用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校?
發新帖回覆
go

[小學] 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校? [複製鏈接]

chichi730 發表於 24-1-25 01:16
讀緊IB Kindergarten, 因小朋友是細B,加上語言(中英文,但英文較弱一點)及社交發展遲緩,但學術強,黎緊4 ...
剛想回應你個post,見你有PM過我,你可以再PM 我傾呀。
不過我想問你睇o既專家,對IB 了解有幾深? 佢點解覺得IB 唔適合你小朋友? 你對你地學校執行IBPYP上 有幾多了解? 點解覺得 IB 唔適合你小朋友?

小朋友同老師講嘢唔同小朋友講嘢,係咩原因? 你小朋友而家需要邊方面support 同幾大程度support?

見你話係駐校心理學家嘅建議,咁我諗都可信(因為出面質素真係好參差)。咁個佢 有咩solid啲嘅建議俾你?就係轉校轉學制?

除左British curriculum同IB,仲有啲學校係用IPC,我覺得少少介乎兩者之間。IPC 會將唔同學科扣埋一齊上堂跟同一個theme上堂,都好多互動,但如英文、數學又會獨立成科,好多學校會跟返British curriculum 嚟教,咁又會有返assessment同功課呢啲嘢規範返,可能都係你想要嘅嘢。

不過一涉及extra learning support,點都會貴啲。Anfield 你有冇睇過?未必要去元朗嗰間,可能大圍嗰間mainstream 加learning support都可以?

當年我揾selective mutism資料時,都有家長同我講 Shrewsbury support 好好。

有啲學校如ESF,似乎小學做得好好(mild 嘅special needs/learning support),老師好細心用好多方法幫啲小朋友,但ESF 幼稚園普遍評價都比較低,我識好幾個朋友都係用「捱埋佢」嚟形容。唔知你學校情況係點,但我諗你都可以了解下小學部同幼稚園部會唔會有啲support/教學質素上嘅分別先。有時未必係教學方法「鬆散」嘅問題,係老師有冇好好咁guide住佢學習。free play 唔表老師可以坐埋一邊做自己嘢放任小朋友自己玩,都要俾適當guidance…

細校嘅特點係,嚟嚟去去都係嗰班小朋友,慢熱小朋友辛苦識左啲好朋友,唔會因為升班就被迫分開晒。但又不過如果一級得一班,永遠都係嗰班人,又難啲迫自己小朋友跳出comfort zone去識其他人,所以都係好矛盾。我小朋友都係慢熱型,佢哋一級有兩班,我覺得都幾好,因為每年升班啲同學嘅組合會有啲變化,但又變化得來又唔會話要從頭嚟過識朋友。

不過細校人少,資源正路都一定會少過大校,除非家長額外俾多啲資源學校(學費~)。

正如師生比例要高,即係學生少啲,自不然學費都要提高啲先俾到相應output你。

而家嘅psychologist 或者其他校外睇緊嘅therapist有冇啲明確啲嘅選擇俾你?始終佢地對你小朋友了解多啲,我哋連你小朋友要啲咩support都唔知,好難俾啲好solid嘅建議你。

如果硬係要數啲學校名,除左以上講嗰啲,仲有HKIS都有好好嘅駐校psychologist,the harbour school都似乎做得好出色。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