用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-5-31 23:39 發表
討論下,唔好評擊其他人的文章,每人的觀點角度不同,保持和諧的討論。

以上是樓主的發表。
所以我對樓主的言論反感,他幾時有對過學校保持和諧的討論呢? 我要保留追究權利,要去教統局 和PLK 教育部投訴,這就是樓主的殺手鐧。
這間學校超難入,樓主都是慕名而來去安排貴子弟做插班生,校長是一個有非常進取心的教育專業人仕,我多次聽他的演說,非常認同和感動。

身為家長理應愛護學校,珍惜學校聲譽,不是拆爛污。

其實 TKO 有許多好小學,你何必一定要讀 PLK,再轉多一次校豈不更佳,咁咪唔使勞氣。( 這一段學校不夠胆講,但是學校的心底話,我代佢地講 )
上次樓主去 BK 的全港小學區 貼 post 投訴,但那邊人氣遠不及 小學雜談,這可見樓主的工於心計。

網絡虛擬,一人化幾多十身,己不重要,道理只得一條,
希望樓主回應你點解咁做。
事情相信未了結,樓主這一次並不是最後一次投訴。

Post note: 我的 baby 成日比學校叫交作文     心底話

相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!

但你有沒有考慮過樓主兒子是插班生, 和學校各方面都在適應與磨合中, 有磨擦發生在所難免, 只要大家努力去解決, 感情和歸屬感會慢慢建立.....

樓主不滿的是訓導主任和副校長, 後來經校長努力調解, 樓主都非常滿意, 其實件事已完滿解決了!相信樓主對學校也加了"分"

但你一再出言批評樓主處理手法激進, 不包容別人!
恕我直言....你也是好激進地捍衛學校和無去包容樓主的(愛子深切), 更出言代學校請樓主離開學校, 真是有點過火了!

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 09:47 發表

出言代學校請樓主離開學校 一事

法官下班後,又咪普通人一個,去聲色犬馬。
更何況老師主任,佢地不用除下假髮,冇機心就騙你,
你問小朋友咩嘢情况,回答全是 :佢幾好。
真係合情,合理,合法。
我自己都比個好懶的政府 Education Officer 教過,依書正說,並無虛言,一字不漏,講到夠鐘,到學期完結,佢最後的一句話是 : Good luck to you all.
你話佢咩?
比人合法邊緣化,有咩出奇?
你個仔IQ 低,唔識,又關我事?

何況樓主多次大數學校辦事能力低,再留低,豈不是思覺失調?轉校是上上策。

可能我不是 貴校的家長, 所以參透不到上文回應的箇中玄機!

至於, 繼續留低, 豈不是思覺失調? 我就不同意了.....

打個比喻:立法院議員也經常大數政府的辦事能力低, 相信他們的用意是希望政府可以改革, 做得更好,而不是思覺失調的表現!只是, 表達方式可能不是人人都可以接受和認同吧!

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 11:19 發表
打個比喻:立法院議員社民連也經常大數政府的辦事能力低, 相信他們的用意是希望政府可以改革, 由佢地做特首會做得更好?
身為家長,理應愛護學校,珍惜學校聲譽,不是拆爛污。

今 次在 BK 小學雜談投訴,下次又會去生果,方向報 ...

我不知道社民連做特首會否更好, 總之...我認為一個開明的社會,應該容許有唔同的聲音存在, 大家應該保持和諧!

你不滿樓主動不動就要教育局投訴, 但這是正途!
反而, 你不斷假設樓主日後會點....點.....點和之前的(哇)苦, 更令人反感.....

我絕對無意冒犯閣下, 但覺得你有點處處迫人!!

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 12:51 發表
你都假設以下,

人必自侮,然後人侮之。

(相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!) ...

對學校多一分感情; 自然會多一份包容!

我覺得你在摧 貴校長苦心和樓主建立的感情與滿意的結果!

繼續下來, 究竟誰人才是 "折爛污" 呢?

