用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試要小朋友游水, 你地信唔信?
樓主: eileenycm
go

面試要小朋友游水, 你地信唔信? [複製鏈接]

上星期見到位朋友, 和她閒談中得知她收到DBSPD來電通知小朋友有機會參加第三次面試.  係第三次????? 不過, 我都鄧呢位小朋友高興.  之後我就問我位朋友今次是否好像第二次面試時要見埋家長. 朋友回答我今次學校係叫囝囝去游水比佢地睇.  我聽完後真係眼都跌埋出嚟.  如果唔係親耳聽,我一定唔會相信.  你地又信唔信呀?
   0    0    0    0

係考小一呀! 其實呢間學校正式只係得兩次interview, 結果已經你上年十二月公佈咗.  唔知點解再有第三次interview? 不過我聽其他朋友講, 要收嘅小朋友已經收了, 現在可能還有些位, 所以咪安排些waiting list/本來無打算收的小朋友再去比試一番/show quali.... 我朋友重話佢識得一個小朋友去in咗四次先收.  據我朋友說這位小朋友成績一般, 無什麼技能, 沒有什麼獎項, 唔多出聲, 不過佢家境很好,阿媽識學校某某人, 所以經過四次interview終於成功被學校取錄.  真是黑暗... 最後我朋友好抵死咁話, 如果學校認為呢位小朋友係乎合學校的收生資格根本唔需要見四次.  他反問位小朋友入到呢間學校會否真是適合?
原帖由 Fion_Chan 於 09-4-6 00:36 發表

升中有分齡賽成績la喎,更加唔使游過佢睇下?
其實樓主朋友個仔係米已經收硬架?男拔真係非我等平凡輩能想像!

身為家長幫小朋友花盡心機去考一些學校都係希望小朋友可以得到老師悉心的教育, 打好良好的基礎, 學習做人對事的態度.  唔係返學去幫學校攞獎.  我好同意小朋友除了讀書外, 應有其他多方面的發展, 如小孩在某方面的發展較為出色, 再加學校的栽培而得到好成績的話係一件可喜的事, 但相反, 如果係因為想小朋友來替學校攞獎而取錄他的話我就覺得唔係太好.  而我朋友的睇法亦和我一樣, 她打算唔會去3rd interview.  其實呢間學校本來係我嘅dream school, 但係現在已經大打折扣啦.
原帖由 ysnmama 於 09-4-6 13:34 發表
我也相信. 中小名校也有. 大學也是. 可能樓主所說的考生. 可能面試表現可能只是一般. 但見他在游水成績上也不錯. 也想吸納人材. 唯有想他一游. 測試實力是否可以真的有此"成績"成為學生. 學校真是社會的縮影. 有時也 ...

我無睇到呀!  真係慘啦啦隊 咁請問呢個體操運動員現在怎樣呀?
原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-7 11:30 發表
你無唸過好多"dream school"都係咁架咩

睇返前排電視有套新聞透視定星期x檔案, 講女拔果個體操運動員, 趺親條頸, 之後發現體育會無買保險, 父母讀書唔多, 唔識去爭取d咩claim d咩
睇完個節目, 我覺得好心寒. ...

‹ 上一主題|下一主題