用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

之後仲有無回答其他問題? 繼續用英文 ?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 14:34 發表
今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "Please introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍? ...

我想知道那幅圖畫最後有無比老師收咗, 因為有些小朋友無比老師收畫, 有些有, 是否人人不同 ??

回覆 5# TTMA 的文章

有D家長話收了圖畫就有機會, 因為大部份都不收, 係唔係呢?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 19:30 發表
絕對唔等於 .... 因為叩門難過揾工過百倍!叩門只有百幾份之一機會(or even worst), 揾工揾十份都有3一4份成功,所以難好多!

囝囝的圖畫是收咗, 他是三樓女老師, 但其實我回答得唔好, 都係

其實2間油天收幾多叩門生 ??

大家不要灰心, 我2個小朋友都"抽獎"失敗, 被派到沒有選的學校, 大囡好彩當年叩門成功, 細囝今年同大家都係一起努力中去叩門, 不要怪自己, 特別是小朋友, 他們已經好叻, 細細個已經可以面對不同形式的interview, 想起自己以前連 interview 是什麼都不知道 大家努力吧 !!!!

haha !!現在我每天早去信箱已經是我生活的一部份了, 仲有電話響都緊張起來  不得了 !!!!!!

原帖由 teresa1111 於 11-6-13 20:04 發表
hi,各位家長,睇到你哋寫嘅內容,就令我想起上年大抽獎,我小朋友又係派到一間唔理想嘅小學。我立即扣咗間油天門,唔好彩2間油天都唔收。係等學校電話期間,日日望住電話希望會有好消息,真係攪到人都shotshot地。後來收到新油天 ...

家長似考口材多d

any one know how many child can entry to 2nd interview ? tks

回復 1# 森森美 的帖子

新油天 is no 2nd interview, will receive the result before this SAT by mail. 舊油天 will have 2nd interview on next week.

回復 1# 2boysmami 的帖子

i don't know..... 新油天 interview information is came from their web site, 舊油天 call me yesterday, and say my son can entry to 2nd interview on next wk

其實可不可以分析一下 新油天 vs 舊油天 ? 大家會點選擇 ?
‹ 上一主題|下一主題