用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

呢兩日個印印又正常番d,笑口 「世世」,其實上次放假件事,agent都鬧左佢一餐,之後佢黑面,也再鬧佢,也問過佢係咪唔想做,但係佢又話唔係,之後D態度就好了少少。其實佢來我地到之前係香港做了兩個月,break左contract,而個agent也check過真係個僱主的問題,所以我地in過佢,又覺得ok,而我地又真係好等人用,所以就請左佢,而家我地唯有再看看佢跟住的情況啦!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-7 16:00 發表
吓....乜個工人咁都得,可否同agent傾傾,一開始已要求放假唔返嚟瞓,咁佢出面一定有好多friends教路,要多加留意!!佢是否唔係初次到港?

chingching真係好叻,可以咁清楚形容比你聽,我個女番黎好少講呢D 野, 淨係會話老師有冇讚佢叻,所以chingching真係好醒, 不過通常醒的人都係有時會激死你個隻,所以你都可以好好享受佢激C你的時刻(證明佢真係好聰明呀!)

quote]原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-7 21:25 發表
亞囡話老師喺課室做實驗,有兩盆水(一盆係清水,而另一盆係有鹽嘅水),有2隻蛋,然後將2隻蛋分別放入兩盆水,亞囡話"嗱....隻蛋放入盆鹽水度係會浮嘅,而另外嗰隻蛋放喺盆清水度係會沉嘅"。

估唔到佢哋喺課室都有d咁得意 ... [/quote]

我都係一樣,之前寫d字肉酸d,都無咁擔心,但係而家要比grade,就真係要再執過啦!其實都真係幾大壓力!(對我地做家長來說,小朋友就好似無乜反應!)
原帖由 siufo 於 09-1-8 13:56 發表
亞仔d字咁肉酸, 家陣仲要俾grading, 真係令人擔心  

Kangaroo,
希望Jeffrey快d好番,其實見到佢地又呵又嘔,真係好心痛架!
原帖由 Kangaroo 於 09-1-9 23:59 發表
gastrointestinatinal infection.

Grace,
Parco做完手術點呀?好番d未呀?希望佢快點無事啦!我諗食完雪糕一定會開心d的!

Siufo,咁匡匡又係咁?你係咪諗住唔同佢做手術住呀?不過其實係唔係將來都一定要做呢?抑話真係唔痛的,就可以唔駛理隻牙架?

其實我都想佢真係因為離鄉而情緒化,但係我發現原來真係唔係囉!剛剛個星期六佢又黑面,仲發我們脾氣,話我地遲起身,攪到佢無得早出去放假喎!又話唔要個假期啦!(其實那時只係早上九點三!)佢都真係想做打工皇帝、千金小姐,成塊面黑哂,仲唔整早餐比我同個仔食,由得我們自己整!攪得我火都黎!用照大聲鬧佢要攪清楚自己的身份 ,都唔知這個是什麼的人!枉我仲買哂衫比佢保暖,她根本唔會心存感激囉!所以十萬火起,即刻打去agent到話要換人,真係唔能夠忍受比錢出來,仲要受佢氣、睇佢面色,其實我懷疑佢都唔知係咪想博炒,要我賠番比佢!

原帖由 graceshumwy 於 09-1-9 22:55 發表
希望你個工人會慢慢好d啦, 有時d工人係會情緒化d, 因此終都係離鄉別井, 要換第二個又要再等, 又要再教都好麻煩. good luck

係呀!明天就考試啦!個女番黎話老師話明天考試,不過佢講的時候,已經要訓覺,所以都係同唔到佢溫書!
quote]原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-15 17:54 發表
有古怪,今日乜都派番嚟e.g. dictations,親子練習及最重要嘅syllabus,呢d通常星期五先派嘅,我有理由相信明日開始做assessment!!

各位,good luck呀!! [/quote]

c 啦! 原來要考串字,我無同個女溫到,今次幣啦!佢成日都唔記得four同five!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-19 21:46 發表
今日做咗英文assessment,亞囡話做咗:

(1) Fill in the blanks, 26個alphabets其中有d漏空,要填大及小楷,"Bb", "Cc", "Ee", "Hh", "Qq", "Ww"及"Yy"

(2) 畫咗ship, car, fish & moon (with the given alphabets "S" ...

我地都決定左炒佢,因為實在不能忍受佢d脾氣,佢連我奶奶都比面色,攪到我奶奶從來都唔會發工人脾氣,都頂佢唔順!所以宜家又忙住攪梗請第二個工人,唉!但係其實這半年都換了四個工人,所以我都擔心仔女d感受,就連自己也比黎d事攪到好煩好倦啦!而家都真係 唔知點算好啦!

原帖由 sunphoto88 於 09-1-20 00:54 發表
boygirl

yes, u are correct.  I also will fire her immediately.
真火都黎!

ngo mum

唉!你都講得對!我真的需要搵d時間同佢地兩個傾傾!而且平時都無時間陪多d佢地,其實自己真係唔係一個稱職mum,希望黎梗新年假真係可以陪佢地多d啦!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-1-20 10:12 發表
boygirl,

見你呢半年真係好辛苦,我全職湊都有難處,何況你仲要係working mum,湊兩個又要做埋工人嗰份,真係名乎其實嘅supermum。好彩哥哥及詩樺都乖,你不妨同佢哋傾下工人嘅問題,彼此了解一下對方嘅感受,相信佢哋都會 ...

