用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 日日睇信箱
樓主: karen2323
go

日日睇信箱   [複製鏈接]

我那時日日吼準時機,在信箱傍等待郵差叔叔來派信。果個郵差叔叔以為我愛上了他!我心諗如果真係收到信可能會情不自禁擁抱著他。誰不知等下一天又一天,算果個郵差無福消受了。真係好傻!

Rainy  哈哈.. 苦中作樂呢...  發表於 12-3-1 11:31
holymami  我比妳10個趣  發表於 12-2-29 23:59
2BMa  好攪笑!  發表於 12-2-29 23:30
:verycold: :verycold: :verycold:

hugub 發表於 12-3-2 17:30
我仲灰....除左日日要"打開信箱"外, 仲要留意電話(自行果間話電話call面試)

說實話,我寧願電話,最多手震震口震震係咁講知道,多謝,thank you!信有時會寄失加ma。

重有喎,信每日派一次,睇完個信箱有就有,冇就冇。又要等待黎明。

電話就唔同,好似玩緊24小時過山車咁,電話一響,希望就來。不過要記住叉足電囉。
:verycold: :verycold: :verycold:

nc2000 發表於 12-3-2 23:04
我就好d,自行選兩間津中都係人人有得in,只係擔心兩間撞時間

若你將兩間學校的報名時間盡量隔開,即係一間一月頭報,另一間一月尾報,就算係相同面試日期的,應該相撞時間的機會都係會少。
若兩間都係同一日報名的話,相撞的機會係大d架。因好多學校係依報名時的登記編號排先後,而我地通常又會揀選相同受歡迎程度的學校,所以在同日報名的,好容易會相撞,除非大家面試日期唔同。

karen2323 發表於 12-3-3 08:48
回復 ohnono 的帖子

係?咁就慘啦!因我唔可以請咁多假去交表,所以同一日交表,交完一間立刻趕去另一間交 ...

可以禮拜六交,又可以早上八時去交。況且交表只需幾分鐘就攪掂。實有一個時間你啦。

KiuKiu-Mama 發表於 12-3-3 23:46
我兩間自行都係同一曰交又無撞期喎!但係點知一間撞咗另一間直資,好在改到時間唔係就要放棄是但一間! ...

恭喜你可以避開撞期,又改到時間!其實好多學校今年都會係24號面試,兩間學校同一日的時候真係好驚會撞。我地上年第二間in完,去食tea,慢慢歎,跟小朋友講番之前面試的情形,食完行番轉頭望望,重見有學生家長在等候,果d老師真係見到5、6點,排到密質質,又難怪佢地真係唔想幫我地改時間,好容易亂晒龍。

24號面試的,明天開始要留意信箱了。

希望有好消息啦!

pig_mom  which school??  發表於 12-3-5 22:14

VKwan 發表於 12-3-5 22:14
死啦,真係好大壓力呀!其實我仔p4詐,但我已經情不自禁咁飄左入種,仲睇呢個post時既心情竟然好似當時人一 ...

我驚我兩年後會痴左線>>>>>>>到你三年後你又會好懷念今日,所以又有家長另闢專題「時光倒流回到初小時」。
因此你緊張、惶恐...........到情不自禁,繼而又有時光倒流,將會一幕一幕係bk重演,比百老匯音樂劇歌聲魅影更受歡迎。

Rainy  說的正是... 我就是太緊張了, 怕行錯... 唔想時光倒流, 希望搵多幾支盲公竹...  發表於 12-3-6 13:09

hugub 發表於 12-3-6 09:21
收到一間24/3 見9:00am , 另一間等電話19/3call都係24/3見 , 好驚撞時間

可以試下打去問有冇得改時間?如果要寫信比校長就要作定架喇,要個理由好充份架。

tomatowu 發表於 12-3-6 18:41
我都係等緊一間24/3面試,唔知我地係唔係等緊同一間呢?另外有一間in 咗,又係等緊second in

...
通常24號面試的都係呢一兩個禮拜收信!

QuestionMa 發表於 12-3-6 17:34
今日信箱又無信。mouth:" />
突然諗起哥哥首「打開信箱」⋯
........打開信箱 內裡得一片迷惘    ...

今日先星期二姐,唔駛咁心急!

日日睇信箱都要知每天派信時間先好,否則,一早去睇但其實郵差都未派信未自己嚇自己!

betsymak99 發表於 12-3-7 11:04
請問如何得知3月9日先有全港排名?

可參考呢度:

http://qc.edu.hk/admission/s1admission2012.pdf

第三頁

emilyes  我都係從QC網頁得知的❕  發表於 12-3-8 15:41
VKwan  哇!唔係講笑,睇呢份野個心會緊張到離一離  發表於 12-3-8 01:41
mo-ma  認真心水清  發表於 12-3-7 23:42
sakura65  呀。真好謝妳。  發表於 12-3-7 21:35

like_travel 發表於 12-3-9 12:32
i lost sleep for 2 nights
保重身體緊要呀!E 加 d天氣又乍暖還寒,連急症室都話爆棚,都係要小心,唔係點樣去食自助餐呀!

htts 發表於 12-3-12 11:30
No news!

有時多信的時候,郵差叔叔會一日派兩次架!晏d再去睇過。

htts 發表於 12-3-13 12:30
今日我都無信

我發覺你個頭像那位人兄有點兒不對勁,雙目無神,顯得沒精打彩;嘴向上翹,暗示內心的無奈。不如咁呀,換一個精靈d,朝氣勃勃,給你注滿正能量!

QuestionMa  好搞笑不過我   發表於 12-3-13 13:04

htts 發表於 12-3-13 12:52
Can work???
好多媽咪有bb果陣都喜歡貼些好精靈的bb相係屋企,日望夜望,希望自己都生番個咁精靈的bb就好!
雖然有多少迷信成份,但的確會為媽咪帶來無盡盼望。咁,既然有盼望,自然就開心,既然開心,人也變得精神起來,咁咪可以生個肥肥白白的bb囉!

我諗都係一種正能量黎。

QuestionMa  日日睇信箱演變成「日日睇張相」。  發表於 12-3-13 13:49

2BMa 發表於 12-3-13 17:16
重未有信,不過我諗見到信箱有信都唔好咁開心住,可能係reject letter.

都唔明d學校點解要將reject 信跟面試信一齊寄出,好容易攪到人地一場歡喜一場空。Reject 信早一個或遲一星期寄未好囉!
‹ 上一主題|下一主題