用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

Hi, 各位,

尋晚阿女話尋日已經考左常識,今日會考英文同數學,所以拿拿林叫佢自己快d溫書啦!原來今個星期已經係考試週啦,上星期六、日都無同佢溫過書,c啦!

Siufo, chingching, sunphoto,
你地三個都搵梗屋搬,相信一定係超忙啦,希望你地快d搵到,咁就可以安定d,暑假可以專心搬屋啦!因為搬屋都真係好煩!你地係咪都會搬去九龍城?咁第時我地就可以容易見面啦!

Sunphoto
Please check pm.

c啦!知唔知係咪一定要交這個報告,我無同阿女做過喎!點算呀?
原帖由 Kangaroo 於 09-6-1 16:25 發表
Remember there is a project about environment (similar to olympic project last year), student/parents are requested to submit a small report every 2 months. Tiltles are listed in the instruction sheet ...

Maggie, please check PM.
原帖由 MaggieHuang 於 09-6-3 00:09 發表

Hey, I also want to know about 小博士, 小狀元 & SuperKid

chingchingbma/sunphoto,  anytime can call you ?

chingchingb.ma,
攪掂哂就好啦,唔駛煩!九龍城唔係都有校車架咩?但係如果自己送,都應該有小巴好似到架!
我諗住會係暑假幫阿女係你介紹個間報phonics同reading,我上星期都去過黃埔個邊睇過,都真係好多野學,連哥哥的暑期活動,我都諗住係附近攪掂埋去,咁個工人就可以一次過湊佢地過來啦!唔該哂你d資料呀!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-6-5 14:16 發表
業主(攪成個星期)卒之formally confirmed,我會6月尾搬,而家屋企成個廳都係搬運公司紙箱及膠籃,但仲未正式開始執,要努力d先得喇!!

不過我仲煩緊下年校車問題,因冇校車經,可能要自己接送都唔定。 ...

我其實都想報,但就真係對阿女的reading同writing無把握,所以都係有排都未報得住!
原帖由 siufo 於 09-6-5 15:30 發表
cambridge我報左今個月28號考, 冇報course, 只係買左d paper俾亞仔做, 要報就都差唔多, 因為寄cert都要大約一個月時間。

係囉!我早兩年幫個仔報時都無咁緊張架,無話咁快就full哂,我諗今年都真係好多人爭啦!
原帖由 siufo 於 09-6-10 15:56 發表
不經不覺踏入左報小一階段, 我前日先發現保良局蔡繼有有簡介會, 但為時已晚, full晒, 情況真係令人緊張, 你地有冇人報左架?

我都覺得係呀!阿女有張相直情係側左面 (係見到二分一面囉!)但都可以照影、照曬,真係咁都得!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-6-11 01:59 發表
今日終於收到3幅class photos,同舊年相比,亞囡呢張K2相,好似冇K1嗰張咁正經!!

Hi,各位,好耐無上來!因為早過排我都中左流感,(好彩唔係呢排最流行個隻!)都係剛剛好番幾日!最慘係病左都無得請假,因為呢排停課,所以我比之前仲忙,番工都係咁開會!番到屋企,又比佢地兩個纏住!(停課後,佢地的精力簡直係無盡!),所以都無上到BK,都唔知原來你地已經發生左咁多事啦!

今日個女爸爸都見左老師,老師話九月開課會遲少少,因為要攪掂K1同K2先,所以我諗可能遲一、兩日!

Chingchingb,siufo,sunphoto,你地搬左呢九龍城後,第時約出來就易好多啦!

Kangaroo,我地早幾個月前都剛去過海洋公園呀!所以我地都唔去啦!你地玩得開心d!

v.lo,
哇!Josephine真係好叻呀!我相信你為她真的付出了好多,所以有今日的成果,實在好值得高興!

