用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論完結!謝謝!
樓主: dongwish
go

討論完結!謝謝! [複製鏈接]

santander 發表於 12-2-16 16:01
Hi like_travel 算吧la 有的咁校長。比你女女入到去讀。到時面對Hy 的左搖右擺校政。你有排嘔血

...

係,與其天天怨,天天恨,不如笑看風雲吧!子女升中還有很長的路,不要留下半點怨恨。
:verycold: :verycold: :verycold:

協恩又無需要用打手,錯就認,打就企定,費事愈描愈黑。出年校長唔好叻唔切出來又話8級鋼琴無用,又話呢樣冇用又話果樣冇用咁就得架啦。既然呢個係簡介會又唔係中秋燈會,唔需要攪到好似猜燈迷咁,未老老實實話我想要乜野人邊樣先係有用,讓所有家長都明白。繼續走其自創有協恩特色的直資道路!
:verycold: :verycold: :verycold:

SUNWONG9861 發表於 12-2-16 17:30
直資只不過想收多一份錢,話到底政府問題,做就這些直資怪物!
直資何止想收多一份錢,佢地重一次又一次咁搶走埋無數家長夢想!

rkk88 發表於 12-2-17 12:11
提供津貼學校的簡陋設備, 這是一早知道所以不報讀
可唔可以講下邊一方面的設備簡陋呢?

hhy2007 發表於 12-2-17 15:45
To say that HYS only admits sub-standard students looks pretty shallow to me. As we all know, the di ...

我都好同意你咁講。李校長在簡介會上都已有講過,鋼琴8級又點唧,咁我都估到佢地唔會睇成績。加上佢連教局的甚麼排名次序都不要,提早進行面試,提早取錄,就更加印証成績的結果係佢地眼中還不如面試的重要。呢個係好好的經驗給以後有興趣協恩的同學和家長。
但是我們還不能否認這次收生程序的混亂的確讓很多家長感到氣餒!鞭策的確係會令人進步,汲取教訓,希望明年會更好!

sophielau 發表於 12-2-17 21:53
我識3個協恩畢業人,上,中,下成績level都有(我只覺得,佢地有咩咁巴閉)8級鋼琴算係咩都講得出口,8級要 ...

8級鋼琴又點唧呢句係我講,李校長只係話不值得一晒。
我都覺得係難,但阿仔話佢學校都有好多同學有,尤其是入樂團果班。阿仔小提琴都有5級,佢地so都唔so。
我地以前果代,預科畢業都好好,大學畢業直情叫天之驕子。睇番而家,你身邊的人好多都係大學畢業,冇大學畢業那些都不停進修。可能真係時代唔同左!

sophielau 發表於 12-2-17 23:07
其實,邊個講都係代表學校,我只會覺得琴可能真係人人都有,但唔好咁羅..8級真係花好多時間同心機架,加埋之前 ...
比一段好hard sell 片你睇下:

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

放開對協恩的成見,你會有唔同感覺!
‹ 上一主題|下一主題