用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靚次伯中學
go

靚次伯中學 [複製鏈接]

我做人就好公道。我相信band 3學校的老師一般都要用愛心和耐心來和同學溝通。唔好話你地好驚d子女入左間唔知點樣band 3學校。坦白說,老師都好驚去到d唔知點樣band 3學校度教書,佢驚你時,你又驚佢。最驚就更係遇到d天不怕地不怕的學生啦。

band 3學校最大問題係收不到好的學生,但比起有其他家長話那些沙田區某間band 1頭的老師已可愛得多!
:verycold: :verycold: :verycold:

Cello093 發表於 12-7-17 12:46
都話band 3係學生,唔係學校或老師,有好多在這些學校任教的老師以前都是Band 1學生。
如有band 3學生入咗 ...

BAND 3學生入名校的機會始終係細。不過就算BAND 1學生又點唧,有間好學校比你,你又唔珍惜,好快就會變BAND 3機會大D。

:verycold: :verycold: :verycold:

chann 發表於 12-7-19 21:53
潔心女子中學,佢小學校長說此校是B2,但有些人又說是B3,不知怎算好

不用太擔心!Band 2和Band 3的分別沒有Band 1和Band 2咁明顯,因為以往我地可以用英中和中中去分別。但Band2和Band 3只是他們收的是Band 2學生還是Band 3學生。當然band 2學生成績會較好一點,若果是band 2尾band 3頭的話,分別不大,你看khmama的排名表就知,有時可能多一兩個同學可以在會考拿到14分就可以升為band 2,反之亦然。無謂去執著band 2或是band 3了。最緊要反為係校風好。如果你問我潔心定靚次伯,我反為喜歡潔心,不是靚的老師不好,只是沒有了男同學的煩惱!
‹ 上一主題|下一主題