哎唷!我見你地原來見家長日個日可以問到老師報小學的情況,實在太好啦!我個日唔得閒去,爸爸去左見,但佢梗係無問老師有關小學的事,個老師又無講喎,大家都無乜野講就算啦!所以我都唔知個女適合讀邊種學校呀!都唔知點tim?

各位,我地報小一的日子又就快到啦!(諗起都驚!...)以下是幾間小學的資料,可以參考參考是否有用!

港大同學會小學2010-2011年度小一入學簡介 / 申請表

本校將於七、八及九月在四樓禮堂舉行2010-2011年度小一入學簡介會。詳情如下 :
2009年7月11日(星期六)下午2時至4時
2009年8月22日(星期六)下午2時至4時
2009年9月5日(星期六)下午2時至4時
歡迎準備於2010-2011年度入讀小一之學生的家長出席簡介會,事前毋須登記。本校現正開始接受2010-2011年度小一入學申請。申請表格及手續如下:
2010-2011 年度小一入學申請
﹝截止日期:2009年9月12日﹞
第一輪面試日期為2009年9月26日及27日(星期六及星期日);
第二輪面試日期暫定為2009年10月13日至20日。
面試後學校將以書面通知獲得取錄的申請人。
申請手續
瀏覽本校網頁及參閱本校的通訊或刊物,了解並認同本校的辦學理念及模式。
有意申請入讀本校2010-11年度小一新生的家長,請填妥申請表,連同所需文件及申請費用,信封面註明「小一入學申請」,於2009年9月12日前親身遞交或郵寄至香港柴灣怡盛街9號港大同學會小學校務處。
有意申請入讀本校2010-11年度小一新生的家長,請填妥申請表,連同所需文件及申請費用,信封面註明「小一入學申請」,於2009年9月12日前親身遞交或郵寄至香港柴灣怡盛街9號港大同學會小學校務處。
如有任何查詢,歡迎以下列任何一種途徑與本校聯絡:
電話: 2202-3922、傳真: 2202-3914或電郵: [email protected]

http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=10&l=cht&page=2

Po Leung Kuk Camões Tan Siu Lin Primary School

2010-2011 First Phase

Application Period: 10:00 a.m., 17 Aug 2009 (Mon) to 10:00 p.m., 18 Sep 2009 (Fri)
How to apply: Fill in the application form online on our school website
* Further details will be announced in July 2009.

P.1 Admission Talk
P.1 Admission Talk for 2010-2011 P.1 Admission
IMPORTANT NOTES: Due to further suspension of schools, P.1 Admission Talk for 2010-2011 P.1 Admission on 11/7 will be CANCELLED. We will put the videos and PowerPoints of the talk on our school website on11/7. We will try to arrange the talk again after the school resumes. Sorry for any inconvenience caused.
http://www.plkctslps.edu.hk/school_information-admission.php

Hong Kong Baptist University Affiliated School

Wong Kam Fai Secondary and Primary School

Application Period:
  June 26, 2009 (Fri) to August 15, 2009 (Sat)
Student Interview:

August 27, 2009 (Thu) to August 29, 2009 (Sat)

(No additional student interview dates will be scheduled.

Please reserve the above dates for the student

interview)
Parent Interview:

Successful candidates will be invited to attend
-11 Primary 1 Admission Application Form
http://www.hkbuas.edu.hk/Docs/admission/1011_AppForm_G1v4.pdf
http://www.hkbuas.edu.hk/Main/indexE.html

Hi, 各位,好嗎?好耐無入黎,見到你地已經密羅緊鼓去準備portfolio同報名,我真係慚愧!實在比較懶!早排去左旅行,剛剛番黎幾日,仲係holiday mood的心情,所以都未有工作mood,番黎又要帶住對仔女去補番d課外活動ge堂,所以都真係無哂時間,阿女又病左,攪到連朗誦比賽都去唔到,希望佢快d無事,因為都真係要為報小一做d野啦!見到你地咁努力,我真係要急急急急起直追啦!

v.lo,
我仲未收到信呀,唔知今日收唔收到呢?唔知係咪寄失左呢?你黎梗會去旅行呀!會去邊到玩呀!希望你地到時玩得開心d,忘記老板d衰野啦!(世間上的老板都係咁!)我之前去左馬爾代夫同上海玩,都去得好開心,攪到而家仲係holiday mood,我同阿女都仲未收拾心情!
原帖由 v.lo 於 09-8-15 19:26 發表
Hello, 剛剛收到信, josephine讀3I! 有無同班呢?

