用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急請教Ohnono, KHmama & redkoni
go

急請教Ohnono, KHmama & redkoni [複製鏈接]

回復 annaCH 的帖子

聖言係男校,跟其餘兩間唔同。
聖言已有新校舍,跟黃笏南要等待重建不同。

迦密係三間之中比較谷既,著重整體成績。聖言重數理,比較著重同學的自我發揮。黃笏南始終受搬校的影響,要考慮搬校後的交通問題。

所以如果是男同學,我是傾向聖言多一點。

:verycold: :verycold: :verycold:

annaCH 發表於 13-7-9 17:25
回復 ohnono 的帖子

如不考慮交通,三間點排?
因為自家小朋友都在男校讀書,感覺算是讀得暢快,玩得開心,我可以放心!
所以我都係揀男校先,聖言,之後到迦密,最後是黃笏南。
:verycold: :verycold: :verycold:

gs 發表於 13-7-10 00:44
請問地區不是考慮的因數嗎?因為中學了?過二年才到我仔. thanks
我覺得如果是一個小時之內的,最好是一程車可到的,我都可以考慮。反正是中學了,你說得對。
我自己在小朋友升中一時都好顧慮返、放學的交通的問題,原來全部都係多餘的。開學後不消一個月,佢已經自己攪掂,包括返學、食午飯、放學。你會發覺好快就捉都捉唔住架喇!
‹ 上一主題|下一主題