謝謝!

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:48+請問

原帖由 dlam141231 於 15-03-19 發表
這樣說吧, community college裏頭, 水皮友較多, 如果你家孩子本身讀書能力還可以, 再勤力些, 要在這班人裏 ...
多謝你的分享
另外想請教,入讀美國必須考英文基準試,請問當中Toefl ,IELTS,iTEP及STEP-Eiken有沒有分那個容易考,那個比較難呢?

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:29+朋友

原帖由 mugtaitai 於 15-03-20 發表
呢個確實係一個途徑,尤其高中畢業申請大一入學,入唔到理想大學時,好多人會先去 CC 讀兩年,嗰兩年發奮攞 ...
多謝你嘅詳細分享

引用:一般來說,不理會費用的話,除了classics同

原帖由 laorenjia 於 15-03-20 發表
一般來說,不理會費用的話,除了classics同專業課程,我看不到英國讀大學比到美國讀大學優勝的地方。有趣的 ...
請問想到美國升學community college,在當地有家人,如果想自己搞返申請而唔經agent,過程會否好複雜?謝謝!

acdad  I knows parents sent their kid   發表於 15-4-12 18:33

引用:回覆+laorenjia+的帖子 不考慮費用的而並

回覆 laorenjia 的帖子

不考慮費用的而並非定要入Cal或UCLA的,建議考慮四年制大學。大學頭兩年個心重要十 ...
我都曾有你建議嘅想法,但考慮到2年community college + 2年大學,比起 4年大學,應該學費會平好多,加上都擔心小女語言方面未必跟得上,怕到時佢變咗一舊雲

引用:+本帖最後由+laorenjia+於+15-3-20+19:43+

你嘅經驗給我上了寶貴的一課,多謝

我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無 ...
亞囡報咗考Toefl,看見坊間有好多教考Toefl的課程,但沒有讀過,請問Toefl 的考試過程是怎樣的呢?

引用:一般來說,不理會費用的話,除了classics同

一般來說,不理會費用的話,除了classics同專業課程,我看不到英國讀大學比到美國讀大學優勝的地方。有趣的 ...
有一事想請教,本來替女兒報了3月28日的Toefl 試,但昨天3月26日收到Toefl 的e-mail,説取消了28日的考試,要求我們另選日期再考,但上網查看時,發現最近的日期已去到6月14日,請問這個情形是否應該轉考IELTS ? IELTS 會比較 Toefl 難考嗎?謝謝!

回覆:bee 的帖子

Thx

引用:if+u+want+to+go+to+USA,+i+think+you+shou

原帖由 bee 於 15-03-27 發表
if u want to go to USA, i think you should take TOFEL
Thank you for your information! I have check with the college, they accept IELTS either, and the earliest date to take the test is 11-4-2015. Do you have any ideas about which will be easier?Toefl or IELTS ?

引用:回覆+Vansi816+的帖子 我姪女係考IELTS,+

原帖由 angie_ma 於 15-03-31 發表
回覆 Vansi816 的帖子

我姪女係考IELTS, 我都相信IELTS易考D, 你可以去英國文化協會網頁睇下.  
多謝你的意見!由於時間上未能配合,所以上月報咗4月28日嘅IELTS 試,thx!

回覆:求美國升學意見

想請問大家知道新界有冇診所有 TB skin test 做呢❓

你好!小女申請了美國的community college,現正等學校出i20,由於我並不是經agent搵學校(有家人在美國),請問如果收到i20後,接下來香港的程序是怎樣的呢?謝謝!

引用:回覆+Vansi816+的帖子 當收到I20後就去申

原帖由 KYLI 於 15-06-29 發表

當收到I20後就去申請美國簽証, 再出機票
Thanks KYLI ! 請問申請美國簽證的步驟會是怎樣?

回覆:quill 的帖子

多謝你嘅提點因我妹妹在美國,所以我選擇了一間比較接近佢屋企的community college,現在I-20已在速遞回港途中,想請教接下來應該怎樣做?因我冇經agency公司,所以有點擔心,謝謝!

引用:回覆+Vansi816+的帖子 不用擔心。美國D野

原帖由 quill 於 15-07-08 發表

不用擔心。美國D野,只要你誠誠實實跟指示做,無咩大問題。 ...
多謝你

‹ 上一主題|下一主題