家必自毀,而後人毀之
(文字雖淺易;但意義深長)

醒目開學勳章

原帖由 BookloverJ 於 09-6-1 13:56 發表

唔係掛, 為一d咁既小事就投訴到教育局, 仲話”這是正途!”, 咁既心態真係好得人驚, 真係鄧班做老師校長慘!

"大" 和 "小" 在每人的心中有不同的定義!
在此不作討論了....

多謝你提醒了....這一點!

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 13:00 發表
人必自侮,然後人侮之。

這幾個字可以代表我的立場心聲

ning, 我可不再和你強辨下去。

文字淺易。 ...

家必自毀,而後人毀之

這幾個字可以代表我的看法
身為家長, 愛護學校時要避免適得其反, 弄巧成拙!

再見!!

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-1 23:52 發表

歪理逐漸出現,小 事要去教育局投訴,對有志教育的人仕,真係氣餒。

訓導主任>>>副校長>>>校長>>>保良總監>>>教育局

逐級而上, 按部就班是否正途?

如果一件如你口中的(小)事, 經上述一干人等都未能妥善處理, 是否已演變成一件(大)事呢?

樓主只係部署自己的計劃中, 沒有第一時間去教育局,同時用和平手法去接按部就班去爭取, 點解要 像驚弓之鳥般, 對"教育局"這字眼那麼'敏感'呢?

學校如果是 真金不怕洪爐火, 哪怕家長告到上天庭?

如果, 有人執住一份 歪理, 去教育局投訴的話, 無面的是他自己本人!!

大家更加不要阻止他, 去比個教訓他!

醒目開學勳章

教育局 不是學校殺手, 不是投訴一間就殺一間的刑場!

我朋友曾致電教育局熱線查詢, 接聽人士非常有禮, 可能立場中立, 與學校無利益衝突, 他能夠清楚分析利害關係比我朋友知道, 亦比了一些建議....

到最後, 都有鼓勵我朋友再到學校了解, 希望家長與學校可以達成共識!

點解要對家長向'教育局'求助就是和學校 對立 的想法?

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-2 10:37 發表

始終露出尾巴

全段的交字:

我不知道社民連做特首會否更好, 總之...我認為一個開明的社會,應該容許有唔同的聲音存在, 大家應該保持和諧!

反而, 你不斷假設樓主日後會點....點.....點和之前的(哇)苦, 更令人反感.....

我絕對無意冒犯閣下, 但覺得你有點處處迫人!!

angelsue:

我的本意是對比 前後兩者 的處事手法!
引起誤會; 深感抱歉!

醒目開學勳章

原帖由 summichalle 於 09-6-2 11:01 發表
咩嘢先會露出尾巴 ?

欲加之罪,何患無辭!!!!!!!

醒目開學勳章

原帖由 Reximom 於 09-6-2 11:26 發表

樓主Cookingbaba / Homade,

好呀, 你兩個id我都會認住既, 一於大家玩下. 係網上有度好, 我鍾意就同你玩兩野, 唔鍾意又可以關人過關, 唔似d校長, 老師 , 個位女同學…等人, 得罪你就會比你猛鬼纏身!
:joy ...

我非常同意件事真係牽連到好多人......

由一位校內家長的copy&paste 的來源版面得知:{訓導主任和樓主早已有其他的個案}時, 我第一個感覺就是: 女同學好可憐,是否做了鬥爭中的犧牲品呢?

點解訓導主任處理時, 女同學會唔認, 當中有無徇私,隱瞞或失職的成份呢?

點解由校長處理時, 女同學又會認呢?係屈打成招還是息事寧人地迫女同學去認呢?

女同學的家長知不知道此事, 有無人去輔導女孩呢?

找唔出問題的 "源頭",必定有更多新增個案!
死得不明不白, 一定化成厲鬼啦!

醒目開學勳章

原帖由 貴花田711 於 09-6-2 19:18 發表

大家又會否知道樓主是用什麼態度與學校各負責人對話???
真的是用和平手法去接按部就班去爭取????
我相信只有各當事人才知道!

同意 !

