用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
樓主: smallfoothk
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

「又要馬兒好,又要馬兒不吃草」正正反映了樓主的欲望。
小心到最後,為了追尋一些虛無飄渺的事,不但nurse做唔到,還誤了女兒一生。
:verycold: :verycold: :verycold:

Jackieson 發表於 12-10-24 12:43
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等,  ...
我淨係睇到你寫的那些名,又副學士/高級文憑,再讀學位,欠缺一丁點堅持都沒辦法繼續下去。好難幻想怎樣愉快得去!

:verycold: :verycold: :verycold:

Jackieson 發表於 12-10-24 12:43
唔好講到"誤了女兒一生"咁嚴重啦, b1生又的確真係唔係入梗U讀學位既, 強如DGS, SPCC, 曾記, 鄧記, QC等等,  ...
你估在QC、曾記、鄧記、喇記裡做牛後的同學,一定會愉快學習?可能佢地諗如果可以推倒重來,佢地寧願去做雞口。

Jackieson 發表於 12-10-25 14:57
朋友阿女又係咁, 對自己要求好高, 在一間B1A英中已經考全級第一, 但依然唔滿意, 因為只攞全級第一, 其餘沒 ...
係傳統名校內,這種情況多的是。小學時已經名列前矛,個個都是尖子,大多時候唔係想贏,亦唔係咁容易贏,只係唔想輸!

judy 發表於 12-12-3 15:05
對我而言,佢地係同類。之所以話讀這种學校較愉快,是因為在學校的行政制度上、文化傳统上,此類學校有其 ...
最好唔好睇量,最好睇質。少默書,但一默就默三課,重要默書前老師突然抽起兩句,之前背得唔夠熟就容易亂晒大龍。測驗雖然少,但次次都深到死。每當你有甚麼成就感的時候,就係老師挫你銳氣的好時機。可能痛苦才是快樂的泉源!

martie  It isn't a problem once you get used to the routine, frequent and extremely difficult tests.  發表於 12-12-5 23:39
杰杰媽媽  功課又少,佢宜家日日唔知幾HAPPY  發表於 12-12-3 21:31
杰杰媽媽  我估我仔係呢類人,佢好ENJOY宜家雖然成日默書測驗,但次次量都好少好少,佢見自己唔洗點溫書已經岩9成,成日同我講佢應付得到  發表於 12-12-3 19:50
‹ 上一主題|下一主題