用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Is there any mum who have collected the BRP from pos ...
go

Is there any mum who have collected the BRP from post office in UK for the kid [複製鏈接]

回覆:fr 的帖子

是的,好麻煩。本来以為去一次攪掂,點知去到要家長寫封信先申請自己是responsible adult,email比home office, 說五日内會回复.......現在等了2日,還没有email回复,無得攞住!

回覆:appleyummy 的帖子

到今天還没收到email!!!明天再去郵局問下,要學校代取的手續。因為亞仔周日便要入宿舍住了。

引用:Quote:原帖由+gogowei+於+15-09-05+發表到

原帖由 appleyummy 於 15-09-05 發表
唔好意思,其實我睇清楚封UKVI信同UK Gov Policy (見圖),如果家長陪同18歲以下學生,係唔需要申請Respons ...
今天攞住封信去郵局再問,職員解释了那句話,説由於我們是visitor, 所以就算我有兒子出世纸及CAS都無用,要這里住的legal guardian 或學校幫我取証,除非自己寫信去home office 申請做responsible adult。我話我巳等了4天無回覆,他叫我再寫信催。由於學校在我申請簽証後才寫信比家長可作collection point,所以我唯有明天同學校講叫佢地撹掂佢。

引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-09-05+發表

原帖由 gogowei 於 15-09-06 發表
今天攞住封信去郵局再問,職員解释了那句話,説由於我們是visitor, 所以就算我有兒子出世纸及CAS都無用,要 ...
今天回學校,原來很多家長也取不了,學校明天統一帶學生去郵局領回,安樂晒!

‹ 上一主題|下一主題