我對樓主的認識只限於'字面', 真人可能唔同!!
言之有理:)

醒目開學勳章

原帖由 cookingbaba 於 09-5-25 17:10 發表
多謝各位的關心,校長已親自處理左件事,校長回覆既同當日訓導主任+副校回覆既真係大大不同,好彩有個包青天,這女同學已經承認左係佢貪玩之下發生今次意外,已同阿仔道歉及原諒佢,仔仔都原諒左佢,及叫佢以後做錯事要勇於承認,不可推卸責任.校長話會再同訓導主任及副校長溝通日後對每件事的處理情序,佢都知道今次既調查係有D問題,我地都唔須要對方賠償啲咩,希望日後校方處理事件都要認真+公平+公証...

點解樓主會形容 貴校長是包青天?
與你的講法咁大出入?

你好明顯係知情者, 透露多點好嗎?

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-3 17:31 發表

天理何在 公道何在???

樓主,如跟足程序去做, 老師----主任-----副校長----到最後是校長。

如果學校對你不公平,學校又不再理會你,你去特首投訴,沒有人反對你,自然會有家長支持。

但依你所說,未到副校長,己經在 Bk  貼
天理何在 公道何在??? 不知你有什麼居心?
外人眼中,間學校非常不堪,打擊學校聲譽。

每次都說去教統局, PLK 教育部投訴,在家長們眼中是語帶要脅。

學校真的光明磊落,怕你什麽?

不過你的處事方法令人非常反感。
天理 ...

坦白講: cookingbaba鍾意幾時上 bk 發言,係佢的自由! 貴校有無出過指引, 唔比家長上網留言?

個仔受左傷上bk呻下, 你就去質疑別人的居心, 是你自己 [庸人自擾] 吧!

而且, cookingbaba由頭到尾都只係要求一句 "對不起", 一點都不過份!

在街唔小心撞到人, 係人都會立刻講對唔住, 你會唔會走去同人講, <<由於現時無第三目擊証人疑點歸於我>>, 可以不道歉的......

女同學太驚唔識的話, 老師和訓導主任可以教, 要人等三日, 結果因為<<由於當時無第三目擊証人疑點歸於她....>>, 我反而覺得 訓導主任在 挑戰 cookingbaba 的修養....

cookingbaba用詞係'高調'了一點,請問你:誰受權你代學校講'心底話'要人離開??? 你一樣令人反感, 一樣係用'合法邊緣化'去威脅人地收手!

我本來都幾欣賞 貴校 校長, 但你的言行令 馮小 蒙羞了!

(在我眼中,間學校絕非不堪,打擊學校聲譽的人是你!!)

醒目開學勳章

cookingbaba 一路以來都無公開過學校名, 係一些熱心人仕提供出來的!

我到peggylee出現後, 才知道那間學校是 馮小......

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-3 19:12 發表
Copy & paste 樓主一句
係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.

樓主入咗缸瓦鋪,打爛野,拍吓个屁股就走啦。

cookingbaba 所講的某人, 不是指 貴校長.......

無上文下理, 你點去' 曲解 '都可以啦!

你不斷干擾別人的視線, 令人覺得cookingbaba不滿 貴校長, 究竟, 你有甚麼居心?

你真係一個愛護學校的家長????

醒目開學勳章

原帖由 bk321 於 09-6-3 21:16 發表
多口問句只係覺得有點奇怪 peggylee123456係呢間學校家長就話咁肉緊姐,ning你係路過使唔使咁緊張呀

因為我 好管閑事

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-3 21:50 發表
表情原意是否 short short 地?Please explain.

人人都說我瘋狂;我笑他人看不穿!

醒目開學勳章

原帖由 babygarden 於 09-6-3 21:50 發表
Sorry,只是路過,見這論題已經討論了很久,亦見到各位家長已清晰地表達了自己的意見,而還有兩位家長繼續討論,一位為了尋根想問個究竟,而另一位為了維護自己的學校校譽,都沒什麼奇怪,但各位家長有沒有察覺到好像有一位家長在煽 ...

察覺到了
‹ 上一主題|下一主題