用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
go

校際音樂節 [複製鏈接]

醒目開學勳章

就嚟開始喇 , 大家上嚟分享下 !!!

我女佢 3 月9 號比賽 (3級)
你地呢 ???
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-2-23 14:46 發表

Hi,洛婷
我仔在3月16比賽(G5)
大家努力呀!

你仔仔    
佢好似好細個 , 幾多年班 ???

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-2-23 15:05 發表
我仔仔三月五比單簧管小學初級組。
大家都努力!!!

加油 !!!

醒目開學勳章

quote]原帖由 Ciz 於 10-2-25 20:17 發表
我囝都係!喺大會堂。您囡囡呢?彈邊首歌?

[/quote]

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ???

好有可能同場

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-2-26 19:51 發表
一樣呀!您囡囡準備成點?我仔老師好嚴格,阿仔又懶練習,做唔到老師要求,上次上堂比老師由頭鬧到尾,跟住話唔再學琴,所以我都唔再push他,只希望他可順利完成,唔出錯,就當交左功課!

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ??? ...

女我都準備得 7788 , 不過都要睇佢臨場表現  

順其自然啦 , 唔好比太大壓力 !!!

希望大家都有好成績

醒目開學勳章

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表
我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第 4 名 ???
名次只會寫係名次楝 , 冇就係冇 :D

不過上年我女個評判比分好緊 , 好多唔過 80 :(

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:01 發表

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季 ...

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:31 發表

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 18:50 發表

現場係,另外個杯就遲D先會比。舊年隻杯,家下放左係學校。
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩 ...

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 22:22 發表
係? 即場喎, 我記得上年第一名果個女仔都係得張分紙 & 同評判合照咋喎, 有獎旗既咩? 唔通我記錯?!

係即場 , 同埋我見佢地有留低 (好似登記 d 野咁)

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 22:46 發表
洛婷,

原來係咁, 咁等我今年留意下人地先, 上年可能第二名已經好開心, 遺忘左人地第一名果個係攞乜啊!

咁又係呀 , 果一下真係亞媽姓乜都唔知

你女彈邊首 ???

醒目開學勳章

原帖由 chrwan 於 10-3-1 22:54 發表
想問下仔仔彈#108, 看demo 演繹和ending 有些和teacher不同. 應怎樣, PLS :( HELP!

比我既....都係會跟老師個教法  

有時風格既野好難講 , 比你跟足個 demo 彈 ,

評判又未必一定鍾意 , 覺得你冇個人風格  

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 23:12 發表
我可以 confirm,即場第一名係有分紙同旗既,正式獎狀同獎杯就要由學校(或報名既會員)五月左右去拎。

其他成績既獎狀都係由學校/會員五月左右習中一起拎。

至於影相就唔駛有名次都可以搵評判影,但係上次因為話唔比影相,所以 ...

錦旗就比返學校 , 獎杯係咪自己 ???

個獎杯係點架 ???

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 23:25 發表
洛婷,

嘿嘿...因為上年係第一次參加, 當時仲係K3, 所以純粹諗住見識見識, 根本無諗過會有名次, 加上我女係第一個出場, 我地都打定輸數, 諗住評判聽到63個, 實會遺忘佢, 點知執番個第二, 即場好似發緊夢咁啊! 真失禮呢!

我女今年會彈二級104果首GAVOTTE IN G! 今年唔敢望會有咩成績, 但求佢唔好緊張, 平穩過渡, 順順利利, 咁已經心滿意足了!

我都係咁希望

其實好多評判都偏向鍾意細個 (越細越好)
即係例如一個小學生同一個幼稚園學生都係彈得好 ,
評判多數都會揀細個果個 :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 chrwan 於 10-3-1 23:25 發表

謝謝, 會和先生提提,
因剛轉先生4個月, 唔知大家要求.
星期六就比賽, 有d 緊張 ....
大家努力!!!

加油

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 23:38 發表
洛婷,

我女上年雖然係一個幼稚園生, 但佢個樣, 係完全無幼稚園FEEL架, 佢甚至乎係高過部份小學生, 所以....其實佢外型上無優勢啊...有名次, 相信只係好彩, 因為遇到個好似"聖誕老人"咁慈祥既評判啊!

...

運氣係要有 , 但實力都不可少 ,
相信你女女都一定係彈得唔錯既  

有名次真係一種好大既鼓勵 !!!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-2 00:00 發表
我女都係符碌多少少, 因為上年比賽前仲係甩甩CUT CUT, 但一行到出場, 就好似換左另一個人咁, 完全估佢唔到啊! 實力有無就真係...唔知喇...不過運氣就有少少!

至於今年首歌...佢好早已經練熟晒, 但唔知係咪熟得滯既 ...

少擔心 , 可能你女上到場又好似換左另一個人咁

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 06:24 發表

比賽之後,枝旗仔先交點學校,第二日早上由校長在早會度再交返比仔仔,之後到5月拎左狀杯後,就又交一次比校長,再做一次,今年轉左校長,唔知會唔會唔同左。
獎杯相:
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

杯好膠,旗好化學。[url=http://
[/quote[/url]]

相我睇咗 , 唔係呀 , 好 ok 喎

如果我女攞到 , 真係膠既我都唔介意 ,
始終都係開心既事

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-3-2 11:03 發表

杯好膠---單單一級鋼琴就要95個,膠D無所謂,一樣是高興,遲幾年嬴D高級組,就一D都唔膠。
旗化學---一D都唔化學,放廿年都未有事,求也未必求得到。

不在乎天長地久,只在乎曾經擁有!
旗和杯最終都是孩子擁有,做家長則為曾經付出而滿足!

上年睇 JE 決賽 ,
barbie 攞果個杯真係好勁 , 好有份量

佢仔仔單簧管 , 咁同分級鋼琴既獎杯係唔係一樣 ???

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:21 發表
咁又係,囝囝攞到個杯時真係好開心。

仲有3日就到我囝囝去比賽了,越近比賽,越同大家傾,反而自己壓力細左。昨晚同囝囝講,這項目既獎已經攞過,今年去要開開心心去享受一下。 ...

咁就多 d 上嚟傾
‹ 上一主題|下一主題