各位,新年快樂,祝大家新的一年萬事如意,身體健康!
好耐無上BK啦!因為新年前年廿八掃走左個工人(終於頂唔順佢D脾氣!),所以攪到自己過年忙到一頭煙,連上網睇報紙的時間都無哂,再加上年初四就已經中左流感,一路病到而家才好D,所以這個新年都真係過得勁精彩辛苦!不過也體會到健康是非常重要!所以最緊要大家平平安安,身體健康!

你就好啦!我個盆淨係見佢係咁長葉,等到頸都長都見唔到個花蕾呀!係呢!話時話記唔記得係幾時影D相番去呀?
原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-9 17:13 發表
你試下落d花肥吖!我好期待睇下d花開出嚟係乜嘢色。

下!乜原來要落開花肥架!唔怪得知我果棵只係得葉長,無花啦!其實...什麼花需要落開花肥? 因為種花知識唔多,都係第一次聽到這種肥料名!真係慚愧!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-19 00:50 發表
係呀,棵植物係要落花肥先識得開花,宜家記得都唔遲。

chingching真係好可愛!其實一家人一起,時不時有這些趣事,真係好開心!其實我好羨慕你,因為你對chingching的照顧實在很全面,係一個好稱職的媽媽!但係睇番自己比個女的時間實在好少,我和爸爸都要工作,一有時間又要去理哥哥的學業,放係個女身上的時間真係好少好少,有時都唔知點算,也實在很慚愧未能做一個好媽媽!mouth:" />
原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-19 00:49 發表
哎....真係唔知好嬲定好笑

噚日朝亞囡瞓厲頸,話痛到郁唔到,爹D帶咗去睇物理治療,做咗一輪電療及熱敷,條頸仲有少少硬返學。今日已經康復得七七八八。

晚飯後,亞囡記起爹D早前亦試過瞓厲頸,就用雙手扶住爹D條頸.... ...

我本來個時間都同你一樣 : 9:45a.m.,但係因為要番工,所以同老師改左時間,而家係下午3:30,但係見完老師,我又要去開會,所以都同唔到你地tea啦!
原帖由 graceshumwy 於 09-2-18 15:18 發表
我地好早呀, 9:45AM ON 27 FEB

Chingchingb.ma
唔該哂你呀!我早兩日都走去買了支花肥,睇下今次開唔開花啦!
其實我而家都仲係做梗兼職家務助理(個工人可能三月尾四月先黎到),不過呢排我奶奶黎左我地屋企,所以可以幫我減輕少少,但其實另一方面又要去適應婆媳之間的相處,所以有得必有失!呢排詩樺又勁扭計,每天上午都在哭,話想要我番屋企陪她,因為屋企無人陪她,所以都比佢攪到我頭都大埋!而家放工都盡量早d番去陪佢做下功課,攪下佢!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-19 16:11 發表
唔好咁講!!其實我佩服你呢位working mum就真,要兼顧2個小朋友,又要做埋兼職家務助理(新工人姐姐嚟咗未?),又要睇住大仔d功課,又要顧亞囡感受,仲有份full time job,唔係個個頂得住!

至於照顧亞囡,我仍然學緊,亞囡有 ...

Gracesunphoto88
你地點解咁大件事,d菌真係好勁呀!希望你地同d小朋友都快d好番啦!小朋友病已經好心痛,仲要入埋院,真係好擔心的!

原帖由 sunphoto88 於 09-2-23 23:39 發表
囡囡上星期都柯了3日, 最後日星期4,5 都冇返, 等囡囡休息, 及因為驚學校太多箘, 我自己遲囡囡一天, 但柯了7日, 今天第一次看醫生,我想醫生好想打我, 我自己想看看會不會柯3日好, 但失敗

ngo daddy

...

Sunphoto88,其實我都諗左好多方法比詩樺,又叫佢睇電視,睇書,做練習,都係咁,連公文的導師都話佢近排情緒有些不尋常,叫我們要多留意佢。 所以唯有放工後陪佢多的,但日透番工後的情況就暫時解決唔到住啦!
原帖由 sunphoto88 於 09-2-25 01:41 發表
boygirl

奶奶減輕yr work and she is old woman, so 減少不必要衝突最好. I think u can handle ka. 詩樺哭想u 陪她, cry how long? a few min or a hr? let's schedule her to do something on morning la (eg pai ...

哇! Siufo,你地個蛋糕真係好靚呀!我有時間都會同佢地試下做!簡單得來又特別
原帖由 siufo 於 09-2-24 22:48 發表
今曰亞仔係畫班做左個立體cake返黎, 只係用紙碟膠碗同泥膠, 有時間可以同小朋友做返個當親子勞作。

?ib_____Deb6vWe ...

v.lo
我同你都一樣,由年初四開始就係咁睇醫生,最多中間只係透三日,又要再幫襯醫生,所以都真係好煩,好彩係佢兩個小朋友無比我傳染到,如果唔係,恐怕我到死得啦!
原帖由 v.lo 於 09-2-26 20:42 發表
我明天2:40見老師,唔知見唔見到大家呢?

依家d菌真係好勁,周圍好多人病,我自chinese new year後都係咁唔舒服,大家保重,尤其小心d小朋友,佢地病就真係重煩過咩! ...
‹ 上一主題|下一主題