用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

囡囡3歲8個月知道係A, 宜家六歲,呢兩年幾過去,囡囡進展良好,想分享下小小經驗。

其實自閉不是新事,近來多左我覺得同多左人做評估有關,我地細個總遇過同學唔鍾意講野,小息自己坐埋一邊,讀書又唔係咁叻的同學,我認識一些成年人宜家三四十歲,有自閉特色,當年當然無做任何評估,一個舊同事三歲才開口說話,佢阿媽以為佢弱智,但宜家做左醫生,又識一個五歲才說話,現為銀行高層,例子仲有,不能盡錄
但佢地多數都能自力更生點解?因為同上一代管教有關!

上一代父母管教很嚴,所謂錯就要認,打就要企定,上一代鬼知咩叫自閉,只知道佢唔鍾意講野,唔多社交,但都係咁教,兄弟姐妹眾多,成班人一齊玩,你發脾氣話唔食飯,轉頭所有野食比兄弟食晒,無人會咁就你,仲要比兄弟話你抵死,在學校老師鬼知咁多,犯規就罰,飲食方面,講咩介口,有得你食都偷笑!久而久之,自閉兒也學到生存之道,只不過比人慢D!

對於我自己女女,3歲8時CAC講到佢好嚴重,想佢讀S位,我拒絕,我只想要E位,平時當佢正常細路,比佢參加正常活動,正常課外活動,當然會比人設訴下,但我會照去,女女也讀正常幼稚園,老師也知佢係A, 老師也很幫忙讓她和其他小朋友玩,飲食方面無介口,除了EETC, 沒有做其他如針灸,排水銀等其他治療,除了功課外,佢最常做的就是玩玩玩,佢好開心,成日都笑!

女女宜家剛六歲,語言表達仍差D,但語言理解超越實際年齡近半年,宜家識得駁咀駁舌,大小肌肉達標,係社交差D,但老師話佢係學校也有一兩個要好的朋友仔,中文認字好叻,簡單故事書已可朗讀,喜歡表演,學校表演常有奬攞,老師話佢好有自信!簡單加減數也計到,雖然唔係好叻,但一般外人已完全看不出她是A了!九月會升讀主流小學。

23    0    2    0

回覆:Capricorn2521 的帖子

Hi Capricorn,
很高興知道你仔仔進展咁好!他讀小學愉快嗎?我囡囡也會於今年九月讀小學,我選了一所有支援特殊需要的津貼小學,希望佢好似你仔仔咁讀得咁叻!

其實我覺得,最緊要當自閉的小朋友如一般小朋友地看待,唔好因為自閉而太遷就,唔好對佢地有特別看待,要佢地有規矩,做父母的不用太悲觀,其實好多自閉兒都好叻,只不過佢地起步可能慢D, 但後競絕對唔差!

回覆:LeeCC 的帖子

Hi LeeCC,

你弟弟呢個又係一個好例子!之前有理論話,A仔有七成係智障,得三成智力正常,呢D簡直係不知所謂,D人成日話A仔係智障,係因為佢地唔識教,但好似你媽媽,呢個上一代的媽媽,已經有能力把他教好,所謂專家講的話不要盡信,我地最緊要信自己,因為只有我地自己,才最了解我地自己個小朋友!我反而覺得,A仔A女好多係天才!

回覆:misshk12 的帖子

似唔似湯川教授呀!

回覆:wan_sosin 的帖子

Hi! 好高興係呢道又遇到你!對!你就是我想說的例子,不用太多的幫忙,不用太多的遷就,慢慢就學會生存之道,我唔係想話人地扼錢,但自閉症好多治療係超貴,又唔一定有效,見有些家長花盡金錢,小朋友又辛苦,但結果不顯注,反而,試下放手,比佢係現實世界中闖下,等佢撞下板,自然會學到!我女女前年暑期在會所上一小組班,因行為怪異被投訴,我當然教佢咁係唔啱,到左上年暑假,厚著面皮又去上同一個小組,佢成個唔同晒,乖晒, 無再被投訴!

Wan_sosin:

你米好囉!我都好想做FTM, 但無咁嘅福份,我要返工,又要湊細路, 仲要無工人,遲D我地細路做左同學,我諗我好多野都要請教你!我個女唔係醒,老師講咩實聽唔晒!

Capricorn,

我女女同你仔仔都似,又係樣子討人喜愛,咁細個都有男同學暗戀明戀,真搞笑!又係守規矩差D, 但都進步緊!
有人話A仔A女特別多靚仔靚女,唔知係米真!

係呀!上天對我地小孩不薄,樣子討好真係好重要!我女女K1-K3 d老師都勁錫,希望上到小學都一樣啦!

回覆:chloe_pak 的帖子

LeeCC,

請問你弟弟是否靚仔教授?好似湯川? 教物理學?我估佢多數對科學或數學或電腦有興趣?

LeeCC  他細個時真系好靓,但越大越不修篇幅

你似乎對我弟弟好有興趣  發表於 14-2-4 23:01

Wan_sosin,

請問你仔仔是否在青衣讀幼稚園?其實佢地宜家係米同學?

我女女優點係可愛得意,人仔好嬌嗲,D大人比佢嗲到暈晒,係講野唔叻,同小朋友溝通一般,同大人就嗲功了得!

我女女都會話好掛住媽咪,想媽咪唔做野陪佢咁啦!

回覆:chowqv 的帖子

我當然知,所以有些擔心佢上小學之後,怕佢同小朋友相處不來

回覆:chloe_pak 的帖子

chowqv,

你仔仔都是九月p1? 有學校收左未?使唔使大抽獎?

今日收到CAC電話,約左下星期做小一前評估,請問有無小朋友做左?會問咩?有D擔心佢會話我B女智力低

wan_sosin  我無做過,下月見咗精神科再算!  發表於 14-2-4 23:47

Capricorn:

請問問小朋友的問題難嗎?你小朋友有無講問D咩?

請問係米IQ test? 會否知道佢IQ幾多分?

Thanks a lot! 有D担心做出來的結果!

中等都好好啦!我希望我女女有中等啦!

回覆:catmervin 的帖子

多謝你們的分享,明天會去做了,希望佢合作啦

Capricorn2521  努力!  發表於 14-2-12 10:46
wan_sosin  加油!  發表於 14-2-11 22:13

回覆:LeeCC 的帖子

做完啦,結果強差人意,但仍建議讀主流小學,唉!失望!

我地宜家諗緊比唔比學校知,仲未簽字,怕比人歧視,升主流壓力唔太大,女女背野ok, 填鴨式應該ok, IQ test比其中一part低分拉低晒整體分數

‹ 上一主題|下一主題