用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2009 年P.2 集合請進
go

2009 年P.2 集合請進 [複製鏈接]

HI, 各位媽咪集合下年升P 2 的情況, 等大家打聲招呼

1L => 2R   (fishmother 女仔)
   0    0    0    0

妳地真係細心, 一睇就知邊位係新老師.

睇學校派嘅上課表寫住 NET TEACHER (NATIVE SPEAKER) 係CALISTA LAM, 我估計呢堂應該係, MISS CALISTA 上的堂.  
原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-9-3 14:10 發表

各位媽咪,

有冇人知道English Net堂是什麼?

已經開左學個半月, 大家有無發覺, 學校網頁仲未UPLOAD 到今年班相.   我記得上學年, 很快就做到.  

原本好心急想睇下新同學和新老個面貌, 到現在已經有些放涼了.

我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學校都係P3先開始練, LHT 都算早開始, 希望小朋友因此能夠熟能生巧喇.  

各位小朋友, 繼續努力喇!!
原帖由 cfpa 於 09-10-16 12:00 發表
大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.

cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事, 只是想他們早d熟練.   現階段不要太注重得分吧.

原帖由 cfpa 於 09-10-20 13:20 發表

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?

billyyanst

原來攪錯左 tsa 同升中編班試的功能.  真係多謝哂妳資料.

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責埋講野.  總括黎講, 全部學生都有份參與唱歌.  

我覺得佢地全部都不怯場.  經過同學們的努力, 完全沒有出錯, 真係沒有白費老師嘅心血同精神.  

最後, 老師仲好細心, 完場時安排學生同家長分批上台合照tim.  所以有去參觀嘅家長, 大多可以同自己仔女影到合照留念.

原帖由 billyyanst 於 09-10-23 15:34 發表
請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?

在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表
阿仔果班數學作業有派返, 但中文QUIZ卷就冇派...

聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.

我也覺得英文科最易失分, 一定係最後寫句子個part. 份卷其他部份, 都出得好直接

另外數學科, 頭一版寫要寫上跳字鐘的一題, 如果在3點前沒有寫上0 字, 老師是當錯的扣一分.  但我有點奇怪, 之前做的家課, 好像不會擺pm在前面, 而且前面的一題, 它們都沒有寫上0 字.  真令我感到十分混亂
原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................:quiet:
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

09-10 班相, 學校終於 UPLOAD 左喇, 大家去睇睇喇

都係果句喇. 單野快D有個定案, 等大家早D決定日後條路係點選.  
QKMA, 妳又點睇呀?

ANUESO, 歡迎妳小朋友加入LHT, 咁想請問妳, 覺得 LHT 同妳以前間小學, 有乜分別? 妳小朋友適應嗎?

原帖由 anueso 於 10-1-31 18:52 發表
我8月底新搬入TKO, 原本讀開石硤尾一間直資小學, 想搵番直資, 咁最近我屋企就係陸慶濤, 我都問過下人, 我好注重老師對學生的關心, 咁呢方面feedback唔錯, 所以一心只考此間, 又好彩考到.
...

我都唔得wor.  試過用e-class 登入密碼同 ID Card number 都唔得.  會唔會學校系統 set 錯呢 ?

原來係用 eclass 嘅 登入姓名 (lhtxxxxxx)就可以登入報架喇.
我報左名喇, 大家快d報喇

明天是放4:00 PM, 因為4月份定飯紙, 有MARK 埋01/04 呢!
原帖由 billyyanst 於 10-3-31 09:12 發表
各位早呀!
安落晒啦!可以唔使心掛掛咁放Easter...

請問明天(4月1號)係放 3:45 定 1:00 ???

我女果班, ONLY 派左數學咋. 而且今次只在課堂上對卷, 對完收番哂.  可能學校唔想家長KEEP 住D卷成個復活節假期掛.
‹ 上一主題|下一主題