話時話,我都未開始做portfolio,返工被老板"趙"到差唔多無命,睇怕黎梗放大假真係要dig起心肝做嘞......

弊嘞,28/8番唔到學tim,同阿女去左旅行果日先番,或者搵grandm ...

多謝關心!佢而家都好d,不過我就比佢傳染左,而家到我病啦!
恭喜哂!係咪Alexa朗誦得左獎呀!可惜果日我地無法黎到睇,我相信她一定做得好好!
原帖由 chingchingb.ma 於 09-8-15 23:45 發表
希望Naomi休息多d,快d好番!!!

siufo,
哎喲!原來你地去左澳洲呀!我地原先都諗住去的,但係報團時知道流感好厲害,較為擔心,所以就無去到,你地去左澳洲邊到呀,係咪好好玩呢?我地下次一定要plan去先!
原帖由 siufo 於 09-8-17 12:12 發表
boygirl,
我又係剛去完澳洲心都散晒, 小一既野咩都未攪, 今晚返屋企要加緊攪掂先得。馬爾代夫我好恨去架, 可惜公司冇機咋, 你地一定玩得好開心喇, 不過玩完之後病就辛苦囉, 希望快d好返, 精精神神喇!

...

我都收到信啦!都係無得同一班! Naomi  ...3M (28/8 9:00am)
原帖由 siufo 於 09-8-17 12:18 發表
3M Naomi (28/8 9:00am)
3F..................Nathaniel (28/8, 9:00am)
3G..................Alexa (28/8, 10:00am)
3G..................Milton (28/8, 11:00am)
3I...................Josephine (28/8, 10:00am,婆婆代返)
3L............ ...

3M............  Naomi(28/8 :9:00am)
3F..................Nathaniel (28/8, 9:00am)
3G..................Alexa (28/8, 10:00am)
3G..................Milton (28/8, 11:00am)
3I...................Josephine (28/8, 10:00am,婆婆代返)
3L............ ...

Kangaroo,
KTPS stand for what?
原帖由 Kangaroo 於 09-8-19 12:20 發表
Yesterday, I submitted application form for KTPS. Today, I have just submitted YW application form. I believe coming month will be more busy.

Kangaroo,哇!你效率好高呀!咁快就已經交左form啦!我想問你有冇連埋個Profile一齊交,我睇網上的資料,學校好似無提到要交,咁我地駛唔駛交呀!
原帖由 Kangaroo 於 09-8-20 00:16 發表
Should be KTSPS Kowloon Tong School Primary school, private session.

哇!你地真係好厲害呀!已經報左咁多學校,而且仲陸續有interview,希望你地都成功啦!大家都有好消息!我就比較慢左d,到而家都只係報得一間,好多都仲係plan梗,但就仲未行動!C啦!會唔會學校覺得我遲交form無誠意架?

係呀!Kangaroo得完全對啊!所以好多時我地都會係自行分配同統一派位兩個階段都報同一間學校,咁到叩門時就會顯示到誠意啦!
原帖由 graceshumwy 於 09-9-7 23:30 發表
各位:

我想問吓自行分配學位妮部份問題呀! 如果填咗拎去交比學校, 學校會唔會唔理呢? (照收但放埋一邊嗰隻)
同埋所為叩門一定要first round同second round都填同一間學校為第一志願, 係咪啫係講今次自行分配學位同 ...
‹ 上一主題|下一主題