用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS St. Paul boys 你地會揀邊個?
go

SFA VS St. Paul boys 你地會揀邊個? [複製鏈接]

假如地點唔係考慮因素...... Thanks!
   4    0    0    0

回復 2# 小曳人 的帖子

Hmm, 但 SFA 好似學術上好好多? 重有SPB 小學幾好但中學好似一般?

回復 4# hkqmark 的帖子

多謝各位的意見,我領教了小一實不想六年後再煩;但本人都第一次聽見SFA升中是一般,可否有多點資料?IMHO,我一直理解係響SFA六年中途不斷會有好多學生考到真他"聖喇拔"等名校,而剩低嘅派位亦不俗。唔知有冇理解錯呢?多謝各位!

回覆 14# BabyHilary 的文章

係,但APS個result係2009-2011;唔知點解佢啲report都係兩年嘅;其實九龍好似SFA派位咁好嘅小學真係得APS 同KTS;但SFA就係以往一直都咁好。

回復 21# KikiDaddy 的帖子

謝謝,如果SPB向九龍,你會點排?

回覆 19# AlanShirley 的文章

何以見得呢?St. Paul boys 中學都係 Band 1C 喎。

回覆 42# wongpower 的文章

多謝。其實,我比較喜歡SPB,因有中學,差不多全部直升,重要比較出名。去過佢地嘅開放日,感覺上學生們都開心醒目有禮,作品很有創作性。小朋友和家長未來應該會舒服些。新校舍亦吸引及給人期待。但我有小小內疚感係虛榮還是自己想懶一些?我不太清楚。

SFA呢,我相信術科會睇高一線,課外活動多樣及有多一樣外語。面試時大使們講英文及國語都幾好,學生幫忙安排一啲都唔媽夫。六年辛苦些希望換來兒子有更好語言能力及習慣勤奮和去到比較好嘅英文中學。本人奴性重,始終相信辛苦有回報及對得住兒子。及總是覺得語言,尤其是英文,是比任何其他術科都重要。

你們的分析都好有見地,所以仍在虛心聽各位意見。

回復 43# 長生不老 的帖子

請問,St. Paul boys 比其他band 1中學貴的架咩?

回覆 60# ukodelechan 的文章

Thx for sharing, where did you get this?
‹ 上一主題|下一主題