用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

版主

原帖由 Edithma 於 09-9-25 09:04 發表
Sorry, 我係公司先有時間上黎, 返到屋企,總忙過返工,睇完大女功課,睇細女. 晚晚都忙到癲. 好似琴晚咁幫大中默,細英默.  我女係1C 唔係1D. 不過見其他家長講D功課同我女都一樣. 另, 我女抄完手冊之後每日都同隔離同學 ...

我都係好忙, 一返到屋企就忙於check功課同溫習, 仲要照顧埋細妹, 通常我同我老公一人睇一個, 咁就好d囉!
通常要佢地兩個瞓左覺, 我先會上黎呢!
你個女好醒, 識得同隔離同學對手冊, 暫時我個女都冇抄漏野返黎, 不過, 都係要同大家check下安心d, 嘻嘻!

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-25 09:56 發表
VVbaby,

咁你下次要我同相認下先得架.. 不過, 我朝朝湊返學都係來去"蔥蔥" , 因為park左架車係路邊.. 驚抄牌, 又碌住趕返工...... 想同你地傾下都唔得.....

...

oic, 唔緊要, 仲有大把機會相認既!
我都係要返工, 睇下幾時大家放假, 就可以約出黎食早餐喇!
印象中, 好似家長會果日, 係課室入面我係坐你隔離架, 唔知有冇記錯呢!

版主

原帖由 mymavis 於 09-9-25 08:58 發表
vikiepaul & sc2002
阿女以前未學過小提琴,都係新手一名,不過佢有學琴,希望對睇譜會有幫助。我無叫學校買琴,因表哥比左一個我地,但老師昨天來電話那個太大,所以又要買過。
昨晚阿女巳急不及待向我表演,話老師教左拉A調。睇見 ...

Mavis學琴學左幾耐呀?? 有冇考試呀??
我成日都想俾hazel學琴, 不過, 又好似冇咩時間咁, Mavis依家學幾多野, 點樣安排時間呢??

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-25 11:38 發表
VVbaby,

hehe:p 我唔知呀.. 家長日果日.. 我去到班房既時候已經頭暈暈.. 聽咁鬼多野.. 記都記唔晒~~我淨係記得我地係度交換電話咋... 哈哈哈...

亦都好好釆我地交換晒d電話.. 如果唔係... 死梗... 哈哈哈~~

我個 ...

哈哈! 係呀, 我地班都好勁, 交換左好多電話呢!
話時話, 咁你依家知唔知我個女係邊個呀??

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-28 16:32 發表
各位1D 班既同學.. 又要幫幫手啦..

岩岩CHECK左INTRANET既手冊 :

中文 :詞 (8) (14) (2次)  - 係咩黎架?
        造句 (十)  - 我個女話無派薄喎, 咁又係咩黎呢?
        書法比賽 - 又係無資料, 咩黎架?

英文 : ...

我覺得係網上既問題, 可能upload錯左另一班既功課啦, 冇咩理由差咁多既, 唯有我地自己對啦, 我個女寫既手冊:

宗教 : 5/10(一)交作 p.4
中文 : 1.作p.26-27+改
         2.詞5行+改
英文 : 1. ws (A3)
         2. GE p.13 (1-5)
數學 : 1. 作 9-10 +改p.7-8
         2. WS 5
         3. 書 p.32-33
常識 : 星期五交工作紙

仲有其他有3項架, 果d我唔打喇, 嘻嘻!

版主

原帖由 Heidi媽 於 09-9-29 07:34 發表
通常老師會請一位同學抄班手冊, 然後在課後交到電腦輸入員待把各班功課入電腦, 有機會同學抄錯, 亦有幾會入資料的人攪錯.

我個女都有講, 班長要拎本手冊上去, 不過, 我就唔知邊個同學負責抄, 今次唔係抄漏, 係入面既野完全唔對, 所以應該係入資料既人入錯左另一班既手冊喇!

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-10-15 19:36 發表
嘩......好耐冇返黎啦

係啦, 好多日都冇人喇, 依家越來越多野做喇, 仲要溫習添, 真係冇咩時間!

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-10-28 10:23 發表
功課多,又要預備默書,
測完驗,放咗三日假,喪玩
唔記得溫默書
尋日溫到好夜,咁細個就要開夜車
見到就心痛啦

你地d囡囡咁乖,咁聽話
真係羡慕死我啦 ...

其實放左幾日假, 我日日都有同阿女出街, 只係唔會玩足一日, 都係溫完書先出去, 我同佢講, 快d溫完書就可以出街, 唔係就冇得出, 咁佢既效率都高d, 又玩得安心d麻, 冇理由測完驗都唔玩下啫! 咁樣佢又可以玩, 又有溫書, 大家開心!

其實佢地咁細個溫得太夜都唔入腦, 仲攪到第二日冇精神返學呢, 都係俾佢早d瞓好d呀!

其實Hazel都有曳既時候, 只係你地見唔到, 我鬧佢你地唔知啫!

版主

咁係因為佢細膽, 所以係出面會冇咁曳囉!
近排呢到好靜喎, d人去晒邊呀??

原帖由 水玲瓏 於 09-10-29 08:33 發表
thx.....vivian
其實因為星期六日都有嘢學
要看時間出門口
不過可以星期六試下既,睇佢得唔得先

雖然你有鬧佢,
但佢係我地面前做得好好
起碼唔會失禮你先啦

...

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-11-3 16:11 發表
我係度呀... 日日都有上黎望望, 見無人留言, 以為你地忙咋....

原來你係到, 係呢, 你記唔記得邊個係潘俊亨呀??

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-11-4 11:58 發表
??? 潘俊亨???

我識佢架?? 有無英文名? 可唔可以俾多少少tips呀? 哈哈

我又唔記得佢叫咩英文名喎, 但佢記得你喎, 嘻嘻!
佢咪同你一間幼稚園囉!
‹ 上一主題|下一主題