用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?
go

hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮? [複製鏈接]

chun媽 發表於 13-7-9 15:50
小兒是九龍城區,第五志願派去沙田循道衡理,下午收丘佐榮來電明天上午面試,還叫我帶同派位証,點解?
根據沙循 ...
如果車程只是一小時,我一定選沙循,唔駛諗。丘佐榮今年有機會收多了band 2生。
:verycold: :verycold: :verycold:

cautionchan 發表於 13-7-9 18:31
其實真的不是太明,乙部不是填本區only ? 剛去看板主的選校攻略,建議䀆填同區0r誇區同band 小學執雞,再填 ...

乙部除了填本區中學之外,還有一些指定的「他」區學校(教局每年會在四月尾提供給當屆的升中生,或可在網上翻閱),會為本區提供小量的學位以補區內某組別不足學位之數或將某些學校的學位分散。有些較受歡迎的學校e.g.皇仁同時為灣仔本區提供學位之外,還為南區、東區、中西區提供學額給同學選擇。

至於派第五、第七志願仍舊可派到心頭好的的情形在沙田極為普遍。沒法子,區內太多好中學。

:verycold: :verycold: :verycold:

chun媽 發表於 13-7-9 19:41
ohnono,謝謝你的建議,但是,你如何得知丘佐榮收了很多band 2生?老師說仔仔是band one生,而我放丘佐榮第二志 ...
之前在統一派位選校期間已分析過,不再詳述。主要是今年九龍城區今年大約估計會有百多二百個band 1位多出。而這些band 1位就有機會收唔到band 1生一就是留空,一就是收多了band 2生。而估計九龍城區內最有機會出現此情況的band 1學校就是陳瑞祺喇沙、聖家、丘佐榮和銀禧。

chun媽 發表於 13-7-9 20:00
是,我是指乙部,第一志願是開平,第二是丘佐,第三是黃笏南,第四是銀禧,第五是沙循,
選校策略是根據hkmama, o ...
唯一既解釋係你小朋友跟本是band 2生,所以區內band 1學校好難派得到。但到band 2同學派的時候,丘佐榮跟本今年是好多band 2生的第一志願,你放咁後更係派唔到啦。而沙循得兩個位,區內band 1學校都重有大把位剩,band 1生又點會派得到去得兩個位的沙循,因此機會就留低比你。
你真係好好好彩!

chun媽 發表於 13-7-9 21:12
係呀,我校老師話一向我校派往銀禧和黃芴南的同學成績差唔多,但今年多左成績好的同學派去黃芴南,看來今年較 ...
我反為止唔明這裡,點解你校有放第一志願黃笏南派唔到,但隔離post有家長話第一MCS派唔到,派左去第二的黃笏南。同是band 1,唔係先派第一志願的學校先既咩?

littlelam88 發表於 13-7-10 23:24
唔好意思,我唔係幾明,沙循得兩個位比九龍城,即是沒有其他b1生選沙循?所以b2生隨機号碼前的就汁雞?:wah ...
無意在這裡干擾版面的跌序,我pm了你。
‹ 上一主題|下一主題